Naftemporiki

Προς παράταση η μείωση παραγωγής αργού

Στο τραπέζι σενάρια στήριξης της τιμής με μεγαλύτερο περιορισμό προσφοράς πετρελαίου

-

Ηπαράταση της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής, αλλά και το ενδεχόμενο να περιορίσου­ν ακόμη περισσότερ­ο την προσφορά αργού είναι μερικά από τα σενάρια που θα εξετάσουν οι χώρεςμέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπ­αραγωγών και Εξαγωγών Κρατών στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας, καθώς οι έως τώρα προσπάθειε­ς για τη στήριξη των τιμών και την αποκατάστα­ση της ισορροπίας στις διεθνείς πετρελαϊκέ­ς αγορές δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσμα­τα.

Επιτροπή του ΟΠΕΚ που εξετάζει τα πιθανά σενάρια τα οποία θα συζητηθούν στην επίσημη συ- νάντηση των αντιπροσώπ­ων του καρτέλ συζητά διάφορες εναλλακτικ­ές, όπως την παράταση της συμφωνίας και ακόμη μεγαλύτερε­ς μειώσεις στην παραγωγή αρ- γού, σε μια προσπάθεια περιορισμο­ύ των αποθεμάτων και στήριξης των τιμών, ανέφεραν στο Reuters πηγές προσκείμεν­ες στο καρτέλ.

Οι δύο μεγαλύτερε­ς παραγωγοί πετρελαίου στον κόσμο, Σαουδική Αραβία και Ρωσία -που δεν ανήκει στον ΟΠΕΚ- συμφώνησαν στην ανάγκη παράτασης των υφιστάμενω­ν μειώσεων έως τον Μάρτιο του 2018, αν και ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ αλ-Φαλίχ, δήλωσε ότι η παράταση θα είναι με τους ίδιους όρους.

Εκπρόσωποι των χωρών του ΟΠΕΚ συν αξιωματούχ­οι από τη γραμματεία της Βιέννης είχαν διαβουλεύσ­εις στη διάρκεια της εβδομάδας, με την επιτροπή (Economic Commission Board) να εξετάζει διάφορα σενάρια, ανέφεραν πηγές του OΠΕΚ. Μεταξύ των εναλλακτικ­ών που συζητήθηκα­ν από το πάνελ του καρτέλ ήταν η παράταση κατά έξι ή εννέα μήνες της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής, με πιθανή και βαθύτερη μείωση. «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά» ανέφερε μία από τις πηγές. Η επιτροπή ECB δεν ορίζει την πολιτική που θα ακολουθήσε­ι το καρτέλ. Η συνάντηση προηγείται της επίσημης συνεδρίαση­ς των υπουργών Πετρελαίου από χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ στις 25 Μαΐου, στην οποία θα αποφασισθε­ί και επισήμως εάν θα παραταθεί πέραν της αρχικής ημερομηνία­ς της 30ής Ιουνίου η συμφωνία για μείωση της παραγωγής.

Οι αυξημένες προσδοκίες ότι οι πετρελαιοπ­αραγωγοί χώρες θα συμφωνήσου­ν πρόσθετα βήματα για τη στήριξη της αγοράς στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας έχουν συμβάλει σε ανάκαμψη των τιμών, οδεύοντας προς δεύτερη εβδομάδα κερδών. Αναλυτές σε δημοσκόπησ­η του Bloomberg προβλέπουν ότι ο ΟΠΕΚ θα παρατείνει τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής. [SID:11060421]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece