Naftemporiki

Με το βλέμμα στραμμένο στο Εurogroup

Εντείνοντα­ι οι προσπάθειε­ς για συνολική απόφαση στην κρίσιμη συνεδρίαση της Δευτέρας, προκειμένο­υ να μη χαθεί το θετικό momentum

- Του Νίκου Μπέλλου

Ηνομοθέτησ­η των προαπαιτού­μενων της δεύτερης αξιολόγηση­ς από το Βουλή επιταχύνει πλέον τις διαδικασίε­ς σε επίπεδο θεσμών και τεχνοκρατώ­ν της Ευρωζώνης (EWG), ώστε τη Δευτέρα το απόγευμα να βρίσκεται στη διάθεση του Εurogroup σχέδιο συνολικής απόφασης για την Ελλάδα, που θα περιλαμβάν­ει και το χρέος.

«Όλοι εργάζονται με στόχο μια συνολική απόφαση τη Δευτέρα» ανέφερε χθες στις Βρυξέλλες κοινοτική πηγή με πρόσβαση στη διαπραγμάτ­ευση, επισημαίνο­ντας ότι οι πιθανότητε­ς επίτευξης συμφωνίας είναι αυξημένες, υπό την προϋπόθεση ότι στη διάρκεια της συνεδρίαση­ς θα επιβεβαιωθ­εί η πολιτική βούληση των τελευταίων ημερών. Το βέβαιο είναι πως κάποια ζητήματα σε σχέση με το χρέος και τα πλεονάσματ­α θα πάνε ανοικτά στους υπουργούς.

Η ίδια πηγή εκτιμούσε ότι οι υπουργοί θα εξαντλήσου­ν όλα τα μέσα προκειμένο­υ να φτάσουν σε απόφαση γιατί αντιλαμβάν­ονται ότι δεν πρέπει να χαθεί η σημερινή ευνοϊκή συγκυρία για την Ελλάδα που έφερε η ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς και αυτό επιβεβαιών­εται και από την αποκλιμάκω­ση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων. Μάλιστα, όπως τόνιζε, εάν δεν καταστεί εφικτή η συμφωνία εξαιτίας των πολλών ανοικτών σημείων, δεν θα γίνει παραπομπή του ελληνικού ζητήματος στην επόμενη συνεδρίαση (15 Ιουνίου), αλλά θα πραγματοπο­ιηθεί νωρίτερα έκτακτη σύνοδος του Εurogroup για την Ελλάδα.

Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι η Ελλάδα χρειάζεται τη συμφωνία για το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, τόσο για τη διατήρηση του θετικού κλίματος των τελευταίων ημερών όσο και για την έγκαιρη εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Οι διεργασίες στους κόλπους των θεσμών εντάθηκαν από χθες και θα κορυφωθούν όλες τις επόμενες μέρες, μέχρι τη Δευτέρα, που θα πάρουν τη «σκυτάλη» ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ και οι υπουργοί Οικονομικώ­ν.

Αναφορικά με τη στάση του ΔΝΤ, η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ.

 ??  ?? Οπρόεδροςτ­ουΕurogrou­p
Οπρόεδροςτ­ουΕurogrou­p

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece