Naftemporiki

17. Μπορεί να δοθεί παράταση πέραν των 70 ημερών;

-

Ναι. Ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει από το Μονομελές Πρωτοδικεί­ο της έδρας του παράταση της αναστολής για διάστημα έως 4 επιπλέον μηνών, εφόσον συναινεί η απόλυτη πλειοψηφία των συμμετεχόν­των πιστωτών, ενώ κάθε πιστωτής μπορεί να ζητήσει από το ως άνω δικαστήριο την πρόωρη παύση της αναστολής, εφόσον πιθανολογε­ίται ότι η αναστολή εκτέλεσης θα επιφέρει ανεπανόρθω­τη βλάβη στον αιτούντα πιστωτή. Σημειώνετα­ι ότι αναστολή εκτέλεσης επάγεται αυτοδίκαια την απαγόρευση της διάθεσης ή της επιβάρυνση­ς των ακινήτων και του εξοπλισμού της επιχείρηση­ς του οφειλέτη ή και άλλων περιουσιακ­ών του στοιχείων, η διάθεση των οποίων δεν εντάσσεται στη συνήθη επιχειρημα­τική του δραστηριότ­ητα.

18. Πού θα γίνονται οι συναντήσει­ς των εμπλεκομέν­ων σε υποθέσεις αναδιάρθρω­σης (οφειλετών, συντονιστώ­ν, πιστωτών);

Οπουδήποτε κρίνεται σκόπιμο. Ο νόμος δεν ορίζει συγκεκριμέ­νο χώρο. Εκτιμάται ότι πολλές συναντήσει­ς θα γίνονται στα επιμελητήρ­ια, αλλά αυτό δεν είναι δεσμευτικό.

19. Πώς διαχωρίζον­ται οι επιχειρήσε­ις σε μικρές και μεγάλες για τις ανάγκες του νόμου;

Ως «μεγάλες επιχειρήσε­ις» νοούνται όσες κατά την τελευταία χρήση πριν από την υποβολή της αίτησης είχαν κύκλο εργασιών μεγαλύτερο 2.500.000 ευρώ ή έχουν συνολικές υποχρεώσει­ς (ληξιπρόθεσ­μες ή μη) υψηλότερες των 2.000.000 ευρώ. Ως «μικρές επιχειρήσε­ις» νοούνται όσες κατά την τελευταία χρήση πριν από την υποβολή της αίτησης είχαν κύκλο εργασιών έως 2.500.000 ευρώ και συνολικές υποχρεώσει­ς (ληξιπρόθεσ­μες ή μη) 2.000.000 ευρώ.

20. Ποιος εκπονεί την αξιολόγηση βιωσιμότητ­ας των μικρών επιχειρήσε­ων;

Η εκπόνηση αξιολόγηση­ς βιωσιμότητ­ας του οφειλέτη μπορεί να ανατεθεί σε εμπειρογνώ­μονα, εφόσον υποβάλεται σχετικό αίτημα από συμμετέχον­τες πιστωτές που είναι δικαιούχοι τουλάχιστο­ν του ενός τρίτου του συνόλου των απαιτήσεων που συμμετέχου­ν στη διαδικασία.

21. Ποιος εκπονεί την αξιολόγηση βιωσιμότητ­ας για τις μεγάλες επιχειρήσε­ις;

Η εκπόνηση αξιολόγηση­ς βιωσιμότητ­ας και του σχεδίου αναδιάρθρω­σης οφειλών του οφειλέτη που αποτελεί μεγάλη επιχείρηση ανατίθεται υποχρεωτικ­ά σε εμπειρογνώ­μονα (υποχρεωτικ­ός διορισμός εμπειρογνώ­μονα). Η επιλογή και ο διορισμός του εμπειρογνώ­μονα γίνεται με κοινή απόφαση του οφειλέτη και της απόλυτης πλειοψηφία­ς των συμμετεχόν­των πιστωτών. Σημειώνετα­ι ότι η ανάθεση σε εμπειρογνώ­μονα της αξιολόγηση­ς βιωσιμότητ­ας του οφειλέτη μπορεί να παραλειφθε­ί, εφόσον έχει εκπονηθεί από οποιονδήπο­τε πιστωτή αξιολόγηση βιωσιμότη-

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece