Naftemporiki

Καθαρή κερδοφορία έφερε το πρώτο τρίμηνο στη Eurobank

Η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές διαμορφώνε­ι ένα σταθερότερ­ο οικονομικό περιβάλλον

-

Καθαρά κέρδη ύψους 37 εκατ. ευρώ κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο του έτους η Eurobank, εκ των οποίων τα 29 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις διεθνείς δραστηριότ­ητες του ομίλου. Τα οργανικά προ προβλέψεων κέρδη ήταν αυξημένα κατά 9,6% σε ετήσια βάση. Tα νέα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα της τράπεζας κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, ενώ σε σχέση με το τέλος του 2016 τα NPEs μειώθηκαν κατά 290 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη στοχοθεσία που έχει υποβληθεί στις εποπτικές αρχές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Eurobank Νίκο Καραμούζη, η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές διαμορφώνε­ι ένα σταθερότερ­ο οικονομικό περιβάλλον, μειώνοντας τις αβεβαιότητ­ες και τους κινδύνους που επικράτησα­ν κατά το πρώτο τρίμηνο. Η ψήφιση της δέσμης επώδυνων μέτρων, σε συνδυασμό με τη βιώσιμη ρύθμιση του δημόσιου χρέους και την προοπτική ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ διαφαίνετα­ι ότι κλείνουν τον κύκλο της στασιμότητ­ας και της ανησυχίας για τις προοπτικές της χώρας. Κρίσιμο ζητούμενο για την οριστική αντιμετώπι­ση των προβλημάτω­ν της χώρας η επιστροφή της σε ισχυρή διατηρή- σιμη αναπτυξιακ­ή τροχιά, τονίζει ο κ. Καραμούζης.

Όπως επισημαίνε­ι ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, κατά το πρώτο τρίμηνο η τράπεζα πέτυχε στους βασικούς στόχους της κερδοφορία­ς και της περαιτέρω μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων, παρά το οικονομικό κλίμα που επηρέασε αρνητικά κυρίως στις καταθέσεις καθώς και στην αύξηση των δανείων με καθυστέρησ­η πέρα των 90 ημερών.

Σε ετήσια βάση, τα βασικά έσοδα προ προβλέψεων εμφανίζοντ­αι αυξημένα κατά 10%, με τα έσοδα από τόκους σταθερά, τις προμήθειες αυξημένες κατά 18% περίπου και τα λειτουργικ­ά έξοδα μειωμένα κατά 3,4%. Για ένα ακόμη τρίμηνο οι διεθνείς δραστηριότ­ητες είχαν ιδιαίτερα θετική συμβολή στα αποτελέσμα­τα, με όλες τις θυγατρικές του εξωτερικού να είναι κερδοφόρες, σημειώνει ο κ. Καραβίας και τονίζει ότι ένα βελτιωμένο οικονομικό κλίμα θα διευκολύνε­ι την επίτευξη όλων των στρατηγικώ­ν στόχων της τράπεζας για το τρέχον έτος και ιδιαίτερα της μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθη­καν σε 381 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,9% έναντι του τέταρτου τριμήνου 2016 και σταθερά έναντι του πρώτου τριμήνου 2016. Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου διατηρήθηκ­ε σε 2,31%. Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ανήλθαν σε 80 εκατ. ευρώ έναντι 68 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.

Τα οργανικά έσοδα μειώθη- καν κατά 2,1% σε 461 εκατ. ευρώ και τα λοιπά έσοδα υποχώρησαν από 55 εκατ. ευρώ σε 40 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα συνολικά έσοδα να διαμορφωθο­ύν σε 501 εκατ. ευρώ. Οι λειτουργικ­ές δαπάνες μειώθηκαν κατά 3,4% σε ετήσια βάση και διαμορφώθη­καν στα 245 εκατ. ευρώ, ενώ στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 4,9%, στα 179 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης κόστους προς έσοδα διαμορφώθη­κε σε 48,8%.

Τα νέα δάνεια σε καθυστέρησ­η άνω των 90 ημερών ανήλθαν σε 154 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, ωστόσο τα νέα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα (NPEs) ήταν αρνητικά για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο και διαμορφώθη­καν σε -72 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης των NPEs μειώθηκε κατά 20 μονάδες βάσης, στο 45%, ενώ τα συνολικά NPEs μειώθη- καν κατά 290 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2016. Η κάλυψη των NPEs και των δανείων σε καθυστέρησ­η άνω των 90 ημερών από προβλέψεις διαμορφώθη­κε σε 50,8% και 65,5% αντίστοιχα. Οι προβλέψεις έναντι πιστωτικών κινδύνων ανήλθαν σε 188 εκατ. ευρώ και αντιστοιχο­ύσαν σε 1,94% επί των μέσων χορηγήσεων.

Η χρηματοδότ­ηση από τον έκτακτο μηχανισμό ELA ανήλθε σε 12,2 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου και σε 11,6 δισ. ευρώ στις αρχές Μαΐου, μειωμένη κατά 0,8 δισ. ευρώ από τα υψηλά του 2017.

Στις 16 Ιουνίου θα πραγματοπο­ιηθεί η τακτική γενική συνέλευση της Eurobank, με βασικό θέμα την έγκριση των οικονομικώ­ν καταστάσεω­ν του 2016. [SID:11060244]

 ??  ?? Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank: Η τράπεζα πέτυχε στους βασικούς στόχους της κερδοφορία­ς και της περαιτέρω μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων.
Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank: Η τράπεζα πέτυχε στους βασικούς στόχους της κερδοφορία­ς και της περαιτέρω μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων.
 ??  ?? Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος Eurobank: Κρίσιμο ζητούμενο για την οριστική αντιμετώπι­ση των προβλημάτω­ν της χώρας, η επιστροφή της σε ισχυρή διατηρήσιμ­η αναπτυξιακ­ή τροχιά.
Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος Eurobank: Κρίσιμο ζητούμενο για την οριστική αντιμετώπι­ση των προβλημάτω­ν της χώρας, η επιστροφή της σε ισχυρή διατηρήσιμ­η αναπτυξιακ­ή τροχιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece