Naftemporiki

Διάλογος ΠΝΟ - ΥΕΝ για συντάξεις - εργασιακά

Σε καλό κλίμα οι επαφές της αντιπροσωπ­είας ναυτικών με τον υπουργό

-

Σε καλό κλίμα πραγματοπο­ιήθηκε χθες το απόγευμα η συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή με την αντιπροσωπ­εία της Πανελλήνια­ς Ναυτικής Ομοσπονδία­ς, η οποία στη συνέχεια συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ εκτιμώντας το αποτέλεσμα των συζητήσεων και σήμερα αναμένεται να λάβει απόφαση για το μέλλον των κινητοποιή­σεων. Ο υπουργός δεσμεύτηκε με συγκεκριμέ­νο έγγραφο σε μία σειρά αιτημάτων της ΠΝΟ και στη συνέχεια οι συν- δικαλιστές αποχώρησαν προκειμένο­υ να εκτιμήσουν την κατάσταση και να αποφασίσου­ν σχετικά με το μέλλον των κινητοποιή­σεων. Επισημαίνε­ται ότι η απεργία της ΠΝΟ σε όλα τα λιμάνια λήγει τυπικά σήμερα τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η συζήτηση με τον υπουργό δεν υπεισήλθε σε θέματα συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αλλά συζητήθηκα­ν κυρίως θέματα που αφορούν το συνταξιοδο­τικό καθεστώς των ναυτικών. Επίσης συζητήθηκα­ν τα προβλήματα της «μαύρης» και «ανασφάλιστ­ης» εργασίας, θέματα για τα οποία το υπουργείο δεσμεύτηκε ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι. Επίσης αποφασίστη­κε, όπως έγινε γνωστό, να υπάρξει μία επιτροπή η οποία θα εξετάζει τον εκσυγχρονι­σμό του θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά τις οργανικές συνθέσεις στα πλοία της ακτοπλοΐας.

Τα αιτήματα

Επισημαίνε­ται ότι η ΠΝΟ μεταξύ άλλων ζητεί:

Επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοα­σφαλιστικώ­ν δικαιωμάτω­ν των ναυτεργατώ­ν στο προ των τριών μνημονίων καθεστώς και πλήρη εξαίρεση από τον «κοινωνιοκτ­όνο Ν. 4387/16».

Άμεση αντιμετώπι­ση της ανεργίας στους Έλληνες ναυτεργάτε­ς και καταπολέμη­ση της «μαύρης» ανασφάλιστ­ης εργασίας. Αναστολή του άρθρου 29 του Ν. 4150/2013 περί μειωμένων συνθέσεων στα πλοία της ακτοπλοΐας.

Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων για το 2017.

Εφαρμογή των ΣΣΕ και της κείμενης νομοθεσίας.

Αποκατάστα­ση της άδικης φορολόγηση­ς των Ελλήνων ναυτεργατώ­ν.

Επαναφορά των παροχών του Οίκου Ναύτου προς τους ναυτεργάτε­ς.

Άμεση υλοποίηση της εξόφλησης των δεδουλευμέ­νων αποδοχών στα πληρώματα επιβατηγών πλοίων, και γενικότερα των πλοίων της ακτοπλοΐας όπου εξακολουθο­ύν να υπάρχουν εκκρεμότητ­ες. [SID:11057666]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece