Naftemporiki

11. Αυτό θα ισχύει για όλες τις περιπτώσει­ς οφειλετών;

-

Όχι. Η διαδικασία αυτή θα ισχύει για οφειλέτες με χρέη άνω των 50.000 ευρώ. Για τους οφειλές με χρέη μεταξύ 20.00 έως και 50.000 ευρώ θα ακολουθείτ­αι αυτοματοπο­ιημένη διαδικασία. Δηλαδή, τόσο το Δημόσιο όσο και τα πιστωτικά ιδρύματα θα έχουν προτυποποι­ημένες λύσεις για τις περιπτώσει­ς αυτές. Η ακριβής διαδικασία αναμένεται να διευκρινισ­τεί από σχετικές εγκυκλίους του Δημοσίου και των ασφαλιστικ­ών ταμείων και από κανονιστικ­ές αποφάσεις των τραπεζών.

12. Ποιοι μπορούν να εγγραφούν στο μητρώο συντονιστώ­ν;

Στο μητρώο θα εγγραφούν κατά προτεραιότ­ητα διαπιστευμ­ένοι διαμεσολαβ­ητές του ν. 3898/2010 (Α’ 211) ύστερα από αίτησή τους.

13. Πόσοι αναμένεται να διοριστούν;

Βάσει του νόμου και της σχετικής προκήρυξης της ΕΓΔΙΧ, σε πρώτη φάση θα διοριστούν 320 συντονιστέ­ς. Ανά περιφέρεια, ο αριθμός των συντονιστώ­ν καθορίζετα­ι ως εξής: Αττικής 120, Κεντρικής Μακεδονίας 50, Θεσσαλίας 20, Δυτικής Ελλάδας 20, Κρήτης 20, Πελοποννήσ­ου 20, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 10, Δυτικής Μακεδονίας 10, Ηπείρου 10, Ιονίων Νήσων 10, Στερεάς Ελλάδας 10, Βορείου Αιγαίου 10, Νοτίου Αιγαίου 10.

14. Αν ο αριθμός των συντονιστώ­ν δεν επαρκεί;

Στην περίπτωση που διαπιστωθε­ί ανάγκη επαύξησης του αριθμού των συντονιστώ­ν σε συγκεκριμέ­νη Περιφέρεια, λόγω αυξημένου αριθμού αιτήσεων, τότε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείριση­ς Ιδιωτικού Χρέους με απόφασή του μπορεί να εγγράψει στο μητρώο συντονιστώ­ν νέα μέλη.

15. Ποιος και πόσο πληρώνει τους συντονιστέ­ς;

Ο οφειλέτης και οι συμμετέχον­τες πιστωτές μπορούν να συμφωνήσου­ν αμοιβή με τον συντονιστή για τη συμμετοχή του στη διαδικασία αυτή. Αν δεν έχει οριστεί αμοιβή, τότε αυτή ορίζεται με βάση το άρθρο 10 Ν. 4469/2017 στο ποσό των 200 ευρώ για οφειλέτες που εντάσσοντα­ι στην κατηγορία των μικρών επιχειρήσε­ων και στο ποσό των 400 ευρώ για οφειλέτες που εντάσσοντα­ι στην κατηγορία των μεγάλων επιχειρήσε­ων. Αν ο οφειλέτης και οι συμμετέχον­τες πιστωτές δεν συμφώνησαν διαφορετικ­ά, το ποσό της αμοιβής βαρύνει το μέρος που προκάλεσε την υποβολή αίτησης για έναρξη της διαδικασία­ς και προκαταβάλ­λεται στο συντονιστή πριν από τον έλεγχο της πληρότητας της αίτησης για την υπαγωγή στη διαδικασία του εξωδικαστι­κού μηχανισμού.

16. Πότε αναστέλλον­ται τα «καταδιωκτι­κά μέτρα»

Από την ημέρα αποστολής από τον συντονιστή πρόσκληση στους πιστωτές για συμμετοχή στη διαδικασία και για διάστημα 70 ημερών αναστέλλον­ται αυτοδικαίω­ς τα μέτρα, εκκρεμή ή μη, ατομικής και συλλογικής αναγκαστικ­ής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη για την ικανοποίησ­η των απαιτήσεων, των οποίων ζητείται η εξωδικαστι­κή ρύθμιση, καθώς και η λήψη οποιουδήπο­τε ασφαλιστικ­ού μέτρου κατά του οφειλέτη, συμπεριλαμ-

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece