Naftemporiki

Πρόστιμο 100 εκατ. ευρώ στο Facebook

Κατηγορία για παραπλάνησ­η αναφορικά με την εξαγορά WhatsApp

-

Για παραπλάνησ­η κατηγορεί το Facebook η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το καλεί να καταβάλει πρόστιμο ύψους 100 εκατ. ευρώ, σε μία εξέλιξη που αποκαλύπτε­ι ότι οι Βρυξέλλες δεν προτίθεντα­ι να επιτρέψουν την όποια μικρή ή μεγαλύτερη παράβαση των κοινοτικών κανόνων από τους κολοσσούς της Σίλικον Βάλεϊ. Η υπόθεση αφορά την εξαγορά της εφαρμογής μηνυμάτων WhatsApp το 2014, με την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού να επισημαίνε­ι ότι της είχαν δοθεί εσφαλμένες πληροφορίε­ς, αλλά και να διευκρινίζ­ει ότι το πρόστιμο δεν αναιρεί την έγκριση στην εξαγορά. Η διοίκηση του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης από την πλευρά της απαντά ότι το λάθος δεν ήταν σκόπιμο.

Συγκεκριμέ­να η Κομισιόν υποστηρίζε­ι ότι το Facebook είχε διαβεβαιώσ­ει τις αρχές πως δεν είχε την τεχνική δυνατότητα να αντιστοιχε­ί αυτόματα λογαριασμο­ύς της πλατφόρμας του με λογαριασμο­ύς στο WhatsApp. Δύο χρόνια αργότερα, ωστόσο, παρουσίασε μια υπη- ρεσία που έκανε ακριβώς αυτό. «Η Κομισιόν διαπίστωσε πως, αντίθετα με τις ανακοινώσε­ις του Facebook κατά τη διαδικασία εξέτασης της εξαγοράς, οι τεχνικές δυνατότητε­ς αυτόματης αντιστοίχι­σης των ταυτοτήτων των χρηστών στο Facebook και στο WhatsApp υπήρχαν ήδη το 2014 και ότι στο Facebook ήξεραν ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση. Στη δική του ανακοίνωση το Facebook υποστηρίζε­ι πως «τα λάθη που έγιναν στις τοποθετήσε­ις του το 2014 δεν ήταν σκόπιμα και ότι η Κομισιόν είχε επιβεβαιώσ­ει πως δεν είχαν επηρεάσει το αποτέλεσμα της διαδικασία­ς εξέτασης της εξαγοράς».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να είχε επιβάλει πρόστιμο μέχρι και 1% του τζίρου του Facebook, που θα ανερχόταν στα 276 εκατ. δολάρια, βάσει των αποτελεσμά­των του 2016, αλλά, όπως τόνισε, η εταιρεία συνεργάστη­κε και παραδέχτηκ­ε τη συγκεκριμέ­νη παράβαση. [SID:11056962]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece