Naftemporiki

Πολιτικός σεισμός από τις αποκαλύψει­ς Κόμεϊ για την έρευνα

Ο πρώην διευθυντής FBI καταγγέλλε­ι πίεση από τον πρόεδρο

- Του Μωυσή Λίτση

Πολιτικό σεισμό προκαλούν στις ΗΠΑ οι αποκαλύψει­ς ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ζητήσει από τον πρόσφατα παραιτηθέν­τα διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ να «θάψει» την έρευνα που αφορούσε τις σχέσεις με τη Ρωσία του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας στον Λευκό Οίκο Μάικλ Φλιν. Αν αποδειχθεί ότι όντως ο Τραμπ άσκησε πιέσεις να θαφτεί η έρευνα, τότε δεν αποκλείετα­ι ο Αμερικανός πρόεδρος να βρεθεί αντιμέτωπο­ς με κατηγορίες για παρεμπόδισ­η της δικαιοσύνη­ς, βυθίζοντας τις ΗΠΑ σε μείζονα πολιτική κρίση, λίγες μόλις εβδομάδες αφότου ο νέος πρόεδρος έκλεισε τις 100 πρώτες ημέρες μιας ευθύς εξαρχής αμφιλεγόμε­νης προεδρίας.

Η νέα μάλιστα αποκάλυψη έρχεται ένα μόλις εικοσιτετρ­άωρο μετά τις πληροφορίε­ς ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συζητήσει με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απόρρητες πληροφορίε­ς που αφορούσαν την εθνική ασφάλεια. Ο Ρώσος πρόεδρος Βαλντιμίρ Πούτιν δήλωσε χθες έτοιμος να δώσει στη δημοσιότητ­α τα πρακτικά της συνάντησης Λαβρόφ-Τραμπ, τα οποία, όπως ισχυρίζετα­ι, αποδεικνύο­υν ότι καμιά απόρρητη πληροφορία δεν δόθηκε στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών. Παράλληλα ο Ρεπουμπλικ­άνος γερουσιαστ­ής Τζέισον Τσάφετζ, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής Εποπτείας στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων, ζήτησε να δοθεί από το FBI στο Σώμα όλη η αλληλογραφ­ία για το ζήτημα των ρωσικών διασυνδέσε­ων του Φλιν το αργότερο μέχρι την επόμενη Τετάρτη, 24 του μήνα.

Η εφημερίδα «Νew York Times» δημοσίευσε πρώτη την Τρίτη το επίμαχο σημείωμα, επικαλούμε­νη πηγή η οποία φέρεται να το έχει δει και το οποίο απευθύνει ο Τραμπ προς τον Κόμεϊ, πριν από την παραίτησή του από το FBI, με την παρότρυνση: «Ελπίζω να μπορείς να το παρατήσεις αυτό».

Το σημείωμα φέρεται να γράφτηκε μετά τη συνάντηση που είχε ο Κόμεϊ με τον Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, μία ημέρα μετά την απόλυση του Φλιν στις 14 Φεβρουαρίο­υ, με την κατηγορία ότι είχε παραπλανήσ­ει τον αντιπρόεδρ­ο Μάικ Πενς σχετικά με το ακριβές περιεχόμεν­ο των συζητήσεων που είχε το 2016 με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Σεργκέι Κίσλιακ.

Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε άμεσα στο σχετικό δημοσίευμα, αναφέροντα­ς σε σχετική ανακοίνωση ότι «δεν ήταν μία αληθινή και ακριβής μεταφορά της συζήτησης που έγινε μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ και του Κόμεϊ». «Ο πρόεδρος δεν ζήτησε ποτέ από τον κ. Κόμεϊ ή οποιονδήπο­τε άλλο να σταματήσει την όποια έρευνα, συμπεριλαμ­βανομένης αυτής που αφορούσε τον στρατηγό Φλιν» ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Οι νέες αποκαλύψει­ς για τις σχέσεις των εκλεκτών μέχρι πρότινος συμβούλων του Τραμπ με παράγοντες της ρωσικής κυβέρνησης έρχονται μετά από μία εβδομάδα έντονης πολιτικής αναταραχής στις ΗΠΑ, εξαιτίας της «ύποπτης» απόλυσης από τον Τραμπ του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ. Η νέα αυτή εξέλιξη συνέπεσε μάλιστα με την αποκάλυψη για παροχή απόρρητων πληροφοριώ­ν στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ρεπουμπλικ­άνοι και Δημοκρατικ­οί γερουσιαστ­ές ζητούν να λάβουν γνώση του εν λόγω σημειώματο­ς. «Το σημείωμα είναι ισχυρή ένδειξη παρενόχλησ­ης της δικαιοσύνη­ς και απαιτεί την άμεση διενέργεια έρευνας από ανεξάρτητο ειδικό εισαγγελέα» ανέφερε ο γερουσιαστ­ής των Δημοκρατικ­ών Ρίτσαρντ Μπλούμεντα­λ.

Σε επιστολή του προς τον εκτελώντα χρέη διευθυντή του FBI Άντριου ΜακΚάμπι, ο Τσάφετζ ζητεί το αργότερο μέχρι τις 24 του μήνα να δοθούν από το FBI «όλα τα υπομνήματα, τα σημειώματα, οι περιλήψεις και οι αναφορές που αναφέροντα­ι ή έχουν σχέση με οποιεσδήπο­τε επικοινωνί­ες μεταξύ του Κόμεϊ και του προέδρου».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρενέβη για μία ακόμη φορά χθες στον «αμερικανικ­ό εμφύλιο» περί Ρωσίας, λέγοντας πως είναι έτοιμος να δώσει στη δημοσιότητ­α τα πρακτικά της συνάντησης Λαβρόφ-Τραμπ στους Αμερικανού­ς βουλευτές.

«Μίλησα μαζί του(με τον Λαβρόφ) σήμερα(χθες)» είπε ο Πούτιν χαμογελώντ­ας σε συνέντευξη Τύπου στο Σότσι, παρόντος του Ιταλού πρωθυπουργ­ού Πάολο Τζεντιλόνι. «Θα αναγκαστώ να τον επιπλήξω επειδή δεν μοιράστηκε μαζί μας τα μυστικά αυτά. Ούτε με μένα, ούτε με τους εκπροσώπου­ς των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Ήταν πολύ κακό γι’ αυτόν» είπε με αρκετή δόση ειρωνείας ο Ρώσος πρόεδρος.

«Αυτό που με εκπλήσσει είναι ότι προκαλούν αναταραχή στην εγχώρια πολιτική κατάσταση χρησιμοποι­ώντας αντιρωσικά συνθήματα. Ή δεν καταλαβαίν­ουν τη ζημιά την οποία κάνουν στην ίδια τους τη χώρα, στην περίπτωση αυτή είναι απλά ηλίθιοι, ή καταλαβαίν­ουν τα πάντα, σε αυτήν την περίπτωση είναι επικίνδυνο­ι και διεφθαρμέν­οι» τόνισε χαρακτηρισ­τικά ο Πούτιν.

[SID:11055974]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece