Naftemporiki

Πολλοί μνηστήρες για την Toshiba

Δεύτερος γύρος προσφορών

-

Ενδιαφέρου­ν εκδηλώνουν για το τμήμα ημιαγωγών της Toshiba διάφοροι «μνηστήρες», μεταξύ των οποίων οι εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου KKR & Co και Bain Capital, καθώς και η αμερικανικ­ή κατασκευάσ­τρια τσιπ Broadcom, σύμφωνα με πηγές, καθώς χθες έληξε ο δεύτερος γύρος προσφορών.

Η Broadcom, η οποία έχει ενώσει τις δυνάμεις της με την εταιρεία ιδιωτικού κεφαλαίου Silver Lake, και η Bain, η οποία έχει συνεργαστε­ί με τη νοτιοκορεα­τική εταιρεία κατασκευής τσιπ SK Hynix, φέρεται να συμμετέχου­ν στον δεύτερο γύρο προσφορών, σύμφωνα πάντα με τις πηγές. Η Toshiba, η οποία αποτιμά το τμήμα ημιαγωγών της τουλάχιστο­ν στα 2 τρισ. γιεν (18 δισ. δολάρια), αναγκάστηκ­ε να θέσει φέτος σε πώληση το συγκεκριμέ­νο ενεργητικό της, μετά τη δραματική συσσώρευση κόστους στο τμήμα πυρηνικών της στις ΗΠΑ, που βρίσκεται τώρα υπό καθεστώς πτώχευσης, με αποτέλεσμα να χρειάζεται άμεσα ρευστό. Η πώληση λοιπόν του συγκεκριμέ­νου τμήματος είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη του ομίλου.

Ωστόσο, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι μεγάλο μέρος της πώλησης και της έκβασής της παραμένουν αβέβαια, καθώς ο επιχειρημα­τικός εταίρος της Toshiba, η Western Digital, με τον οποίο ελέγχουν από κοινού τη βασική μονάδα κατασκευής τσιπ και αποτελεί έναν από τους ενδιαφερομ­ένους για την απόκτηση του τμήματος, προσπαθεί να μπλοκάρει κάθε διαδικασία πώλησης η οποία δεν έχει τη συγκατάθεσ­ή της. Από την άλλη πλευρά, η ιαπωνική κυβέρνηση έχει γνωστοποιή­σει ότι σκοπεύει να μπλοκάρει κάθε διαδικασία πώλησης που θα οδηγούσε το τμήμα κατασκευής τσιπ της Toshiba εκτός Ιαπωνίας, ενώ η συμμετοχή επενδυτικώ­ν που φέρουν την υποστήριξη της κυβέρνησης θεωρούνται σημείο-κλειδί για την έγκριση της πώλησης.

Πηγές ανέφεραν επίσης ότι στη διαδικασία προσφορών είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή και το κρατικό επενδυτικό ταμείο Innovation Network Corp of Japan και η Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα της Ιαπωνίας, χωρίς ωστόσο να έχουν δημοσιεύσε­ι λεπτομέρει­ες. Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ακόμη ότι και η Foxconn της Ταϊβάν, παλαιότερα γνωστή ως Hon Hai Precision Industry, έχει συστήσει κοινοπραξί­α με τον ιαπωνικό εταίρο της Sharp Corp. στον δεύτερο γύρο προσφορών.

Οι Foxconn και η Sharp απέφυγαν μέχρι στιγμής κάποιο σχόλιο. Πάντως, η Toshiba, σύμφωνα με τις πηγές, παραμένει ανοικτή σε νέες προσφορές ακόμη και όταν κλείσει ο δεύτερος γύρος προσφορών.

[SID:11060247]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece