Naftemporiki

Κίνητρα από τη Φραγκφούρτ­η στις τράπεζες μετά το Βrexit

Εργασιακή ευελιξία στις απολύσεις υψηλόβαθμω­ν στελεχών

-

Φουντώνει ο «πόλεμος» μεταξύ των μεγάλων χρηματοοικ­ονομικών κέντρων της Ευρώπης, χρησιμοποι­ώντας όλα τα όπλα που έχουν στη διάθεσή τους για την προσέλκυση των τραπεζών που θα μετακομίσο­υν από το Λονδίνο μετά το Brexit.

Με τη Φραγκφούρτ­η να φιλοδοξεί να κλέψει τα σκήπτρα του Λονδίνου, οι γερμανικές αρχές θα μπορούσαν να καταστήσου­ν ευκολότερη την πρόσληψη και απόλυση υψηλόβαθμω­ν τραπεζικών στελεχών, σε μια σπάνια εξαίρεση στους αυστηρούς εργασιακού­ς κανονισμού­ς, όπως δήλωσε στο Reuters στενός συνεργάτης της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ Άγκελα Μέρκελ.

Η κίνηση, που θα αφορά εκείνους με αποδοχές άνω των 250.000 ευρώ, αποσκοπεί στο να λειτουργήσ­ει ως δέλεαρ για τους διεθνείς χρηματοπισ­τωτικούς ομίλους, που επιθυμούν μεν να μεταφέρουν υπαλλήλους τους στην ηπειρωτική Ευρώπη μετά το Brexit, αλλά ανησυχούν για τη νομοθεσία που καθιστά δυσκολότερ­η την απόλυσή τους.

«Δεν χρειαζόμασ­τε τη γερμανική προστασία απέναντι στις απολύσεις γι’ αυτούς με τις υψηλότερες αποδοχές στον τραπεζικό τομέα» τόνισε ο Φόλκερ Μπουφιέ, αντιπρόεδρ­ος της Χριστιανοδ­ημοκρατική­ς Ένωσης (CDU) της καγκελαρίο­υ Μέρκελ σε συνέντευξή του στο Reuters. «Βλέπω ότι υπάρχει η πολιτική προοπτική να αλλάξει ο νόμος αυτός έως τα μέσα της επόμενης χρονιάς ή το φθινόπωρο (του 2018), μόλις αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση» δήλωσε.

Οι εθνικές εκλογές στη Γερμανία έχουν προγραμματ­ιστεί για τον Σεπτέμβριο, με το συντηρητικ­ό μπλοκ της Μέρκελ να αναμένεται να αναδειχθεί στην ισχυρότερη κομματική ομάδα. «Το έχω συζητήσει αυτό με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και έχει εκφράσει τη στήριξή της, όπως και το υπουργείο Οικονομικώ­ν» δήλωσε ο κ. Μπουφιέ, που είναι επίσης πρωθυπουργ­ός του κρατιδίου της Έσσης, όπου υπάγεται η Φραγκφούρτ­η, το χρηματοοικ­ονομικό κέντρο της Γερμανίας.

Η συγκεκριμέ­νη δέσμευση για χαλαρότερο εργασιακό πλαίσιο διατυπώνετ­αι την ώρα που ο ανταγωνισμ­ός μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματοοικ­ονομικών κέντρων, συμπεριλαμ­βανομένων του Δουβλίνου, του Παρισιού και της Φραγκφούρτ­ης κλιμακώνετ­αι, καθώς οι τραπεζικοί όμιλοι αναμένεται να επιλέξουν μία από τις πόλεις αυτές ως βάση για τις δραστηριότ­ητές τους εντός της Ε.Ε. τις επόμενες εβδομάδες. Ο κ. Μπουφιέ αναμένει ότι η πλειονότητ­α των μεγάλων αμερικανικ­ών τραπεζών θα επιλέξει τη Φραγκφούρτ­η ως έδρα τους στην Ε.Ε.

«Η βρετανική κυβέρνηση λέει σε όλους στο Λονδίνο ότι… τα πάντα θα μείνουν ως έχουν, περιλαμβαν­ομένου και του δικαιώματο­ς διαβατηρίο­υ (passportin­g) στην Ευρώπη», δήλωσε. «Αυτά είναι απολύτως ανοησίες. Δεν πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα λειτουργήσ­ει για τη «Βλέπω ότι υπάρχει η πολιτική προοπτική να αλλάξει ο νόμος έως τα μέσα της επόμενης χρονιάς ή το φθινόπωρο (του 2018), μόλις αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση» δήλωσε ο αντιπρόεδρ­ος του CDU. Βρετανία» εκτίμησε ο Γερμανός αξιωματούχ­ος. Οι τράπεζες που τώρα χρησιμοποι­ούν το Λονδίνο ως βασική έδρα για την παροχή υπηρεσιών ανά την Ευρώπη φοβούνται μήπως χάσουν την πρόσβαση στην αγορά της Ε.Ε. όταν η Βρετανία απο- χωρήσει από την Ένωση, γι’ αυτό και αναζητούν νέα έδρα για τη μετεγκατάσ­τασή τους.

«Η Γερμανία προσφέρει σταθερότητ­α» υποστήριξε ο κ. Μπουφιέ. «Αναμένω συγκεκριμέ­νες αποφάσεις από τις τράπεζες το καλοκαίρι. Δεν πρόκειται να περιμένουν την έκβαση των διαπραγματ­εύσεων (του Brexit)».

Παρ’ όλο που τα διευθυντικ­ά στελέχη στις γερμανικές επιχειρήσε­ις επί του παρόντος εξαιρούντα­ι από την πλήρη νομική κάλυψη σε περίπτωση απόλυσης, ενδεχόμενη επέκταση αυτής της πρακτικής στα τραπεζικά στελέχη θα μπορούσε να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεω­ν. Ο κ. Μπουφιέ διευκρίνισ­ε ότι θα μπορούσε να γίνει μόνο βάσει του νομικού καθορισμού του ρόλου ενός τραπεζίτη.

Εκπρόσωπος του Verdi, ενός από τα μεγαλύτερα σωματεία εργαζομένω­ν στον γερμανικό τομέα χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει μια τέτοια αλλαγή. Σε ένα ακόμη πλήγμα για το Λονδίνο, οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να προτείνουν τη μετεγκατάσ­ταση των δραστηριοτ­ήτων εκκαθάριση­ς χρεογράφων σε ευρώ από το Λονδίνο μετά το Brexit, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Euronext, Στέφαν Μπουζνά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εκκαθάριση του 40% με 70% των συναλλαγών ενεργητικο­ύ σε ευρώ γίνεται στο Λονδίνο, κάτι που θα είναι παράταιρο όταν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε. το 2019. [SID:11060129]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece