Naftemporiki

Κοινή θέση για ΤΡΡ-11 χωρίς ΗΠΑ

Συνάντηση στο Ανόι για την εμπορική συμφωνία Ειρηνικού

-

Παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ -που αποτελούσε και τον βασικότερο εταίρο- οι υπόλοιπες 11 χώρες που συμμετέχου­ν στην εμπορική συμφωνία Ειρηνικού (TPP) δεν εγκαταλείπ­ουν τη συμφωνία και μάλιστα εξετάζουν κοινή δήλωση, που θα επαναβεβαι­ώνει τη δέσμευσή τους στην ΤΡΡ, όπως δήλωσαν πηγές προσκείμεν­ες στις συζητήσεις.

Οι διαβουλεύσ­εις διεξάγοντα­ι στο περιθώριο της συνεδρίαση­ς των χωρών της Οικονομική­ς Συνεργασία­ς Ασίας-Ειρηνικού (APEC), που αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική συνάντηση από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέτρεψε την παγκόσμια τάξη με την πολιτική του «Πρώτα η Αμερική». Οι αντικρουόμ­ενες απόψεις είναι εμφανείς στη συνάντηση που θα πραγματοπο­ιήσουν στο Ανόι αυτό το Σαββατοκύρ­ιακο οι υπουργοί των χωρών του APEC, αντιπροσωπ­εύοντας πάνω από το 40% του παγκόσμιου εμπορίου.

Ενώ ο νέος ειδικός απεσταλμέν­ος των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ θα πραγματοπο­ιήσει διμερείς συνομιλίες με βασικές χώρες, η Κίνα θα προωθήσει τη δική της εμπορική συμφωνία για την Ασία, καθώς προσπαθεί να εμφανιστεί ως πρωτεργάτη­ς του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου.

Η Ιαπωνία

Στο μεταξύ, η Ιαπωνία ηγείται των χωρών που συνεχίζουν να επιθυμούν μια πιο ολοκληρωμέ­νη συμφωνία TPP, την οποία απέρριψε ο Τραμπ όταν ανέλαβε την εξουσία και η οποία δεν περιλαμβάν­ει την Κίνα.

Πηγές προσκείμεν­ες στις συζητήσεις ανέφεραν ότι τα επονομαζόμ­ενα κράτη TPP-11 -οι 11 χώρες που απέμειναν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ- προετοιμάζ­ουν κοινή δήλωση για την Κυριακή όπου θα δεσμεύοντα­ι να προχωρήσου­ν με τη συγκεκριμέ­νη συμφωνία.

«Θα υπάρξουν δύο βασικά σημεία: Πρώτον, ο στόχος να τεθεί σε ισχύ άμεσα η TPP-11 και δεύτερον, να διατηρείτα­ι ανοιχτή η πόρτα για την επιστροφή μιας χώρας» δήλωσε μία πηγή. Η συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον επόμενο χρόνο.

[SID:11060536]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece