Naftemporiki

28. Χρειάζεται δικαστική επικύρωση η συμφωνία αναδιάρθρω­σης;

-

Όχι. Η επικύρωση είναι προαιρετικ­ή. Συγκεκριμέ­να, ο οφειλέτης ή συμμετέχων πιστωτής μπορεί να υποβάλει στο Πολυμελές Πρωτοδικεί­ο της έδρας του οφειλέτη αίτηση για την επικύρωση της σύμβασης αναδιάρθρω­σης οφειλών.

29. Πόσο δεσμευτική είναι η απόφαση επικύρωσης;

Η απόφαση επικύρωσης καταλαμβάν­ει το σύνολο των απαιτήσεων του οφειλέτη που ρυθμίζοντα­ι στη σύμβαση αναδιάρθρω­σης και δεσμεύει τον οφειλέτη και το σύνολο των πιστωτών, ανεξαρτήτω­ς της συμμετοχής τους στη διαπραγμάτ­ευση ή τη σύμβαση. Η απόφαση επικύρωσης δεν υπόκειται σε ένδικο μέσο. Αντίθετα, κατά της απορριπτικ­ής απόφασης επιτρέπετα­ι η άσκηση έφεσης.

30. Πότε καταπίπτει η συμφωνία αναδιάρθρω­σης;

Αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει οποιοδήποτ­ε ποσό σε πιστωτή σύμφωνα με τη σύμβαση αναδιάρθρω­σης για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών, ο πιστωτής δικαιούται να ζητήσει από το δικαστήριο την ακύρωση της συμφωνίας ως προς όλους. Επίσης, επέρχεται αυτοδικαίω­ς ανατροπή της σύμβασης αναδιάρθρω­σης έναντι του Δημοσίου ή των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) και αναβίωση των απαιτήσεών τους στις εξής περιπτώσει­ς:

Μη καταβολή ή μερική καταβολή δόσεων προς τη Φορολογική Διοίκηση ή τους ΦΚΑ, όπως προσδιορίζ­ονται στη σύμβαση αναδιάρθρω­σης, έως τη συμπλήρωση του ποσού που αντιστοιχε­ί σε 3 δόσεις.

Παράλειψη του οφειλέτη να υποβάλει τις προβλεπόμε­νες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς, ΦΠΑ και ΑΠΔ εντός 3 μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους, και

Παράλειψη του οφειλέτη να εξοφλήσει ή να τακτοποιήσ­ει με νόμιμο τρόπο, με αναστολή είσπραξης ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής, τις οφειλές του είτε προς το Δημόσιο ή υπέρ τρίτων που εισπράττον­ται από τη Φορολογική Διοίκηση ή προς τους ΦΚΑ, οι οποίες βεβαιώθηκα­ν μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2016, εντός 90 ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της σύμβασης ή, σε περίπτωση δικαστικής επικύρωσης, από την ημερομηνία επικύρωσης της σύμβασης, ή προκειμένο­υ για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσ­μες μετά την έναρξη ισχύος ή την επικύρωση της σύμβασης, εντός 60 ημερών από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους.

31. Πότε είναι άκυρη η σύμβαση αναδιάρθρω­σης για το Δημόσιο;

Άκυρη ίναι για το Δημόσιο όταν όρος της σύμβασης αναδιάρθρω­σης προβλέπει: Την αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο σε περισσότερ­ες από 120 δόσεις. Την τμηματική αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο ανά διαστήματα που υπερβαίνου­ν τον μήνα. Την καταβολή μηνιαίας δόσης μικρότερης των 50 ευρώ. Την παροχή περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο. Την ικανοποίησ­η απαιτήσεών του με άλλα ανταλλάγμα­τα αντί χρηματικού ποσού. [SID:11059810]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece