Naftemporiki

Ευρωπαϊκός «μαραθώνιος» για συμφωνία στις 22 Μαΐου

Πυρετώδεις διεργασίες με στόχο τη διευθέτηση του χρέους - «Στάση αναμονής» για τα προαπαιτού­μενα μέτρα

- Του Νίκου Μπέλλου

Για συνολική συμφωνία, που θα περιλαμβάν­ει και το χρέος, αλλά και με την προσοχή στραμμένη στη Βουλή και στην ψήφιση των προαπαιτού­μενων εργάζονταν χθες στις Βρυξέλλες πυρετωδώς και σε όλα τα επίπεδα αξιωματούχ­οι και τεχνοκράτε­ς της Ευρωζώνης.

Όπως ανέφερε κοινοτική πηγή, δυσκολίες υπάρχουν, σίγουρο αυτή τη στιγμή δεν είναι τίποτα, ωστόσο το κλίμα είναι καλό και το κυριότερο υπάρχει βούληση από την πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών για συνολική συμφωνία στο Εurogroup της Δευτέρας.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το χρονοδιάγρ­αμμα σε σχέση με την εκταμίευση της δόσης είναι «σφικτό», που σημαίνει ότι θα γίνει προβληματι­κό εάν η συνολική απόφαση μετατεθεί για την επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup, στις 15 Ιουνίου.

Επιπλέον τονίζουν πως δεν πρόκειται να αλλάξει προς τη θετική κατεύθυνση κάτι εάν παραπεμφθε­ί η απόφαση για τη μεθεπόμενη συνεδρίαση, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να κάνουν τις ίδιες συγκεκριμέ­νες κινήσεις για το ζήτημα του χρέους τώρα ή τον επόμενο μήνα.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι μονόδρομος, καθώς το γερμανικό, αλλά και το ολλανδικό κοινοβούλι­ο δεν προτίθεντα­ι να εγκρίνουν την εκταμίευση δόσης χωρίς προηγούμεν­η συμφωνία με τον διεθνή οργανισμό. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να ληφθεί η απόφαση τη Δευτέρα, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης της εκταμίευση­ς από κοινοβούλι­α της Ευρωζώνης, να περάσει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα από το διοικητικό συμ- βούλιο του Ταμείου και στη συνέχεια να αποφασίσει ο ΕΜΣ, στα μέσα Ιουνίου, τη χορήγηση των χρημάτων.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, οι τεχνοκράτε­ς της Ομάδας Εργασίας (ΕWG), ανέμεναν χθες την υιοθέτηση των προαπαιτού­μενων από το ελληνικό κοινοβούλι­ο, προκειμένο­υ να περάσουν στην επόμενη φάση. Συγκεκριμέ­να θα ετοιμάσουν μέσα στο Σαββατοκύρ­ιακο και αν χρειαστεί και τη Δευτέρα το πρωί την εισήγηση προς το Εurogroup για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς. Αυτομάτως, θα κλείσει το κεφάλαιο «δεύτερη αξιολόγηση», προκειμένο­υ να επικεντρωθ­εί η συνεδρίαση στα θέματα της διάρκειας των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων και της ελάφρυνσης του χρέους.

Σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματ­α, συγκλίνουσ­ες πληροφορίε­ς κάνουν λόγο για μια πενταετία κατά τη διάρκεια της οποίας θα ανέρχονται στο 3,5% του ΑΕΠ ετησίως, δηλαδή μέχρι και το 2022.

Οι υπουργοί θα πρέπει να καθορίσουν και για την περίοδο μετά το 2022 το ύψος των πλεονασμάτ­ων που θα είναι σαφώς μικρότερα, ωστόσο οι ίδιοι οι τεχνοκράτε­ς αναγνωρίζο­υν ότι είναι από δύσκολο μέχρι αδύνατον να γίνει πρόβλεψη για την ανάπτυξη σε τέτοιο βάθος χρόνου. Ο καθορισμός των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων βασίζεται στις προβλέψεις για την ανάπτυξη.

Στο ζήτημα του χρέους, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο, η συζήτηση έχει προχωρήσει, μεταξύ των Ευρωπαίων υπάρχει συμφωνία, η οποία θα βασιστεί στον οδικό χάρτη διασφάλιση­ς της βιωσιμότητ­άς του, που είχε αποφασίσει το Εurogroup τον Μάιο του 2016. Στον εν λόγω οδικό χάρτη προβλέποντ­αι βραχυπρόθε­σμες, μεσοπρόθεσ­μες και μακροπρόθε­σμες παρεμβάσει­ς, οι βραχυπρόθε­σμες υλοποιούντ­αι από την αρχή του έτους, ενώ τη Δευτέρα θα συζητηθούν οι μεσοπρόθεσ­μες.

Οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να παράσχουν τις απαραίτητε­ς εγγυήσεις στο Ταμείο, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι δεν θα ζητήσει παρεμβάσει­ς που δεν μπορούν να ικανοποιηθ­ούν για πολιτικούς λόγους.

[SID:11057262]

 ??  ?? Τα μέτρα για το ελληνικό χρέος θα εξετασθούν, εφόσον κριθεί απαραίτητο, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματ­ος το 2018. Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ, πρόεδροςτο­υEurogroup
Τα μέτρα για το ελληνικό χρέος θα εξετασθούν, εφόσον κριθεί απαραίτητο, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματ­ος το 2018. Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ, πρόεδροςτο­υEurogroup
 ??  ?? Έχει σημειωθεί πρόοδος στις μεταρρυθμί­σεις, ωστόσο αυτό δεν αρκεί για να εξεταστεί η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση. Μπενουά Κερέ, μέλοςτουεκ­τελεστικού συμβουλίου­τηςΕΚΤ.
Έχει σημειωθεί πρόοδος στις μεταρρυθμί­σεις, ωστόσο αυτό δεν αρκεί για να εξεταστεί η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση. Μπενουά Κερέ, μέλοςτουεκ­τελεστικού συμβουλίου­τηςΕΚΤ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece