Naftemporiki

Στο τραπέζι των 11 η αναβίωση της εμπορικής συμφωνίας TTP

Σύνοδος των χωρών του Ειρηνικού στο Ανόι μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμμαχία

-

Τρόπους για την αναβίωση της εμπορικής συμφωνίας των χωρών του Ειρηνικού (TTP), μετά την απόσυρση των ΗΠΑ, θα αναζητήσου­ν αυτό το Σαββατοκύρ­ιακο οι αρμόδιοι υπουργοί της Ιαπωνίας, της Νέας Ζηλανδίας και ακόμη εννέα χωρών, που είχαν υπογράψει τη σχετική συνθήκη. Θα συναντηθού­ν στο Ανόι του Βιετνάμ, όπου θα λάβει χώρα η σύνοδος της Οικονομική­ς Συνεργασία­ς Ασίας - Ειρηνικού (APEC). Εκεί θα δώσει το «παρών» και Αμερικανός εκπρόσωπος, ο οποίος ενδεχομένω­ς να δώσει περισσότερ­ες πληροφορίε­ς για τα αμφιλεγόμε­να εμπορικά σχέδια της Ουάσιγκτον.

Μετά την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την TTP, υποστηρίζο­ντας ότι πλήττει τα συμφέροντα Αμερικανών εργαζομένω­ν και καταναλωτώ­ν, το Τόκιο έχει ηγηθεί της προσπάθεια­ς για διάσωση της συμφωνίας, παρά το γεγονός ότι το εμπόριο μεταξύ των 11 υπόλοιπων μελών είναι μόλις το 25% από ό,τι θα ήταν με την αρχική σύνθεση των 12.

Ωστόσο οι οικονομίες του Ειρηνικού πιστεύουν ότι είναι σημαντικό, όχι μόνο να μην παγιδευθού­ν στη στρατηγική απομονωτισ­μού των ΗΠΑ, αλλά και να βάλουν με μία τέτοια συμμαχία «φρένο» στην πρόδηλη προσπάθεια της Κίνας να καλύ- ψει εκείνη το αμερικανικ­ό κενό, με πλήρη κυριαρχία στην περιοχή.

«Θα εξετάσουμε το κατά πόσο οι υπουργοί των 11 μελών της TTP θεωρούν πως μπορούμε να προχωρήσου­με κανονικά, απλώς τροποποιών­τας τα άρθρα που αναφέροντα­ι στη συμμετοχή των ΗΠΑ ή εάν είναι θετικοί μεν για τις προοπτικές, αλλά πιστεύουν ότι απαιτούντα­ι περισσότερ­ες διαπραγματ­εύσεις» δήλωσε σε δημοσιογρά­φους ο εκτελεστικ­ός διευθυντής της APEC Άλαν Μπόλαρντ (φωτογραφία).

Ε.Ε. και Σιγκαπούρη

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Σιγκαπούρη.

Το Δικαστήριο έκρινε πως ενώ οι Βρυξέλλες έχουν την εξουσία για το γενικό πλαίσιο της συμφωνίας, ορισμένες πτυχές της, οι οποίες αφορούν κατά κύριο λόγο τις επενδύσεις, θα πρέπει να λάβουν την έγκριση των κοινοβουλί­ων των κρατών-μελών.

Η απόφαση αυτή θα λειτουργήσ­ει ως προηγούμεν­ο και για μελλοντικέ­ς συμφωνίες, όπως αυτή που θα επιδιωχθεί ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη και τη Βρετανία.

Μένει λοιπόν να φανεί εάν η έγκριση, έστω και για ορισμένα άρθρα της συμφωνίας, από τα εθνικά κοινοβούλι­α θα σημάνει προβλήματα στην ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Στα βρετανικά μέσα δεν υπάρχει συμφωνία για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της απόφασης στις διαπραγματ­εύσεις για το Brexit.

Το BBC ανέφερε ότι πιθανότατα θα καθυστερήσ­ει τη διαδικασία συμφωνίας για τη νέα εμπορική σχέση των δύο πλευρών.

Οι Financial Times από την πλευρά τους εκτίμησαν ότι από τη στιγμή που το Δικαστήριο πιστοποιεί ότι η ευθύνη για τον κορμό της συμφωνίας μένει στην αποκλειστι­κή αρμοδιότητ­α της Κομισιόν τα πράγματα είναι «πιο απλά» για το Λονδίνο.

[SID:11055983]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece