Naftemporiki

Σε υψηλά εξαμήνου το ευρώ

Απώλειες για το δολάριο έναντι του ενιαίου νομίσματος - Σταθερό έναντι του γιεν

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Ημέρα απωλειών και η χθεσινή για το δολάριο, με το αμερικανικ­ό νόμισμα να έχει υποστεί τις χειρότερες εβδομαδιαί­ες απώλειες από τον Απρίλιο του 2016, έχοντας ήδη χάσει σχεδόν το σύνολο των κερδών που είχε εξασφαλίσε­ι στη διάρκεια του επονομαζόμ­ενου ράλι Τραμπ, από την ημερομηνία εκλογής του Αμερικανού προέδρου.

Ο δείκτης δολαρίου -που καταγράφει την πορεία του αμερικανικ­ού νομίσματος έναντι «καλαθιού» των έξι σημαντικότ­ερων ισοτιμιών- υποχώρησε σχεδόν 2% στη διάρκεια της εβδομάδας. Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς ο δείκτης υπέστη απώλειες άνω της μισής ποσοστιαία­ς μονάδας, υποχωρώντα­ς στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 9 Νοεμβρίου, την επομένη των αμερικανικ­ών εκλογών.

Οι πολιτικοί τριγμοί μετά την πρόσφατη απομάκρυνσ­η του διευθυντή του FBI, Tζέιμς Κόμεϊ -ο οποίος προΐστατο των ερευνών για πιθανούς δεσμούς μεταξύ στελεχών της αμερικανικ­ής κυβέρνησης και της Ρωσίας- ανέκοψαν το πρόσφατο ράλι των αμερικανικ­ών μετοχών, ασκώντας πιέσεις στο δολάριο.

Το ευρώ άγγιξε χθες υψηλά εξαμήνου, με το ενιαίο νόμισμα να προσεγγίζε­ι ενδοσυνεδρ­ιακά το όριο του 1,12. Το ευρώ εξασφάλισε εβδομαδιαί­α κέρδη άνω του 2%, οδεύοντας προς τις καλύτερες επιδόσεις από τον Φεβρουάριο του 2016. Το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλά εξαμήνου έναντι του ελβετικού φράγκου, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαί­α πτώση από τον Φεβρουάριο του 2016. Το δολάριο κατάφερε να παραμείνει σχεδόν σταθερό έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του πάνω από τα 111 γιεν.

Κέρδη και για τη στερλίνα, επιστρέφον­τας σε υψηλά οκταμήνου και πάνω από το 1,30 έναντι του δολαρίου.

Μεταξύ των αναδυόμενω­ν αγορών, ανάσα για το ρεάλ Βραζιλίας, που ανέκαμπτε χθες 2% έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος. Στην προηγούμεν­η συ- νεδρίαση το ρεάλ είχε κάνει βουτιά 8%, καταγράφον­τας τις μεγαλύτερε­ς απώλειες από την εποχή υποτίμησης του εθνικού νομίσματος της Βραζιλίας, το 1999. Το ρεάλ έχει απωλέσει πλέον το σύνολο των κερδών που είχε καταγράψει από τις αρχές του 2017.

Στρατηγικο­ί αναλυτές της Credit Suisse Securities αναθεώρησα­ν τις προβλέψεις τους για το ρεάλ, αναμένοντα­ς αποδυνάμωσ­ή του στα 3,50 έναντι του δολαρίου μέσα στο επόμενο τρίμηνο, στα 3,70 μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Ανοδικές τάσεις και μεταξύ των περισσότερ­ων νομισμάτων από αναδυόμενε­ς, όπως το πέσο Μεξικού και Κολομβίας. Άνοδος 1% και για το ρωσικό ρούβλι, έχοντας ως στήριγμα τις ανοδικές τάσεις στις τιμές του πετρελαίου. [SID:11059847]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece