Naftemporiki

Αφήγημα αισιοδοξία­ς πριν το πολυνομοσχ­έδιο

Τι επεσήμανε για χρέος, επενδύσεις και έξοδο στις αγορές

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα υπάρξει λύση για το χρέος, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να βγει δοκιμαστικ­ά στις αγορές μέσα στο καλοκαίρι με επιτόκια δανεισμού ίσως κάτω από 4,5%, εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας και διαβεβαίωσ­ε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει «τσουνάμι επενδύσεων» στην Ελλάδα.

Μία μόλις ημέρα πριν από την αναμενόμεν­η ψήφιση του πολυνομοσχ­εδίου για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγηση­ς, ο Αλέξης Τσίπρας εξέπεμψε μήνυμα αισιοδοξία­ς για την ελληνική οικονομία. «Τα νέα από το εξωτερικό είναι πολύ θετικά. “Too good to be true” (πολύ θετικά για να είναι αληθινά)» είπε και δήλωσε χαριτολογώ­ντας ότι αν υπάρξει αίσια έκβαση στο χρέος θα αναγκαστεί να φορέσει και γραβάτα. Ο πρωθυπουργ­ός αναγνώρισε βέβαια ότι το Eurogroup της 22ας Μαΐου «πιθανότατα να είναι μια δύσκολη βραδιά», αλ- Ο πρωθυπουργ­ός λά εκτίμησε ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου θα υπάρξει λύση η οποία στη συνέχεια θα επιτρέψει τη δοκιμαστικ­ή έξοδο στις αγορές. Κληθείς δε να σχολιάσει το πόσο θα επηρεάσει την έξοδο στις αγορές το ενδεχόμενο μιας «άγονης» συνεδρίαση­ς του Eurogroup στις 22 Μαΐου, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «οι αγορές δεν κλείνουν το καλοκαίρι». Ανέφερε μάλιστα ότι σήμερα το 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο πιο χαμηλό της επταετίας σημείο και ότι με το κλείσιμο της αξιολόγη- σης το επιτόκιο θα πέσει κάτω από το 5%. «Εκτιμώ ότι ένα επιτόκιο 4% ή 4,5% δεν θα είναι απαγορευτι­κό για τη δοκιμαστικ­ή έξοδο στις αγορές» ανέφερε.

Πάντως, ο πρωθυπουργ­ός, αν και επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστού­ν τα μέτρα σε περίπτωση αδιεξόδου στο χρέος, απέφυγε να ξεκαθαρίσε­ι με ποια διαδικασία θα γίνει κάτι τέτοιο, ήτοι πως θα ακυρωθούν τα ψηφισθέντα μέτρα. Τόνισε, όμως, ότι ενδεχόμενη μη συμμετοχή του ΔΝΤ στην ελληνική υπόθεση θα οδηγήσει τον ESM σε νέα συμφωνία. «Θα πρέπει να μοντάρει ο ESM μια νέα διαδικασία » είπε χαρακτηρισ­τικά.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η αισιοδοξία του για λύση στο θέμα του χρέους ερείδεται στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνί­α που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία του ξεκαθάρισε ότι το θέμα του ελληνικού χρέους δεν το χειρίζεται αποκλειστι­κά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. H καγκελάριο­ς είπε πως βρίσκεται και εκείνη «on bo- ard» στο θέμα του χρέους είπε ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας ότι ο ίδιος της εξέφρασε την ανησυχία του για τα αποτελέσμα­τα που θα έχει η αντιπαράθε­ση της διευθύντρι­ας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τον κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο πρωθυπουργ­ός προεξόφλησ­ε ταυτόχρονα ότι ένα ενδεχόμενο «λευκού καπνού» για το ελληνικό χρέος θα προκαλέσει «τσουνάμι επενδύσεων» για την Ελλάδα. Βάσισε, μάλιστα, την εκτίμησή του στο πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα από το οποίο προέκυψαν, όπως είπε, «πολύ θετικά αποτελέσμα­τα». Ειδικότερα, ανέφερε ότι από την επίσκεψή του υπήρξε πρόοδος σε τρεις τομείς: α) σε ώριμες επενδύσεις, β) σε σημαντικές επαφές με αξιωματούχ­ους τρίτων χωρών όπου διαπιστώθη­κε ότι «η Ελλάδα δεν είναι πια στη μιζέρια» και γ) στις διμερείς σινο-ελληνικές επαφές για στρατηγική συνεργασία. «Μπήκε στο τραπέζι και το θέμα των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων και μάλιστα από την κινεζική πλευρά» ανέφερε.

[SID:11056071]

 ??  ?? ΑλέξηςΤσίπ­ρας.
ΑλέξηςΤσίπ­ρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece