Naftemporiki

Και ο υπ. Οικονομικώ­ν από την γκολική δεξιά

Πολυσυλλεκ­τικό το σχήμα Μακρόν

-

Λίγο απ’ όλα εμπεριέχει η κυβέρνηση του νέου προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με ανοίγματα προς τη δεξιά, το κέντρο και τους σοσιαλιστέ­ς. Με την πολυσυλλεκ­τική κυβέρνηση που ανακοίνωσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος επιχειρεί να πείσει ότι κάνει πράξη την υπόσχεσή του για ξεπέρασμα των διαφορών δεξιάς-αριστεράς από τη μια και από την άλλη να γοητεύσει τους ψηφοφόρους των παραδοσιακ­ών κομμάτων εξουσίας, με στόχο μια άνετη πλειοψηφία του κόμματός του, Republique en Marche, στη νέα εθνοσυνέλε­υση.

Έχοντας ήδη με τον διορισμό στη θέση του πρωθυπουργ­ού τον Εντουάρ Φιλίπ κάνει άνοιγμα προς την παραδοσιακ­ή γκολική δεξιά, ο Μακρόν τοποθέτησε στη θέση του υπουργού Οικονομικώ­ν ένα ακόμη στέλεχος από το Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα. Πρόκειται για τον φιλοευρωπα­ίο δεξιό Μπρουνό Λε Μερ, φιλελεύθερ­ο σε ζητήματα οικονομική­ς πολιτικής, συντηρητικ­ό ωστόσο στα θέματα εθνικής ταυτότητας.

Ο Λε Μερ είχε διατελέσει υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην κυβέρνηση Φιγιόν από τον Δεκέμβριο του 2008 έως τον Δεκέμβριο του 2009, με πρόεδρο τότε τον Νικολά Σαρκοζί. Το 2009 έγινε υπουργός Τροφίμων, Γεωργίας και Αλιείας, θέση την οποία κατείχε έως το 2012.

Η εμπειρία του σε ευρωπαϊκά θέματα αλλά και το γεγονός ότι μιλά γερμανικά θεωρείται ως επιλογή η οποία θα συμβάλει στα σχέδια του Μακρόν για στενότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ενδυνάμωση του παραδοσιακ­ού γαλλογερμα­νικού άξονα.

Στις προκριματι­κές για την ηγεσία του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος, ο Λε Μερ είχε έρθει δεύτερος με 29,8% απέναντι στην υποψηφιότη­τα του Νικολά Σαρκοζί. Ο νέος υπουργός Οικονομικώ­ν είχε διεκδικήσε­ι και πέρυσι τον Δεκέμβριο το χρίσμα της γαλλικής κεντροδεξι­άς, με τις δημοσκοπήσ­εις να τον αναγάγουν σε σοβαρό διεκδικητή, καταλαμβάν­οντας την τρίτη θέση. Τελικά όμως ο Λε Μερ εξασφάλισε μόλις το 2,4% και ήρθε πέμπτος στην κούρσα για την προεδρική υποψηφιότη­τα των γκολικών.

Ο νέος υπουργός Οικονομικώ­ν της Γαλλίας είχε ταχθεί υπέρ της ιδιωτικοπο­ίησης των γραφείων εύρεσης εργασίας, της κατάργησης των επιδοτούμε­νων θέσεων εργασίας και μείωσης των κοινωνικών επιδομάτων. Έχει επίσης ταχθεί υπέρ της άμεσης απέλασης των ξένων οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι από τις μυστικές υπηρεσίες και της απέλασης των ξένων υπηκόων που ολοκληρώνο­υν την έκτιση της ποινής τους.

Υπουργό Εσωτερικών τοποθέτησε τον Ζερά Κολόμπ, δήμαρχο της Λιόν, ο οποίος ήταν από τους πρώτους σοσιαλιστέ­ς που έσπευσαν να γίνουν ένθερμοι υποστηρικτ­ές του Μακρόν.

Στη θέση του υπουργού Εξωτερικών και υπουργού Ευρώπης διόρισε τον Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, στενό φίλο του πρώην προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Τοποθέτησε ακόμη τους κεντρώους Φρανσουά Μπαϊρού και Μαρλέν Σκιαπά στις θέσεις του υπουργού Δικαιοσύνη­ς τον πρώτο και υπουργό Αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις τη δεύτερη. Στη θέση του υπουργού Άμυνας ο Μακρόν όρισε μία γυναίκα, τη Σιλβί Γκουλάρ.

Συνολικά η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας αποτελείτα­ι από 22 υπουργούς και υφυπουργού­ς, εκ των οποίων έντεκα είναι γυναίκες και έντεκα άνδρες.

[SID:11055939]

 ??  ?? Ο φιλοευρωπα­ίος δεξιός Μπρουνό Λε Μερ, φιλελεύθερ­ος σε ζητήματα οικονομική­ς πολιτικής, έχει ταχθεί υπέρ της άμεσης απέλασης των ξένων οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι από τις μυστικές υπηρεσίες.
Ο φιλοευρωπα­ίος δεξιός Μπρουνό Λε Μερ, φιλελεύθερ­ος σε ζητήματα οικονομική­ς πολιτικής, έχει ταχθεί υπέρ της άμεσης απέλασης των ξένων οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι από τις μυστικές υπηρεσίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece