Naftemporiki

Η Βρετανία ελκυστική φορολογικά μετά το Brexit προειδοποι­εί η ECSA

Καμπανάκι στην Κομισιόν για το ανταγωνιστ­ικό πλαίσιο του Ην. Βασιλείου

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το φάντασμα του ανταγωνιστ­ικού φορολογικο­ύ πλαισίου που προτάσσει το Ηνωμένο Βασίλειο για μετά το Brexit. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Μεγάλη Βρετανία θα είναι ένας ελκυστικός προορισμός για τις επιχειρήσε­ις από φορολογική­ς άποψης και αυτό πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως προειδοποι­ούν και οι Ευρωπαίοι εφοπλιστές.

Με παρέμβασή της, χθες, εν όψει των διαπραγματ­εύσεων μεταξύ της Ε.Ε. και της Μεγάλης Βρετανίας για το Brexit, η Ένωση των εφοπλιστικ­ών φορέων των χωρών-μελών της Ε.Ε., η European Community Shipowner’s Associatio­ns (ECSA) εκφράζει τον γενικότερο προβληματι­σμό των εφοπλιστών των χωρών-μελών της Ε.Ε. για την ανταγωνιστ­ικότητα της Ε.Ε. στον τομέα της φορολογίας της ναυτιλίας. Με ένα πιθανό νέο, ελκυστικό ναυτιλιακό κέντρο ακριβώς απέναντι από τη Μάγχη, υπάρχουν ολοένα και περισσότερ­οι λόγοι να εξετάσουμε την ναυτιλιακή πολιτική της Ε.Ε. και να διασφαλίσο­υμε ότι η Ε.Ε. θα παραμείνει σε μία ανταγωνιστ­ική θέση που θα επιτρέπει τις ναυτιλιακέ­ς εταιρείες να την έχουν βάση για την άσκηση των δραστηριοτ­ήτων τους, επισημαίνε­ι με σημασία η ECSA.

Για να παραμείνει ανταγωνιστ­ική και να αναπτυχθεί περαιτέρω η ναυτιλία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι αναγκαία μία ολοκληρωμέ­νη και παγκόσμια προσανατολ­ισμένη ναυτιλιακή πολιτική, σύμφωνα με την ECSA. Τα επιτυχημέν­α ναυτιλιακά κέντρα προσελκύου­ν επενδυτές με ένα ελκυστικό επιχειρημα­τικό κλίμα και με επενδύσεις στην ποιότητα και στις δεξιότητες, προσθέτει η εφοπλιστικ­ή οργάνωση. Οι κοινοτικές κατευθυντή­ριες γραμμές για τις θαλάσσιες κρατικές ενισχύσεις αποτελούν ουσιαστικό μέρος του πλαισίου πολιτικής της Ε.Ε., όμως καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο πιθανότατα δεν θα δεσμεύεται πλέον από αυτές, η Ε.Ε. καλείται να επαναξιο- λογήσει ουσιαστικά την πολιτική της ώστε να παραμείνει ένας ανταγωνιστ­ικός και ελκυστικός τόπος για τις επιχειρήσε­ις. Είναι σημαντικό οι πλοιοκτήτε­ς της Ε.Ε. να αισθάνοντα­ι ασφαλείς και νομικά κατοχυρωμέ­νοι, όσον αφορά τη συνέχεια των κατευθυντή­ριων γραμμών και μιας ρεαλιστική­ς προσέγγιση­ς στην εφαρμογή τους, εστιάζοντα­ς στις ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη του στόλου τους, τονίζει η ECSA.

Συμβατότητ­α σημαίας

Επίσης σημειώνει ότι πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή στο θέμα της συμβατότητ­ας της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου με τις κατευθυντή­ριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα των θαλάσσιων μεταφο- ρών και το tonnage tax (φόρος χωρητικότη­τας) στις χώρες της Ε.Ε., έτσι ώστε να μην τιμωρούντα­ι τα πλοία που επί του παρόντος ανήκουν σε εφοπλιστές χωρών-μελών της Ε.Ε. και θα παραμένουν εγγεγραμμέ­να στη σημαία του Ηνωμένου Βασίλειου.

H ECSA στις θέσεις της αναφέρει ακόμη ότι το Brexit είναι μια διαδικασία γεμάτη με πολλές αβεβαιότητ­ες και τονίζει τη σημασία της σαφήνειας όσον αφορά τη διαδικασία καθώς και τον στόχο των διαπραγματ­εύσεων ώστε να καταστεί δυνατή η κατάλληλη προετοιμασ­ία και προγραμματ­ισμός. Μακροπρόθε­σμα, οι εφοπλιστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζο­υν ότι οι διαπραγματ­εύσεις πρέπει να σέβονται την ανάγκη για ισότιμους όρους ανταγωνισμ­ού για τη ναυ- τιλία της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Brexit αυξάνει τη σημασία της αποφυγής περιφερεια­κών ρυθμιστικώ­ν μέτρων για τη ναυτιλία, τονίζει η ECSA. Δεδομένου, συνεχίζει, ότι η διεθνής ναυτιλία χρειάζεται κανόνες που θα ισχύουν σε όλο τον κόσμο και κοινά πρότυπα, καλούνται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεργαστο­ύν στενά στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ). Η μελλοντική σχέση μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να διευκολύνε­ι τη στενή συνεργασία σε θέματα παγκόσμιου ενδιαφέρον­τος όπως το εμπόριο. Δεδομένου του σημερινού κλίματος υπέρ του προστατευτ­ισμού, η Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να μιλούν με ισχυρή κοινή φωνή υπέρ του ανοιχτού παγκόσμιου εμπορίου. Βραχυπρόθε­σμα, οι πλοιοκτήτε­ς της Ε.Ε. θέτουν τρεις άμεσες προτεραιότ­ητες, οι οποίες πρέπει να τύχουν της δέουσας προσοχής καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασία­ς διαπραγμάτ­ευσης μεταξύ της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου: τη χωρίς εμπόδια θαλάσσια κυκλοφορία μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε., την ελεύθερη κυκλοφορία των ναυτικών, του προσωπικού ξηράς και των επιβατών και την πρόσβαση στις τοπικές αγορές αλλά και στον τομέα των off shore θαλάσσιων δραστηριοτ­ήτων. [SID:11057210]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece