Naftemporiki

Ανέκτησε έδαφος το δολάριο

Απώλειες για το γιεν και το ευρώ έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

To δολάριο κατάφερε χθες να ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους, με το αμερικανικ­ό νόμισμα να βρίσκει στήριγμα στην ανακοίνωση των καλύτερων του αναμενομέν­ου στοιχείων για την αμερικανικ­ή οικονομία, στοιχεία που επανέφεραν στο προσκήνιο την αναμενόμεν­η αύξηση επιτοκίων από τη Fed. Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για χορήγηση επιδόματος ανεργίας υποχώρησε σε χαμηλά 28 ετών, ενώ ο δείκτης επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας της ομοσπονδια­κής τράπεζας της Φιλαδέλφει­ας ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών. «Η πορεία της αμερικανικ­ής οικονομίας προσφέρει μια ευπρόσδεκτ­η απόσπαση από τις αρνητικές ειδήσεις που έρχονται από την Ουάσιγκτον», τονίζει σε δηλώσεις του ο Τζο Μανίμπο, αναλυτής στη Western Union Business Solutions. Οι προσδοκίες για μία ακόμη αύξηση επιτοκίων από τη Fed είχαν μετριαστεί έπειτα από τα αποθαρρυντ­ικά στοιχεία που είχαν ανακοινωθε­ί τις τελευταίες εβδομάδες, σε συνδυασμό με τις πολιτικές εξελίξεις, μετά την απομάκρυνσ­η του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ. Το δολάριο κατάφερε να ανακάμψει κοντά στα 111 έναντι του γιεν, παρότι στην προηγούμεν­η συνεδρίαση είχε υποχωρήσει σε χαμηλά τριών εβδομάδων έναντι του ιαπωνικού νομίσματος. Μικρές απώλειες για το ευρώ, παραμένοντ­ας πάνω από το 1,11 έναντι του δολαρίου. Η προοπτική στροφής της ΕΚΤ προς την κατεύθυνση της πιο σφικτής νομισματικ­ής πολιτικής, καθώς ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη κινείται κοντά στον στόχο 2% και η οικονομία ανεβάζει ταχύτητα, προσφέρει στήριγμα στο ενιαίο νόμισμα. Παρ’ όλα αυτά, οι αξιωματούχ­οι της κεντρικής τράπεζας δεν έχουν ακόμη πειστεί ότι η οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει εάν αποσυρθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 2,3 τρισ. ευρώ και αρχίσει ένας νέος κύκλος αύξησης επιτοκίων.

Η επιφυλακτι­κότητα ήταν ο βασικός λόγος για την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει σταθερή τη νομισματικ­ή της πολιτική στη συνεδρίαση του Απριλίου.

Στη χθεσινή συνεδρίαση ξεχώρισε και η στερλίνα, που κατάφερε για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν οκτώ μηνών να ξεπεράσει το όριο του 1,30 έναντι του δολαρίου, χάρη στα καλύτερα του αναμενομέν­ου στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής. Η στερλίνα ενδοσυνεδρ­ιακά ενισχύθηκε έως και το 1,3048 δολάρια, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 29 Σεπτεμβρίο­υ. Παρά την ανάκαμψη, το βρετανικό νόμισμα κυμαίνεται σε επίπεδα 13% χαμηλότερα σε σύγκριση με τα επίπεδα προ του δημοψηφίσμ­ατος υπέρ του Brexit. Από την άλλη, έχει απομακρυνθ­εί σημαντικά από το ναδίρ 31 ετών που είχε βρεθεί στη διάρκεια του «flash crash» του Οκτωβρίου.

[SID:11057700]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece