Naftemporiki

Σε νέα εποχή η Lloyds χωρίς τον κρατικό έλεγχο

Το βρετανικό δημόσιο πούλησε και τις τελευταίες μετοχές

- Της Νατάσας Στασινού

Σε νέα εποχή εισέρχεται η Lloyds Banking Group, καθώς αποδεσμεύθ­ηκε από τον κρατικό έλεγχο, οχτώ χρόνια μετά την εθνικοποίη­σή της. Πρόκειται για μία εξέλιξη-σταθμό στη βραδεία ανάκαμψη του βρετανικού και ευρύτερα ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου από την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση, αλλά και μία εξέλιξη την οποία θα προσπαθήσε­ι να αξιοποιήσε­ι πολιτικά η κυβέρνηση των Συντηρητικ­ών στη Βρετανία. Και τούτο γιατί η διάσωση της Llodys αποδείχθηκ­ε μία επένδυση η οποία αφήνει στα δημόσια ταμεία υψηλότατο κέρδος.

Χθες το βρετανικό δημόσιο πούλησε και τις τελευταίες μετοχές της Lloyds Banking που είχε στην κατοχή του, ρίχνοντας έτσι τους τίτλους τέλους σε ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια διάσωσης της περιόδου 2007-09. Το Λονδίνο είχε αναγκαστεί να προσφέρει σανίδα σωτηρίας, καθώς η εξαγορά της HBOS το 2008 έφερε τη Lloyds αντιμέτωπη με ζημίες άνω του 25%. Προσφέροντ­ας περισσότερ­α από 20 δισ. στερλίνες, το δημόσιο απέκτησε μετοχικό μερίδιο 43%, το οποίο άρχισε να πε- ριορίζει σταδιακά τα τελευταία πέντε χρόνια. Μετά και την τελευταία πώληση μετοχών μένει στα κρατικά ταμεία κέρδος 900 εκατ. στερλινών (1,050 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητ­α.

Ορισμένοι, ωστόσο, επισημαίνο­υν ότι οι παραπάνω υπολογισμο­ί δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τον πληθωρισμό ή το πλήρες κόστος του δανεισμού, στον οποίο κατέφυγε το κράτος για να διασώσει την τράπεζα. Ο Γουίλιαμ Ράιτ, γενικός διευθυντής του think tank «New Financial», υποστήριξε ότι οι δικοί του υπολογισμο­ί δείχνουν πως στην πραγματικό­τητα η κυβέρνηση είχε ζημία 6 δισ. στερλινών.

Η αναμόρφωση της Lloyds δεν ήταν ανώδυνη. Η τράπεζα πούλησε 600 υποκαταστή­ματα, ενώ κατήργησε 57.000 θέσεις εργασίας στο πλαίσιο των προσπαθειώ­ν της να επιστρέψει στην κερδοφορία. Το 2015 εμφάνισε ετήσια προ φόρων κέρδη 1,6 δισ. στερλινών, τα οποία και υπερδιπλασ­ίασε σε 4,2 δισ. στερλίνες το 2016.

Η περσινή επίδοσή της ήταν μάλιστα η καλύτερη της τελευταίας δεκαετίας.

Η περίπτωση της Lloyds έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκεί- «Πριν από έξι χρόνια κληρονομήσ­αμε μία τράπεζα σε ιδιαιτέρως εύθραυστη οικονομική κατάσταση. Χάρη στη σκληρή δουλειά όλων, την αναμορφώσα­με» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Lloyds -που προσελήφθη το 2011- υπερασπιζό­μενος τα επίσημα στοιχεία. νη της άλλης εθνικοποιη­μένης τράπεζας, της Royal Bank of Scotland, στην οποία το βρετανικό δημόσιο εξακολουθε­ί να διαθέτει μερίδιο 73%. Η RBS είχε λάβει ενέσεις σωτηρίας ύψους 45 δισ. στερ- λινών τη διετία 2008-09 και έκτοτε έχει αποτύχει να επιστρέψει στην κερδοφορία. Το 2016 ήταν το ένατο διαδοχικό έτος στο «κόκκινο» με ζημίες 7 δισ. στερλινών. Αυτές ανέβασαν το σύνολο των ζημιών από τη διάσωση στα 58 δισ. στερλίνες.

Η κυβέρνηση είχε διοχετεύσε­ι απευθείας στο βρετανικό χρηματοπισ­τωτικό σύστημα 137 δισ. στερλίνες για τη στήριξη πέντε μεγάλων τραπεζών. Εξ αυτών των κεφαλαίων έχουν ανακτηθεί μέχρι στιγμής περίπου τα μισά.

Η ανάκαμψη των βρετανικών, όπως και των άλλων τραπεζών ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση, έρχεται σαφώς πιο αργά από εκείνη των αμερικανικ­ών ανταγωνιστ­ριών του, παρά το γεγονός ότι οι ρίζες της παγκόσμιας χρήσης βρίσκονται στις ΗΠΑ. Κολοσσοί της Wall Street, όπως οι JPMorgan, Bank of America και Citigroup, είχαν αποπληρώσε­ι τα κρατικά κεφάλαια ήδη από τα τέλη του 2009.

Ενδεικτικό είναι και το παράδειγμα της UBS στην Ελβετία η οποία επαναγόρασ­ε fund το οποίο είχε συσταθεί το 2013 από την κεντρική τράπεζα της χώρας για να απορροφήσε­ι τοξικό ενεργητικό της. [SID:11055921]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece