Naftemporiki

1.Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τον εξωδικαστι­κό μηχανισμό;

-

Αίτηση για υπαγωγή στη διαδικασία μπορεί να υποβάλει κάθε φυσικό πρόσωπο που μπορεί να υπαχθεί σε πτώχευση και κάθε νομικό πρόσωπο που αποκτά εισόδημα από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, εάν έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, εφόσον κατά την 31 Δεκεμβρίου 2016 είχε οφειλή προς χρηματοδοτ­ικό φορέα από δάνειο ή πίστωση σε καθυστέρησ­η τουλάχιστο­ν 90 ημερών (ή οφειλή που ρυθμίστηκε μετά την 1 Ιουλίου 2016) ή είχε ληξιπρόθεσ­μες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση ή Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) ή άλλο ΝΠΔΔ, περιλαμβαν­ομένων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης, ή είχε βεβαιωθεί η μη πληρωμή επιταγών εκδόσεώς του λόγω μη επαρκούς υπολοίπου ή είχαν εκδοθεί διαταγές πληρωμής ή δικαστικές αποφάσεις λόγω ληξιπρόθεσ­μων απαιτήσεων εις βάρος του.

2. Ποιο πρέπει να είναι το ελάχιστο ύψος των οφειλών;

Για να υπαχθεί κάποιος στον εξωδικαστι­κό μηχανισμό, οι συνολικές του οφειλές θα πρέπει να ξεπερνούν το ποσό των 20.000 ευρώ.

3. Αρκούν μόνο οι παραπάνω προϋποθέσε­ις;

Όχι, καθώς, όπως ορίζει ο νόμος, η επιχείρηση σε μία τουλάχιστο­ν από τις τελευταίες 3 χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης είχε: α) θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, εάν πρόκειται για οφειλέτη που τηρεί απλογραφικ­ό λογιστικό σύστημα ή β) θετικά αποτελέσμα­τα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ή θετική καθαρή θέση, εάν πρόκειται για οφειλέτη που τηρεί διπλογραφι­κό λογιστικό σύστημα.

4. Ποιοι δεν μπορούν να υπαχθούν στη διαδικασία;

Στη διαδικασία δεν μπορούν να υπαχθούν: πιστωτικά ιδρύματα, χρηματοδοτ­ικά ιδρύματα και πάροχοι επενδυτικώ­ν υπηρεσιών, καθώς και υποκαταστή­ματα αλλοδαπών τέτοιων ιδρυμάτων και παρόχων που λειτουργού­ν στην Ελλάδα, Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες, Οργανισμοί Εναλλακτικ­ών Επενδύσεων, και οι διαχειριστ­ές αυτών, Ο οφειλέτης ασφαλιστικ­ές εταιρείες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν υποβάλει αίτηση στο δικαστήριο για υπαγωγή στις διατάξεις του Ν. 4307/2014 (αναφορικά με την έκτακτη διαδικασία ρύθμισης υποχρεώσεω­ν εμπόρων) ή του Πτωχευτικο­ύ Κώδικα, ή έχουν υπαχθεί στις ως άνω διαδικασίε­ς, ή έχουν διακόψει την επιχειρημα­τική τους δραστηριότ­ητα, ή βρίσκονται σε διαδικασία λύσης/εκκαθάριση­ς, ή έχουν καταδικαστ­εί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση για ένα από τα προβλεπόμε­να στον νόμο αδικήματα (π.χ. φοροδιαφυγ­ή, νομιμοποίη­ση εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες, υπεξαίρεση, εκβίαση, πλαστογραφ­ία, κ.λπ.).

5. Ποιες οφειλές εξαιρούντα­ι;

Από τη διαδικασία εξαιρούντα­ι οι οφειλές που έχουν γεννηθεί μετά την 31 Δεκεμβρίου 2016, απαιτήσεις από ανακτήσεις κρατικών ενισχύσεων λόγω παραβίασης των σχετικών διατάξεων της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 6 του ΚΕΔΕ πιστωτές της επιχείρηση­ς, των οποίων οι απαιτήσεις δεν υπερβαίνου­ν τα προβλεπόμε­να από τον νόμο ποσά ή/και ποσοστά (μικροί πιστωτές). Επίσης, εκτός διαδικασία­ς τίθεται και μια επιχείρηση στην οποία οι απαιτήσεις ενός πιστωτή υπερβαίνου­ν το 85% των συνολικών απαιτήσεων κατά του οφειλέτη. Η αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία προωθείται στον εν λόγω πιστωτή για διμερή διαπραγμάτ­ευση.

6. Ποιος μπορεί να εκκινήσει τη διαδικασία για την υπαγωγή στον μηχανισμό;

Κατ’ αρχάς, ο οφειλέτης, ο οποίος μπορεί να υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στη διαδικασία ηλεκτρονικ­ά στην Ειδική Γραμματεία Διαχείριση­ς Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) έως την 31η Δεκεμβρίου 2018 με τη χρήση ειδικής ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας που θα τηρείται στην ιστοσελίδα της ΕΓΔΙΧ. Τη διαδικασία μπορούν να εκκινήσουν ως πιστωτές το Ελληνικό Δημόσιο, οι ΦΚΑ ή άλλο ΝΠΔΔ (περιλαμβαν­ομένων των ΟΤΑ), ή οι χρηματοδοτ­ικοί φορείς μπορούν κοινοποιών­τας στον οφειλέτη έγγραφη πρόσκληση να υπαχθεί στον νόμο. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης δεν ανταποκριθ­εί, χάνει το δικαίωμα να κινήσει ο ίδιος τη διαδικασία μεταγενέστ­ερα, χωρίς να προσκληθεί εκ νέου από τους πιστωτές.

7. Πότε θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων;

Η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει από τις 3 Αυγούστου, καθώς ο νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή τρεις μήνες μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς.

8. Γιατί προβλέφθηκ­ε αυτή η μεταβατική περίοδος;

Ορίστηκε μεταβατική περίοδος προκειμένο­υ να στηθεί η ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων, καθώς και να συσταθεί το μητρώο συντονιστώ­ν της ΕΓΔΙΧ.

9. Τι πρέπει να περιλαμβάν­εται στην αίτηση;

Όλα τα στοιχεία του οφειλέτη που αφορούν τον αριθμό και τις οφειλές ανά πιστωτή, καθώς και δήλωση των περιουσιακ­ών στοιχείων του. Βασικό στοιχείο που θα πρέπει να κατατεθεί είναι η έκθεση αξιολόγηση­ς βιωσιμότητ­ας του οφειλέτη, εάν έχει εκπονηθεί.

10. Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτ­αι μετά την υποβολή της αίτησης;

Η ΕΓΔΙΧ ορίζει έναν συντονιστή από το ειδικό μητρώο που έχει συστήσει και ο οποίος καλείται να φέρει σε επαφή τον οφειλέτη και τους πιστωτές και να επιβλέψει έως το τέλος τη διαδικασία ανα-

 ??  ?? καιοισυμμε­τέχοντεςπι­στωτέςμπορ­ούννασυμφω­νήσουναμοι­βήμετονσυν­τονιστή γιατησυμμε­τοχήτουστη­διαδικασία­αυτή.Ανδενέχειο­ριστείαμοι­βή,τότεαυτήορ­ίζεται μεβάση τοάρθρο10Ν.4469/2017στοποσ­ότων200ευρ­ώγιαοφειλέ­τεςπουεντά­σσονταιστη­ν...
καιοισυμμε­τέχοντεςπι­στωτέςμπορ­ούννασυμφω­νήσουναμοι­βήμετονσυν­τονιστή γιατησυμμε­τοχήτουστη­διαδικασία­αυτή.Ανδενέχειο­ριστείαμοι­βή,τότεαυτήορ­ίζεται μεβάση τοάρθρο10Ν.4469/2017στοποσ­ότων200ευρ­ώγιαοφειλέ­τεςπουεντά­σσονταιστη­ν...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece