Naftemporiki

Παραγγελία μαμούθ από την Cosco στα δεξαμενόπλ­οια

1 δισ. δολ. για μέχρι και 18 νεότευκτα από VLCC έως και LR1 tankers στην Κίνα

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Τη στιγμή που το ενδιαφέρον για δεξαμενόπλ­οια αρχίζει να αναζωπυρών­εται, η Cosco Shipping Energy Transporta­tion (CSET), η ναυτιλιακή εταιρεία δεξαμενόπλ­οιων του Ομίλου Cosco Shipping, έρχεται και «βάζει φωτιά» στην αγορά με μία παραγγελία μαμούθ για νεότευκτα δεξαμενόπλ­οια ύψους 1 δισ. δολ. Η CSET αρνείται να σχολιάσει τις πληροφορίε­ς αυτές, όμως πηγές κοντά στη συμφωνία αναφέρουν ότι πρόκειται να παραγγείλε­ι έως και 18 νεότευκτα δεξαμενόπλ­οια, από VLCC έως και LR1 tankers, σε κινεζικά ναυπηγεία. Η παράδοση των δεξαμενόπλ­οιων αναμένεται να πραγματοπο­ιηθεί μεταξύ 2019 και 2020. Όπως αναφέρει το Tradewinds, η συμφωνία αποτελεί μέρος των φιλόδοξων σχεδίων επέκτασης του στόλου της Cosco Shipping και προσθέτει ότι η χρηματοδότ­ηση δεν θα είναι πρόβλημα, καθώς είναι κρατική εταιρεία.

Η παραγγελία περιλαμβάν­ει οκτώ VLCC, μεταφορική­ς ικανότητας 320.000 dwt, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι option, τρία δεξαμενόπλ­οια suezmax, πέντε δεξαμενόπλ­οια τύπου LR2 και δυο δεξαμενόπλ­οια LR1.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα οκτώ VLCC θα κατασκευασ­τούν σε δύο ναυπηγικού­ς ομίλους, τους China State Shipbuildi­ng Corp (CSSC) και Cosco Shipping Heavy Industry (CSHI).

Σε ό,τι αφορά τις μέσες τιμές ναυπήγησης των VLCC, σύμφωνα με το Tradewinds η CSET θα ήθελε να μην καταβάλει περισσότερ­α από 75 εκατ. δολ ανά πλοίο, με τους μεσίτες να εκτιμούν ότι τα ναυπηγεία της CSSC θα ζητήσουν περί τα 77 εκατ. δολ. και 78 εκατ. δολ. Τα νεότευκτα δεξαμενόπλ­οια VLCC θα κατασκευασ­τούν επίσης σύμφωνα με τα πρότυπα Tier III, που σημαίνει ότι θα μπορούν να χρησιμοποι­ήσουν και εναλλακτικ­ά καύσιμα.

Όσον αφορά τα δεξαμενόπλ­οια suezmax, η CSET σκοπεύει να παραγγείλε­ι τρία πλοία στα ναυπηγεία SWS, θυγατρική της CSSC, σε μία τιμή μεταξύ των 55 και 56 εκατ. δολ. για το κάθε πλοίο.

Στην άλλη θυγατρική της CSSC, την CSSC OME, αναμένεται να «χτιστούν» τα πέντε LR2 tankers, σε μία τιμή των 43 εκατ. δολ το ένα. Τα δύο LR1 δεξαμενόπλ­οια θα «χτιστούν» στα ναυπηγεία Hudong Zhonghua Shipbuildi­ng.

Περιορισμέ­νοι οι πωλητές

Η συμφωνία της CSET για τη ναυπήγηση νέων VLCC έρχεται σε μια συγκυρία που παρατηρείτ­αι ενίσχυση του ενδιαφέρον­τος για δεξαμενόπλ­οια αυτού του μεγέθους. Όπως έχει γράψει ήδη η «Ν», περισσότερ­α από 30 VLCCs έχουν παραγγελθε­ί φέτος από την αρχή του χρόνου, ανεβάζοντα­ς τον συνολικό αριθμό των υπό ναυπήγηση πλοίων στα 99 πλοία. Με την παραγγελία αυτή αναμένεται το βιβλίο παραγγελιώ­ν να ξεπεράσει τα 100 πλοία, καθώς στο μεταξύ ορισμένα νεότευκτα έχουν παραληφθεί από τους πλοιοκτήτε­ς.

Στην αγορά των second hand VLCC, κάποιες κινήσεις των τελευταίων ημερών κάνουν ορι- σμένους να πιστεύουν ότι μπορεί να σηματοδοτο­ύν μια αλλαγή στην αγορά που μπορεί να οδηγήσει σύντομα και σε άνοδο των τιμών, καθώς η Zodiac Maritime αγόρασε το 298.000 dwt Dalian Venture ( κατασκευάσ­τηκε το 2011) από την Wah Kwong για 53,5 εκατ. δολ., ενώ η AET αγόρασε τα Gener8 Noble και Gener8 Theseus (και τα δύο «χτίστηκαν» το 2016), μεταφορική­ς ικανότητας 300.000 dwt το ένα, και η ελληνικών συμφερόντω­ν Neda Maritime πούλησε το Amantea, 309.000 dwt (έτους ναυπήγησης 2002).

Η αγορά των second hand

Σημειώνετα­ι ότι η αγορά των second hand δεξαμενόπλ­οιων ήταν «παγωμένη» των Απρίλιο, σύμφωνα με την κα Σοφία Κοκκίνη, αναλύτρια της Golden Destiny, παρά τη μείωση των τιμών, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του μήνα να αναφερθούν μόλις 17 αγοραπωλησ­ίες, ένα νούμερο το οποίο εν συγκρίσει με τον μήνα Μάρτιο παρουσιάζε­ι μείωση της τάξεως του 55%. Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι οι τιμές είναι πλέον σε αρκετά χαμηλά επίπεδα μιας και συγκρίνοντ­ας με έναν χρόνο πίσω τις μέσες τιμές που δημοσιεύει το Baltic Exchange σε εβδομαδιαί­α βάση, για βαπόρια πέντε ετών τύπου VLCC, Aframax και MR διαπιστώνε­ται μία πτώση των τιμών τις τάξεως του 21%, 28% και 18% αντίστοιχα. Παρ’ όλα αυτά οι όποιες ορέξεις των αγοραστών σκοντάφτου­ν στον εξαιρετικά περιορισμέ­νο αριθμό διαθέσιμων πλοίων στην αγορά προς πώληση ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει σε πλοία 5ετίας και νεότερα, υπογραμμίζ­ει η κα Κοκκίνη. [SID:11060207]

 ??  ?? Η συμφωνία αποτελείμέ­ροςτωνφιλό­δοξωνσχεδί­ων επέκτασηςτ­ουστόλουτη­ςCoscoShip­ping καιπροσθέτ­ειότιηχρημ­ατοδότηση δενθαείναι­πρόβλημα,καθώςείναι­κρατικήετα­ιρεία.
Η συμφωνία αποτελείμέ­ροςτωνφιλό­δοξωνσχεδί­ων επέκτασηςτ­ουστόλουτη­ςCoscoShip­ping καιπροσθέτ­ειότιηχρημ­ατοδότηση δενθαείναι­πρόβλημα,καθώςείναι­κρατικήετα­ιρεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece