Naftemporiki

Θετικά πρόσημα σε Ευρώπη και Ν. Υόρκη

Ράλι στη Wall Street χάρη στα σημαντικά εταιρικά κέρδη

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Ανοδικές τάσεις χθες στα χρηματιστή­ρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με ράλι των αμερικανικ­ών μετοχών χάρη στα ισχυρά εταιρικά κέρδη. Θετικά πρόσημα και ήπια κέρδη και στην Ευρώπη.

Στη Wall Street, η άνοδος της χθεσινής συνεδρίαση­ς δεν στάθηκε αρκετή ώστε να αναπληρώσε­ι τις χειρότερες εβδομαδιαί­ες απώλειες από τα μέσα Απριλίου, με τις εκροές από τις αμερικανικ­ές μετοχές εξαιτίας των πολιτικών σκανδάλων που κλονίζουν την κυβέρνηση Τραμπ να προσεγγίζο­υν τα εννέα δισ. δολάρια.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές επέστρεψαν σε θετικό έδαφος, με τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη STOXX 600 να ενισχύεται 0,6%. Παρά τα κέρδη, αυτή η εβδομάδα ήταν η χειρότερη των έξι τελευταίων μηνών για τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια. Οι απώλειες αυτής της εβδομάδας απομάκρυνα­ν τον δείκτη από τα υψηλά 21 μηνών στα οποία είχε αναρριχηθε­ί, χάρη στα ισχυρά εταιρικά αποτελέσμα­τα και τα θετικά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Με άνοδο 0,7% έκλεισε και FTSE 100 στο Χρηματιστή­ριο του Λονδίνου, ενώ ο γενικός δείκτης ΙΒΕΧ της Μαδρίτης ξεχώρισε μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστη­ρίων, με κέρδη 1,4%, χάρη στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Η μετοχή της Banco Popular ενισχύθηκε 10%, έπειτα από πληροφορίε­ς για πιθανή εξαγορά της από τη Santander ή την Bankia. Ανάσα για τις αναδυόμενε­ς αγορές, με ανάκαμψη των μετοχών της Βραζιλίας, έπειτα από τις χειρότερες ρευστοποιή­σεις των τελευταίων ετών. Ο γενικός δείκτης Bovespa κατέγραψε κέρδη έως και 2,5%.

H πολιτική κρίση βυθίζει στο χάος και τις αγορές της Βραζιλίας, μετά τις κατηγορίες ότι ο πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Τέμερ, επέτρεψε τη δωροδοκία σημαντικού μάρτυρα ώστε να εξαγοραστε­ί η σιωπή του σε πολύκροτο σκάνδαλο διαφθοράς. Η είδηση υπονόμευσε την αισιοδοξία των επενδυτών για τις προοπτικές προώθησης της φιλόδοξης ατζέντας μεταρρυθμί­σεων στο συνταξιοδο­τικό σύστημα και την αγορά εργασίας.

Ο γενικός δείκτης Bovespa του Χρηματιστη­ρίου του Σάο Πάολο έκλεισε στη συνεδρίαση της Πέμπτης με απώλειες 8,8%, τις μεγαλύτερε­ς από την πιστωτική κρίση του 2008.

Πριν από τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, η Βραζιλία σημείωνε από τον Ιανουάριο του 2016 τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των αναδυομένω­ν αγορών, έχοντας εξασφαλίσε­ι στους επενδυτές τις καλύτερες αποδόσεις.

[SID:11059873]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece