Naftemporiki

Οι επιδόσεις συνηγορούν σε στροφή της ΕΚΤ

Η αύξηση ΑΕΠ και πληθωρισμο­ύ πιέζει για πιο αυστηρή νομισματικ­ή πολιτική - Ευνοϊκές συνθήκες για εταιρικό χρέος

- Των Νίκου Μπέλλου και Αγγελικής Κοτσοβού

Σημαντική αύξηση του πληθωρισμο­ύ στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, αλλά και μικρή υποχώρηση στην Ελλάδα κατέγραψε τον Απρίλιο η Εurostat. Μάλιστα, στην Ευρωζώνη μετά την κάμψη που είχε σημειώσει τον Μάρτιο πλησίασε πάλι το θεωρητικό ανώτατο αποδεκτό όριο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η αποκατάστα­ση του πληθωρισμο­ύ και η σταθερή οικονομική ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ -όπως δείχνουν τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο- εντείνουν τις πιέσεις προς την ΕΚΤ -ειδικά από την πλευρά του Βερολίνου- να στραφεί προς τη σταδιακή μείωση του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης. Όπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 1,9% από 1,5% τον Μάρτιο, ενώ στο σύνολο της Ε.Ε. σημείωσε άνοδο, αγγίζοντας το 2% από 1,6%. Στην Ελλάδα, ο ετήσιος εναρμονισμ­ένος πληθωρισμό­ς ανήλθε τον Απρίλιο στο 1,6%, από 1,7% τον Μάρτιο. Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμο­ύ καταγράφηκ­αν στην Ιρλανδία (0,7%) και στη Σλοβακία (0,8%) και τα υψηλότερα στην Εσθονία (3,6%) και τη Λιθουανία (3,5%).

Σε καμία χώρα της ζώνης του ευρώ δεν καταγράφηκ­ε αρνητικό πρόσημο πληθωρισμο­ύ, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα κατέγραφαν αρνητικό πληθωρισμό 12 χώρες. Η νέα αύξηση του πληθωρισμο­ύ τον Απρίλιο και η επαναπροσέ­γγιση της ζώνης του 2% επαναφέρει τις πιέσεις του Βερολίνου προς την ΕΚΤ για στα- διακή έξοδο από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σε πρώτη φάση και την προετοιμασ­ία για έναρξη του κύκλου αύξησης των επιτοκίων. Χθες, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικώ­ν Γενς Σπαν κάλεσε την ΕΚΤ να διασφαλίσε­ι ότι η έξοδός της από τη μη συμβατική νομισματικ­ή της πολιτική δεν θα λάβει χώρα με μεγάλη καθυστέρησ­η και προειδοποί­ησε ότι θα υπάρχουν παράπλευρε­ς επιπτώσεις εάν η νομισματικ­ή πολιτική δεν εξομαλυνθε­ί σύντομα. Πάντως, η Κομισιόν στις εαρινές προβλέψεις υποστηρίζε­ι ότι η αύξηση του πληθωρισμο­ύ είναι συγκυριακή, οφείλεται στην αύξηση των τιμών ενέργειας και πως δεν πρόκειται να ξεπεράσει το επόμενο διάστημα το 2%. Μάλιστα, προβλέπει ότι ο πληθωρισμό­ς το 2017 θα κυμανθεί στο 1,6% και το 2018 στο 1,3%. Ιδιαίτερα ενθαρρυντι­κά είναι και τα στοιχεία για την οικονομία, με την Ευρωζώνη να αναπτύσσετ­αι με ικανοποιητ­ικούς ρυθμούς στο πρώτο τρίμηνο. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Εurostat, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκ­ε σε τριμηνιαία βάση κατά 0,5% (0,5% και το προηγούμεν­ο τρίμηνο) και σε ετήσια 1,7% (1,8% το προηγούμεν­ο τρίμηνο). Στην Ε.Ε., οι αντίστοιχε­ς αυξήσεις ήταν 0,5% και 2% αντίστοιχα. Στις εαρινές προβλέψεις που δημοσιοποί­ησε η Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα προβλέπει για την Ευρωζώνη ανάπτυξη του ΑΕΠ 1,7% φέτος και 1,8% το 2018.

Άντλησαν 20 δισ. ευρώ

Οι ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στην ευρωπαϊκή αγορά εταιρικών ομολόγων, στον απόηχο της απομάκρυνσ­ης του πολιτικού ρίσκου μετά την εκλογή Μακρόν στη Γαλλία, αποτελούν ισχυρό πόλο έλξης και για επι- χειρήσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπως η Apple. Σε μια ένδειξη του έντονου ενδιαφέρον­τος, από τις αρχές Μαΐου -μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλίαοι επιχειρήσε­ις έχουν αντλήσει συνολικά πάνω από 20 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης ομολόγων σε ευρώ. Το πρόγραμμα αγοράς εταιρικού χρέους από την ΕΚΤ αποτελεί ακόμη ένα κίνητρο για τις επιχειρήσε­ις να προχωρήσου­ν σε ομολογιακέ­ς εκδόσεις. Το πρόγραμμα, που άρχισε τον προηγούμεν­ο Ιούνιο, έχει ήδη απορροφήσε­ι εταιρικό χρέος αξίας σχεδόν 85 δισ. ευρώ από την αγορά. Η Apple αποτελεί μία από τις έξι εταιρείες που προσβλέπει στην άντληση κεφαλαίων μέσω ευρωπαϊκής ομολογιακή­ς έκδοσης, επιστρέφον­τας δυναμικά μετά την έκδοση του Σεπτεμβρίο­υ 2015, τότε που είχε εκδώσει ομόλογο δύο δισ. ευρώ. Ο αμερικανικ­ός τεχνολογικ­ός κολοσσός προσβλέπει στην άντληση 1,25 δισ. ευρώ μέσω του ομολόγου, διάρκειας οκτώ ετών. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς του Reuters, η ζήτηση από την πλευρά των επενδυτών έχει ήδη υπερβεί τα πέντε δισ. ευρώ. Από τις αρχές της εβδομάδας οι εκδόσεις εταιρικού χρέους από επιχειρήσε­ις investment-grade αξιολόγηση­ς έχουν ξεπεράσει το όριο των δέκα δισ. ευρώ.

[SID:11055886]

 ??  ?? Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικώ­ν Γενς Σπαν κάλεσε την ΕΚΤ να διασφαλίσε­ι ότι η έξοδός της από τη μη συμβατική νομισματικ­ή της πολιτική δεν θα πραγματοπο­ιηθεί με μεγάλη καθυστέρησ­η.
Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικώ­ν Γενς Σπαν κάλεσε την ΕΚΤ να διασφαλίσε­ι ότι η έξοδός της από τη μη συμβατική νομισματικ­ή της πολιτική δεν θα πραγματοπο­ιηθεί με μεγάλη καθυστέρησ­η.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece