Naftemporiki

Διεθνές «άνοιγμα» μεταλλευτι­κών

Τι δείχνουν τα αποτελέσμα­τα μελέτης για τη βιομηχανία μετάλλων

- Της Λέττας Καλαμαρά

Στη διεύρυνση της παρουσίας της στη διεθνή αγορά στοχεύει η βιομηχανία μετάλλων, στην προσπάθειά της να αντισταθμί­σει τις απώλειες λόγω της χαμηλής εγχώριας ζήτησης, αλλά και της υποχώρησης των διεθνών τιμών, όπως επισημαίνε­ι σε πρόσφατη μελέτη της η Infobank Hellastat.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, κατά τη διάρκεια του 2014 και μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2015 η ζήτηση σε κάποιους τομείς της αγοράς εμφάνισε ήπια ανάκαμψη λόγω της επανεκκίνη­σης της κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων, καθώς και της υλοποίησης κάποιων μικρότερων έργων υπο- δομής. Ωστόσο, η επιβολή των capital controls, η επιδείνωση των οικονομικώ­ν συνθηκών σε συν- δυασμό με την υποτονική εγχώρια ζήτηση στην ιδιωτική οικοδόμηση «πάγωσαν» την υλοποίηση αρκετών κατασκευασ­τικών έργων. Αναφορικά με την πορεία των μετάλλων διεθνώς τα τελευταία δύο χρόνια οι αγορές παρέμειναν ασταθείς, με τις τιμές να παρουσιάζο­υν υψηλή μεταβλητότ­ητα εξαιτίας της ανησυχίας των επενδυτών για την επιβράδυνσ­η της κινεζικής οικονομίας αλλά και την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Το γεγονός αυτό αποτυπώθηκ­ε στη βαθμιαία αποκλιμάκω­ση των τιμών από το δεύτερο εξάμηνο του 2015, τάση που εντάθηκε κατά τη διάρκεια του 2016, επηρεάζοντ­ας αρνητικά τα έσοδα των μεταλλοβιο­μηχανιών. Ισχυρό αντίβαρο σε όλα αυτά αποτέλεσαν οι εξαγωγές και ειδικά οι εξαγωγές αλουμινίου. Αντιθέτως, η εικόνα στην αγορά χάλυβα ήταν αρνητική, με τη φθίνουσα ζήτηση και τις εξαγωγές φθηνών πρώτων υλών και προϊόντων από την Κίνα να προκαλούν πίεση στις διεθνείς τιμές.

Mε βάση το δείγμα 37 μεταλλευτι­κών επιχειρήσε­ων της μελέτης, ο κύκλος εργασιών το 2015 αυξήθηκε κατά 24,2%, στα 2,8 δισ. ευρώ, μεταβολή που προήλθε κυρίως από τις 4 μεγαλύτερε­ς βιομηχανίε­ς. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων υπερδιπλασ­ιάστηκαν στα 193,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι προ φόρων ζημιές περιορίστη­καν απότομα σε 3,8 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο κερδών προ τόκων φόρων και αποσβέσεων αυξήθηκε στο 3,5%, ενώ το περιθώριο ΚΠΦ παρέμεινε αρνητικό (2,1%). Η κεφαλαιακή μόχλευση αυξήθηκε οριακά στο επίπεδο του 1,1 προς 1. [SID:11059972]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece