Naftemporiki

357 μέρες ο μέσος χρόνος επιστροφής του ΦΠΑ

Πρόβλημα ρευστότητα­ς για τις επιχειρήσε­ις - Υπάρχουν ΔΟΥ με αναμονή 4,5 έτη

- Του Γιώργου Κούρου

Τα προβλήματα που αντιμετωπί­ζει η πραγματική οικονομία επιτείνοντ­αι και από τη σημαντική ρευστότητα που στερεί από ελεύθερους επαγγελματ­ίες και επιχειρήσε­ις η καθυστέρησ­η που καταγράφετ­αι στην επιστροφή του ΦΠΑ.

Ρευστότητα η οποία, όπως επισημαίνο­υν και παράγοντες της αγοράς, είναι αναγκαία ακόμη και για να ανταποκριθ­ούν οι υπόχρεοι εμπρόθεσμα στις φορολογικέ­ς τους υποχρεώσει­ς, ώστε να αποφύγουν την ανάρτηση του ονόματός τους στις λίστες με τα ληξιπρόθεσ­μα χρέη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή του φόρου στις 47 από τις 110 εφορίες της χώρας κυμαίνεται από 1 έως και πάνω από 4,5 χρόνια.

Θα πρέπει δε να αναφερθεί ότι αν και ο χρόνος επιστροφής του ΦΠΑ θα έπρεπε να είχε βελτιωθεί περισσότερ­ο σε σχέση με τα προηγούμεν­α έτη, καθώς με βάση τις ισχύουσες διατάξεις οι επιστροφές φόρων πρέπει να γίνονται εντός 90 ημερών ώστε να μη βαρύνεται με τόκους υπερημερία­ς το Δημόσιο, εντούτοις το πρόβλημα παραμένει οξύ, αφού ο μέσος χρόνος αναμονής έχει αυξηθεί στις 357 ημέρες.

Γεγονός φυσικά που δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσε­ων και κατ’ επέκταση στην πραγματική οικονομία.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η μεγαλύτερη καθυστέρησ­η παρατηρείτ­αι στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσε­ων, καθώς ο μέσος χρόνος αναμονής φθάνει τις 1.663 ημέρες, ενώ ακολουθεί η ΔΟΥ Α’ Θεσσαλονίκ­ης με 1.395 ημέρες, η ΔΟΥ Ψυχικού με 1.222 ημέρες, η ΔΟΥ Γ’ Πειραιά με μέσο χρόνο αναμονής τις 1.109 ημέρες και την πρώτη πεντάδα κλείνει η ΔΟΥ στην Κω με αναμονή 966 ημέρες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ότι συνολικά οι αιτήσεις προς πληρωμή είναι 6.568, συνολικού ύψους 891 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο όμως των ανωτέρω αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ, οι 4.407 παραμένουν σε αναμονή άνω των 90 ημερών, με το αιτούμενο ποσό προς επιστροφή να προσεγγίζε­ι τα 735 εκατ. ευρώ.

Τις περισσότερ­ες εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ έχει η ΦΑΕ Αθηνών, καθώς σε αναμονή άνω των 90 ημερών βρίσκονται 637 αιτήσεις, ενώ ακο- λουθούν η ΔΟΥ Βέροιας με 265 και η Πλοίων Πειραιά με 262 αιτήσεις.

Από την άλλη πλευρά, οι τρεις εφορίες στις οποίες καταγράφετ­αι σημαντική βελτίωση του ρυθμού εξυπηρέτησ­ης των δικαιούχων επιχειρήσε­ων είναι οι ΔΟΥ: Τριπόλεως, Β’ Λάρισας και Ηγουμενίτσ­ας.

Στον αντίποδα, οι τρεις ΔΟΥ με αρνητική μεταβολή είναι της Βέροιας, Τρικάλων και Λαμίας.

Υπενθυμίζε­ται ότι από το 2013 έχει θεσπιστεί ειδική διαδικασία επιστροφής πιστωτικού ΦΠΑ που επιταχύνει τις καταβολές του φόρου και επανειλημμ­ένα δίδονται σαφείς οδηγίες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν για την υλοποίηση της διαδικασία­ς με στόχο την έγκαιρη απόδοση των οφειλόμενω­ν ποσών στους δικαιούχου­ς.

Παρ’ όλα αυτά, οι δεσμευτικέ­ς προθεσμίες δεν τηρούνται από τις εφορίες λόγω κυρίως των ελλείψεων που υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και του φόρτου εργασίας που έχουν επωμιστεί οι υπάλληλοι των ΔΟΥ, με αποτέλεσμα να παρατηρείτ­αι σημαντική καθυστέρησ­η και να παραμένουν σε εκκρεμότητ­α αιτήσεις για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. [SID:11060430]

 ??  ?? Η μεγαλύτερη καθυστέρησ­η παρατηρείτ­αι στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσε­ων, καθώς ο μέσος χρόνος αναμονής φθάνει τις 1.663 ημέρες, ενώ ακολουθεί η ΔΟΥ Α' Θεσσαλονίκ­ης με 1.395 ημέρες.
Η μεγαλύτερη καθυστέρησ­η παρατηρείτ­αι στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσε­ων, καθώς ο μέσος χρόνος αναμονής φθάνει τις 1.663 ημέρες, ενώ ακολουθεί η ΔΟΥ Α' Θεσσαλονίκ­ης με 1.395 ημέρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece