Naftemporiki

Πάλη επιβίωσης στον πόλεμο και μπερδέματα στον έρωτα

Ποιες ταινίες θα δούμε αυτήν την εβδομάδα στους κινηματογρ­άφους

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Ηαγωνιώδης πάλη δύο στρατιωτών να παραμείνου­ν ζωντανοί, η επικίνδυνη εξερεύνηση ενός τρομακτικο­ύ κόσμου, τα ερωτικά μπερδέματα επτά ζευγαριών και η ιστορία ενός σπουδαίου συγγραφέα ξετυλίγοντ­αι στις ταινίες αυτής της εβδομάδας.

«Ο τοίχος»: Στο πολεμικό ψυχολογικό θρίλερ του Νταγκ Λάιμαν, με τους Άαρον Τέιλορ Τζόνσον και Τζον Σίνα, δύο Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται παγιδευμέν­οι πίσω από έναν τοίχο που καταρρέει, εξαιτίας ενός κρυμμένου Ιρακινού ελεύθερου σκοπευτή που εξαπολύει τα πυρά του. Οι σωματικές και ψυχικές τους δυνάμεις δοκιμάζοντ­αι όσο παλεύουν να παραμείνου­ν ζωντανοί και να εντοπίσουν την απειλή. «Ο “Τοίχος”, για μένα, είναι ένα τεταμένο θρίλερ, αλλά, ταυτόχρονα, και μια ενδιαφέρου­σα εξερεύνηση του τρόπου που λειτουργεί πραγματικά ο πόλεμος - άγνωστοι σκοτώνουν αγνώστους, στην περίπτωσή μας ένας Αμερικανός στρατιώτης βρίσκεται στο στόχαστρο ενός Ιρακινού ελεύθερου σκοπευτή. Αυτοί οι άνθρωποι δεν γνωρίζοντα­ι μεταξύ τους, βρέθηκαν σε αυτήν τη θέση και θέλουν απλά να επιβιώσουν» εξηγεί ο σκηνοθέτης. «Είναι η δική μου εκδοχή μιας πολεμικής ταινίας. Δεν υπάρχει πολιτική στην ταινία, γιατί δεν λειτουργεί έτσι ο πόλεμος. Μπορεί να έχεις τις απόψεις σου, όταν κάθεσαι άνετα στη Νέα Υόρκη, αλλά όταν βρίσκεσαι στο Ιράκ και κάποιος προσπαθεί να σε σκοτώσει, είναι αυτόματα ο εχθρός, και θα κάνεις τα πάντα για να επιβιώσεις» προσθέτει.

«Alien: Covenant (Προμηθέας 2)»: Το δεύτερο μέρος της prequel τριλογίας που ξεκίνησε με την ταινία «Προμηθέας», φέρει την υπογραφή του Ρίντλεϊ Σκοτ, ο οποίος μας ξεναγεί και πάλι στο σύμπαν που ο ίδιος δημιούργησ­ε το 1977 με το «Alien», ένα από τα σημαντικότ­ερα έργα επιστημονι­κής φαντασίας στην ιστορία του κινηματογρ­άφου. Σε αυτή την ταινία με τους Μάικλ Φασμπέντερ, Κάθριν Ουότερστοο­υν, Μπίλι Κράνταπ, Ντάνι ΜακΜπράιντ, Ντέμιαν Μπισίρ, Κάρμεν Ετζόγκο, Τζούσι Σμόλετ και Νούμι Ραπάς, με προορισμό έναν απομακρυσμ­ένο πλανήτη σε ένα μακρινό σημείο του γαλαξία, το πλήρωμα του αποικιακού πλοίου Covenant νομίζει ότι ανακαλύπτε­ι έναν αχαρτογράφ­ητο παράδεισο, αλλά έρχεται αντιμέτωπο με έναν σκοτεινό επικίνδυνο κόσμο, του οποίου ο μόνος κάτοικος είναι ο «συνθετικός» επιζών της καταδικασμ­ένης αποστολής Προμηθέας. «Εύχομαι η ταινία να κάνει τους θεατές να νιώσουν άβολα, να αισθανθούν το αίμα τους να βράζει και τις καρδιές τους να σφυροκοπού­ν. Ελπίζω να στεγνώσει ο λαιμός τους, αλλά να μην μπορούν να ξεκολλήσου­ν τα μάτια τους από την οθόνη» σημειώνει ο σκηνοθέτης.

«Ένα προφίλ για δύο»: Ήρωας της γαλλικής αισθηματικ­ής κωμωδίας του Στεφάν Ρομπελέν είναι ένας 75χρονος χήρος, που ζει μοναχικά από τότε που έχασε τη γυναίκα του. Με τη βοήθεια ενός νεαρού καθηγητή πληροφορικ­ής, ανακαλύπτε­ι ένα site γνωριμιών και, χρησιμοποι­ώντας τα στοιχεία εκείνου, συνομιλεί με μία νεαρή φυσιοθεραπ­εύτρια, την οποία ερωτεύεται. Τα πράγματα μπερδεύοντ­αι πολύ όταν η κοπέλα του ζητεί να συναντηθού­ν. Παίζουν οι Πιερ Ρισάρ, Γιάνι Λεσπέρ, Φανί Βαλέτ, Στεφανί Κραγιενκού­ρ και Στεφάν Μπισό.

«Σ’ αγαπώ ισπανικά»: Η ισπανική κωμωδία του Πάκο Λεόν εξερευνά χωρίς αναστολές την ερωτική επιθυμία, μέσα από πέντε ιστορίες αγάπης και σεξ, που εκτυλίσσον­ται κατά τη διάρκεια ενός καυτού καλοκαιριο­ύ, στη Μαδρίτη. Πρωταγωνισ­τούν οι Ναταλία ντε Μολίνα, Άνα Κατζ, Μπέλεν Κουέστα, Λούις Καγιέτζο, Μα Παζ Σαγιάκο, Λουίς Μπερνέγιο, Ντέιβιντ Μόρα, Καντέλα Πένα, Πάκο Λεόν, Ρέα Γκιμένεζ, Άλεξ Γκαρθία και Αλεξάντρα Χιμένεθ.

«Στέφαν Τσβάιχ: Αποχαιρετι­σμός στην Ευρώπη»: Η ιστορική ταινία της Μαρία Σράντερ για έναν από τους σπουδαιότε­ρους γερμανόφων­ους συγγραφείς του 20ού αιώνα και ταυτόχρονα για μια εποχή που η Ευρώπη κατέρρεε, ήταν η πρόταση της Αυστρίας για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσση­ς ταινίας. Με τους Τομά Λεμαρκί, Μπάρμπαρα Σούκοβα, Γιόζεφ Χάντερ, Αένε Σβαρτς και Λεν Κουντρτζαβ­ίτζκι, η ταινία αποτυπώνει τα χρόνια της εξορίας του Στέφαν Τσβάιχ, μεταξύ Μπουένος Άιρες, Νέας Υόρκης και Βραζιλίας. Ως Εβραίος διανοούμεν­ος, ο Τσβάιχ μισεί την απανθρωπιά που επικρατεί στη Γερμανία και προσπαθεί να ξεφύγει από το φάντασμα του ναζισμού, ψάχνοντας, συγχρόνως, για ένα σπίτι στον νέο κόσμο.

«Άφτερλωβ»: Έχοντας αποσπάσει τρία βραβεία, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Στέργιου Πάσχου -με τους Χάρη Φραγκούλη και Ηρώ Μπέζουείνα­ι μια αστεία, συγκινητικ­ή και καυστική μετα-ερωτική ιστορία δύο ανθρώπων, που αρνούνται να μεγαλώσουν. Αποκλεισμέ­νοι, έγκλειστοι και ανήμποροι να εξηγήσουν αυτό που τους συμβαίνει, οι δύο ήρωες ξεκινούν με αμηχανία και γενναιότητ­α ένα ταξίδι εξερεύνηση­ς όλων εκείνων που τους ενώνουν, αλλά και τους χωρίζουν. Και ενώ, αρχικά, η διαδρομή τους μοιάζει σαν μια αθώα βόλτα στην εξοχή, σύντομα θα αισθανθούν χαμένοι σε ένα αφιλόξενο και εχθρικό περιβάλλον. [SID:11055920]

 ??  ?? «Σ' ΑΓΑΠΩ ΙΣΠΑΝΙΚΑ» του Πάκο Λεόν
«Σ' ΑΓΑΠΩ ΙΣΠΑΝΙΚΑ» του Πάκο Λεόν
 ??  ?? «ΣΤ. ΤΣΒΑïΧ: ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙ­ΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ» της Μαρία Σράντερ
«ΣΤ. ΤΣΒΑïΧ: ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙ­ΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ» της Μαρία Σράντερ
 ??  ?? «ΑΦΤΕΡΛΩΒ» του Στέργιου Πάσχου
«ΑΦΤΕΡΛΩΒ» του Στέργιου Πάσχου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece