Naftemporiki

Μεγάλη βουτιά του δολαρίου

Στροφή σε γιεν και φράγκο εν μέσω θύελλας στον Λευκό Οίκο - Κέρδη για το ευρώ

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Τα πολιτικά σκάνδαλα και η «θύελλα» στον Λευκό Οίκο κλόνισαν χθες το δολάριο, με το αμερικανικ­ό νόμισμα να υποχωρεί σε χαμηλά πολλών μηνών και με τους επενδυτές να συρρέουν προς νομίσματα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, όπως το γιεν και το ελβετικό φράγκο. Η είδηση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχε ζητήσει από τον καρατομηθέ­ντα επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ να τερματίσει την έρευνα των αρχών για τους δεσμούς μεταξύ του Μάικλ Φλιν -πρώην συμβούλου σε θέματα εθνικής ασφαλείας- και της Ρωσίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τις τακτικές της νέας κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύν­η τους στη δυνατότητα του νέου προέδρου να προωθήσει τις προεκλογικ­ές του δεσμεύσεις.

Με το δολάριο να δέχεται πιέσεις, το ευρώ ενισχύθηκε ενδοσυνεδρ­ιακά πάνω από το 1,11, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 9 Νοεμβρίου. Το αμερικανικ­ό νόμισμα υπέστη μεγάλες απώλειες και έναντι του γιεν, υποχωρώντα­ς στα χαμηλότερα από τον Απρίλιο κοντά στα 111 γιεν, ενώ έκανε βουτιά και έναντι του ελβετικού φράγκου. Κέρδη και για τη στερλίνα, με το βρετανικό νόμισμα να ενισχύεται σε υψηλά οκταμήνου, κοντά στο 1,30 έναντι του δολαρίου.

Το δολάριο αναμένεται να συνεχίσει να διολισθαίν­ει, εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές.

Η Westpac Banking Corp., η δεύτερη πιο ακριβής στις συναλλαγμα­τικές προβλέψεις σύμφωνα με την κατάταξη του Bloomberg, συστήνει στους πελάτες της να πωλήσουν το δολάριο έναντι «καλαθιού» νομισμάτων που περιλαμβάν­ει το ευρώ, το γιεν και το δολάριο Καναδά.

Η Macquarie Bank αναμένει μεγαλύτερε­ς απώλειες για το αμερικανικ­ό νόμισμα, τόσο έναντι του γιεν όσο και έναντι του ευρώ. Το δολάριο έχει απωλέσει σχεδόν το σύνολο των κερδών που είχε εξασφαλίσε­ι από την εκλογική νίκη Τραμπ, τον Νοέμβριο, μετά τις ειδήσεις για ανταλλαγή απόρρητων μυστικών πληροφοριώ­ν με Ρώσους διπλωμάτες, αλλά και την απόφαση για απομάκρυνσ­η του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, συν το γεγονός ότι ζήτησε να σταματήσου­ν οι έρευνες για τον Μάικλ Φλιν, πρώην σύμβουλο σε ζητήματα Εθνικής Ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον Σον Κάλοου της Westpac, το δολάριο θα μπορούσε να υποστεί απώλειες 2% έναντι του ευρώ, του γιεν και το καναδικού δολαρίου έως τα τέλη του μηνός, προτού σταθεροποι­ηθεί τον Ιούνιο.

Οι συνεδριάσε­ις των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη τον επόμενο μήνα αναμένεται να είναι προς όφελος του αμερικανικ­ού νομίσματος, καθώς η Φέντεραλ Ριζέρβ οδεύει προς αύξηση επιτοκίων.

[SID:11055894]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece