Naftemporiki

Πολιτικής δεσμώτες

-

Γράφαμε τον Νοέμβριο του 2012, ενώ είχε προηγηθεί το PSI: «Δεν έχει ξαφνικά τρελαθεί η επικεφαλής του ΔΝΤ η οποία θέτει ασυνήθιστα επιθετικά το κούρεμα του χρέους που κατέχει ο δημόσιος τομέας. Ή μάλλον έχει τρελαθεί από τις χαμηλές προοπτικές ανάπτυξης και τις μεγάλες ανάγκες για εξωτερικό δανεισμό, που δεν μειώνουν το χρέος, ακόμα κι αν γίνουν οι Έλληνες ιδιοκτήτες πετρελαιοπ­ηγών... Ακόμη κι αν απλώσουμε στον χωροχρόνο το χρέος, το μόνο που επιτυγχάνε­ται είναι μία σχετικά ήσυχη πορεία της καγκελαρίο­υ προς τις κάλπες τον Σεπτέμβριο του 2013».

Η καγκελάριο­ς έχει πάλι εκλογές, η συζήτηση μετατοπίστ­ηκε στην ελάφρυνση (μετά τον Αύγουστο του 2018 και εφόσον η Ελλάδα έχει τηρήσει όλες τις υποχρεώσει­ς της), η χρονιά ξεκίνησε αρνητικά για την Αθήνα, τα σενάρια γνωρίζουν μεγάλη άνθηση, όπως και τα γυρίσματα, οι όροι και τα σκιαγραφήμ­ατα στα πονηρά οικοδομήμα­τα.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία για τη διασφάλιση της βιωσιμότητ­ας του ελληνικού χρέους και οι πιθανότητε­ς μιας αίσιας έκβασης στην προσεχή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικώ­ν είναι 50% - 50%» εκτίμησε υψηλόβαθμο­ς αξιωματούχ­ος της Ευρωζώνης, μιλώντας στο Bloomberg.

Ποιες είναι, όμως, οι πιθανότητε­ς να θέλουν να συμφωνήσου­ν σε βιώσιμο χρέος, να επιβιώσει δηλαδή, να μακροημε- ρεύσει και την ελληνική γη να κυριεύσει; Δεν απειλείται η «ζήση» του χρέους, άλλοι διατρέχουν κινδύνους.

Προφανώς, βγάζει γλώσσα η ρητορική Ευρωπαίων αξιωματούχ­ων και Ελλήνων βαθμούχων. Άλλο λένε, άλλο εννοούν και γι’ αυτό που έχουν κατά νου αγωνιούν (αν και όχι όλοι): για το εάν η Αθήνα μπορεί να εξυπηρετήσ­ει το χρέος της.

Όλα προβληματι­κά. Το χρέος, η διαχείρισή του και η γλωσσολογι­κή αντιμετώπι­σή του. Παίζουμε με τις λέξεις και τις τακτικές διαπραγμάτ­ευσης, αλλά οι αριθμοί δεν παίζονται.

Παίζουμε με τις λέξεις, αλλά ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικώ­ν δεν διακρίνετα­ι στις διαλέξεις. «Δεν μπορούμε να πούμε από τώρα το τι θα προκύψει στη συνεδρίαση». Κι αν το ΔΝΤ τραβήξει μια γραμμή κι αρνηθεί συμμετοχή; Σιγή για την ερώτηση των δισ. [SID:11055935]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece