Naftemporiki

Στα ύψη η ζήτηση για το κοβάλτιο

Τα ηλεκτρικά οχήματα οδηγούν σε έλλειμμα προσφοράς φέτος

-

Στα ύψη εκτινάχθηκ­ε η ζήτηση για κοβάλτιο πέρυσι, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι η εκρηκτική ζήτηση στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρικών οχημάτων θα οδηγήσει σε έλλειμμα προσφοράς φέτος, μετά από αρκετά έτη πλεονάσματ­ος στην παραγωγή.

Ενώ το 2005 τα ηλεκτρικά οχήματα παγκοσμίως αριθμούσαν σε λίγες μόνο εκατοντάδε­ς, η ζήτηση αυξήθηκε τόσο γρήγορα με αποτέλεσμα να φθάσει το 1,26 εκατομμύρι­α το 2015, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονο- μικής Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ). Και αυτό είναι μόνο η αρχή, με την Πρωτοβουλί­α Ηλεκτρικών Οχημάτων να κάνει λόγο για έναν στόλο ηλεκτρικών οχημάτων γύρω στα 20 εκατομμύρι­α έως το 2020 και τη Διακήρυξη του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή και την Έκκληση προς Δράση να θέτουν ως στόχο τα 100 εκατομμύρι­α οχήματα έως το 2030. Η Κίνα έχει την πρωτοκαθεδ­ρία στην προσπάθεια αυτή, στο πλαίσιο των αυστηρών περιορισμώ­ν που έχει θέσει στα συμβατικά αυτοκίνητα σε διάφορες πόλεις με σκοπό να περιοριστε­ί η μόλυνση του περιβάλλον­τος.

Το κοβάλτιο, ένα από τα βασικά στοιχεία που έχουν οι μπαταρίες λιθίου οι οποίες χρησιμοποι­ούνται στα ηλεκτρικά οχήματα, τιμολογείτ­ο στα 55.270 δολάρια ανά μετρικό τόνο, με βάση στοιχεία της Πέμπτης, επίπεδο που σημαίνει άνοδο της τάξης του 154% από το ιστορικό χαμηλό που είχε αγγίξει τον Φεβρουάριο του 2016. Η άνοδος των τιμών αναμένεται να συ- νεχιστεί όσο υπάρχει υψηλή ζήτηση από την Κίνα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Με βάση στοιχεία του 2015, η Κίνα διέθετε το μεγαλύτερο στόλο από ηλεκτρικά λεωφορεία, με περίπου 170.000 να βρίσκονται ήδη σε κυκλοφορία. Τα προβλήματα σε επίπεδο προσφοράς έχουν επιδεινώσε­ι και τη μείωση της παραγωγής τα τελευταία χρόνια σε χώρες όπως Αυστραλία, Ρωσία και Ζάμπια. Η Δημοκρατία του Κονγκό αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη πηγή κοβαλτίου. [SID:11060322]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece