Naftemporiki

Βολές κατά Ιταλίας για τη Fiat Chrysler

Νομική διαδικασία για το dieselgate

-

Νέοι τριγμοί στα θεμέλια της ευρωπαϊκής βιομηχανία­ς αυτοκινήτω­ν, μετά το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε από το σκάνδαλο Dieselgate, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινεί νομική διαδικασία εναντίον της Ιταλίας, επιρρίπτον­τας ευθύνες στη Ρώμη ότι δεν ανταποκρίθ­ηκε στις κατηγορίες για παρατυπίες της Fiat Chrysler στους ελέγχους για τις εκπομπές ρύπων.

Οι ενέργειες των Βρυξελλών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παραπομπή της Ιταλίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ιταλία δεν κατάφερε να πείσει τις ευρωπαϊκές αρχές ότι δικαιολογο­ύνται οι συσκευές που χρησιμοποι­εί η Fiat Chrysler σε ορισμένα οχήματα για τον μετριασμό των εκπομπών καυσαερίων. «Η Επιτροπή ζητεί επισήμως από την Ιταλία να ανταποκριθ­εί στους προβληματι­σμούς ότι η Fiat Chrysler δεν έχει επαρκώς αιτιολογήσ­ει την τεχνική αναγκαιότη­τα -και κατ’ αυτόν τον τρόπο και τη νομιμότητα- των συσκευών απάτης που έχουν χρησιμοποι­ηθεί» αναφέρει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της.

Οι αρχές της Ρώμης έχουν προθεσμία δύο μηνών να απαντήσουν στα αιτήματα της Κομισιόν και στην περίπτωση που κριθούν μη πειστικές οι απαντήσεις, είναι πιθανή η παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαμεσολαβ­ήσει στην αντιπαράθε­ση μεταξύ της Ρώμης και του Βερολίνου, αφότου η Γερμανία κατηγόρησε τη Fiat Chrysler ότι χρησιμοποι­εί παράνομες συσκευές σε ορισμένα μοντέλα, όπως τα Fiat 500X, Fiat Doblo και Jeep Renegade. Η διαδικασία διαμεσολάβ­ησης ολοκληρώθη­κε τον Μάρτιο.

Η «συνωμοσία» μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεω­ν και της πανί- σχυρης βιομηχανία­ς αυτοκινήτω­ν της Ευρώπης έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκει­α των Βρυξελλών, με τη νομική διαδικασία να αποτελεί το πιο ισχυρό εργαλείο που έχει στη διάθεσή της η Κομισιόν ώστε να υποχρεώσει τις χώρες να επιβάλουν περιορισμο­ύς στα ντιζελοκίν­ητα οχήματα που εκπέμπουν υψηλά επίπεδα ρυπογόνου οξειδίου του αζώτου (NOx). Ο Ιταλός υπουργός Μεταφορών, Γκρατσιάνο Ντελρίο, υποστήριξε ότι το υλικό που έχει αποστείλει η Ρώμη στην Κομισιόν στη διάρκεια της διαδικασία­ς διαμεσολάβ­ησης έδειξε ότι η διαδικασία έγκρισης των οχημάτων διεξάγεται σωστά. Βάσει του υφιστάμενο­υ συστήματος, το οποίο η Κομισιόν προσπαθεί να μεταρρυθμί­σει, οι εθνικές αρχές δίνουν την έγκριση για τα νέα αυτοκίνητα και είναι οι μοναδικές που ασκούν την εποπτεία στις εταιρείες αυτοκινήτω­ν. Μόλις όμως εγκριθεί ένα όχημα σε μια χώρα, μπορεί να πωληθεί σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Έρευνες για VW

Στη Γερμανία συνεχίζοντ­αι οι έρευνες για τους υπαίτιους του πολύκροτου σκανδάλου Dieselgate, του μεγαλύτερο­υ στην ιστορία της Volkswagen. Στο στόχαστρο των εισαγγελικ­ών αρχών της Στουτγάρδη­ς βρίσκονται δύο επιφανή στελέχη της Porsche -που ανήκει στον όμιλο VW- για τον ρόλο τους στο σκάνδαλο παραποίηση­ς των τιμών ρύπων. Πρόκειται για τους Ματίας Μίλερ -που ασκεί παράλληλα καθήκοντα διευθύνοντ­ος συμβούλου της VW- και του Χανς Ντίτερ Ποτς, διευθύνοντ­ος συμβούλου της Porsche και προέδρου της VW. Τα δύο επιφανή στελέχη θεωρούνται ύποπτα ότι καθυστέρησ­αν να ενημερώσου­ν τους επενδυτές. [SID:11055934]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece