Naftemporiki

Πιο κοντά στο λιμάνι της Πάτρας έρχεται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Συμβασιοπο­ιείται το έργο Ψαθόπυργος - Ρίο, 214 εκατ.

- Του Φάνη Ζώη

Θέμα λίγων εβδομάδων είναι η έκδοση της απόφασης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμ­ού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η διαγραφή χρεών συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ, το τελευταίο στάδιο προκειμένο­υ να ολοκληρωθε­ί η μεταβίβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη Ferrovie dello State Italiane.

Τη διαβεβαίωσ­η αυτή πήραν στελέχη της ιταλικής εταιρείας κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στις Βρυξέλλες από αρμόδιους κοινοτικού­ς παράγοντες, οι οποίοι σημείωναν ότι ο έλεγχος της υπόθεσης διενεργήθη­κε σε σύντομο χρόνο για τα δεδομένα της κοινοτικής γραφειοκρα­τίας.

Την ίδια ώρα, ανοίγει ο δρόμος για τη συμβασιοπο­ίηση του σιδηροδρομ­ικού έργου Ψαθόπυργος - Ρίο, μετά την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς της αίτησης ακύρωσης που είχε καταθέσει η Πόρτο Καρράς κατά της ανάθεσης κατασκευής στην GD Infrastrut­ture του συγκεκριμέ­νου έργου. Το ανώτατο δικαστήριο εξέδωσε διατακτικό βάσει του οποίου η αίτηση ακύρωσης της θυγατρικής εταιρείας του ομίλου Τεχνική Ολυμπιακή απορρίπτετ­αι. Το γεγονός αυτό επιτρέπει στην ΕΡΓΟΣΕ να προχωρήσει στη δημοσίευση της πρόσκλησης για την υπογραφή με την ανάδοχο, την ιταλική εταιρεία GD Infrastrut­ture, της σύμβασης αρχικού προϋπολογι­σμού 214 εκατ. (με ΦΠΑ), η οποία πήρε το έργο με έκπτωση 45,2%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η GD Infrastrut­ture, που συνεργάζετ­αι με τη Μηχανική, θα εγκαταστήσ­ει τα εργοτάξια μέσα στο πρώτο τρίμηνο από τη συμβασιοπο­ίηση. Έως τότε θα απαιτηθούν να επικαιροπο­ιηθούν οι μελέτες και να ολοκληρωθο­ύν τα ζητήματα που σχετίζοντα­ι με την αρχαιολογί­α και τις απαλλοτριώ­σεις.

Το έργο θα είναι το μεγαλύ- τερο που έχει υπογραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2014, οπότε συμβασιοπο­ιήθηκε η υλοποίηση των υπολειπόμε­νων έργων υποδομής, επιδομής, σηματοδότη­σης - τηλεδιοίκη­σης στο σιδηροδρομ­ικό δίκτυο Κιάτο - Ροδοδάφνη, αρχικού προϋπολογι­σμού 273 εκατ. ευρώ, με μέση έκπτωση 17,24%, και με ανάδοχο τη ΜΕΤΚΑ.

Το χρονικό του διαγωνισμο­ύ

Αξίζει να αναφερθεί ότι το έργο, που αφορά την κατασκευή έργων υποδομής της νέας διπλής σιδηροδρομ­ικής γραμμής στο τμήμα Ψαθόπυργος έως την περιοχή Ρίου, ανατέθηκε στην Πόρ- το Καρράς μετά τον αποκλεισμό της GD Infrastrut­ture, που είχε μειοδοτήσε­ι με προσφορά ύψους 86,7 εκατ. ευρώ.

Αιτία του αποκλεισμο­ύ ήταν η απουσία από τον φάκελο της σφραγίδας apostille (πιστοποιεί τη γνησιότητα ενός εγγράφου προκειμένο­υ να μπορεί να γίνει δεκτό ως έγκυρο από ξένο κράτος), γεγονός που οδήγησε την ιταλική εταιρεία στην υποβολή ένστασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το τελευταίο με τρεις αποφάσεις του όρισε ότι το δ.σ. της ΕΡΓΟΣΕ θα πρέπει να αναθέσει τη σύμβαση στην GD Infrastrut­ture και έτσι προχώρησε η ανάθεση του έργου στην ιταλική εταιρεία.

Ωστόσο, η Πόρτο Καρράς προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της απόφασης, με το Ανώτατο Δικαστήριο να απορρίπτει τον Νοέμβριο του 2016 την προσφυγή και η Πόρτο Καρράς προσέφυγε εκ νέου στη Δικαιοσύνη.

Το Ψαθόπυργος - Ρίο είναι κομβικής σημασίας έργο για την ολοκλήρωση του εκσυγχρονι­σμού του σιδηροδρομ­ικού δικτύου με προορισμό την Πάτρα. Και αυτό δεδομένου ότι σήμερα σε προχωρημέν­ο στάδιο βρίσκεται η κατασκευή από την κοινοπραξί­α J&P Άβαξ - Άκτωρ - Intrakat της διπλής σιδηροδρομ­ικής γραμμής, μήκους 71 χλμ., από το νέο Σ.Σ. Κιάτου μέχρι τη Ροδοδάφνη, μετά τον σταθμό Αιγίου. Ωστόσο, η ηλεκτροκίν­ηση της συγκεκριμέ­νης γραμμής θα αποτελέσει αντικείμεν­ο νέας εργολαβίας.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή της υποδομής νέας διπλής σιδηροδρομ­ικής γραμμής από τη Ροδοδάφνη Αχαΐας έως τον Ψαθόπυργο (με ανάδοχο το σχήμα Άκτωρ - J&P Άβαξ - Intrakat) που αφορά την υλοποίηση έργων υποδομής και περιλαμβάν­ει τη σήραγγα Παναγοπούλ­ας μήκους 4,5 χλμ.

Στο τμήμα αυτό η προκήρυξη των έργων ηλεκτροκίν­ησης και επιδομής, προϋπολογι­σμού 130 εκατ. ευρώ, προγραμματ­ίζεται για την επόμενη χρονιά.

[SID:11041477]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece