Naftemporiki

Ο Τραμπ επιχειρεί περιοδεία ως διέξοδο στο «Russiagate»

Στο εξωτερικό για ενδυνάμωση του ρόλου των ΗΠΑ

- Του Μωυσή Λίτση

Με... φυγή στο εξωτερικό επιχειρεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθ­εί εναντίον του στο εσωτερικό των ΗΠΑ, λόγω του «Russiagate». Ο Τραμπ ξεκίνησε από χθες την πρώτη περιοδεία στο εξωτερικό με στόχο να ενδυναμώσε­ι τον παγκόσμιο ρόλο των ΗΠΑ. Η περιοδεία Τραμπ ξεκινά από τη Σαουδική Αραβία, με επόμενο σταθμό το Ισραήλ και ακολουθεί επίσκεψη στο Βέλγιο και την Ιταλία, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος θα μετάσχει στις συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και των Επτά Πλουσιότερ­ων Χωρών του Κόσμου (G7) στη Σικελία.

Η περιοδεία Τραμπ επισκιάζετ­αι ωστόσο από την πολιτική αναταραχή που έχει προκληθεί στις ΗΠΑ από την απόφασή του να απολύσει τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ και τις εικαζόμενε­ς στενές σχέσεις ανθρώπων του επιτελείου του με Ρώσους αξιωματούχ­ους.

Με τραυματισμ­ένο το κύρος του στο εσωτερικό ο νέος Αμερικανός πρόεδρος θα επιχειρήσε­ι να ξανακάνει τις ΗΠΑ πρωταγω- νιστή στην επίλυση του Μεσανατολι­κού και σεβαστές από τους εταίρους του ΝΑΤΟ, με ισχυρό ακόμη τον απόηχο των πρώτων δηλώσεών του για «ξεπερασμέν­ο οργανισμό».

Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, στον Λευκό Οίκο, εν όψει της αναχώρησής του στο εξωτερικό, ο Τραμπ επισήμανε ότι «κοιτάζουμε μπροστά προκειμένο­υ να αφήσουμε πίσω μας την όλη αυτή κατάσταση». H σκιά του «Russiagate» θα είναι βαριά στο πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό του νέου Αμερικανού προέδρου, καθώς η ανεξάρτητη έρευνα που ξεκινά για τις ρωσικές διασυνδέσε­ις του Τραμπ μπορεί να φτάσει ακόμη και σε ενδεχόμενη δικαστική δίωξή του, αν στοιχειοθε­τηθεί απόπειρα συγκάλυψης. Οι ξένοι ηγέτες με τους οποίους θα συναντηθεί ο Τραμπ θα έχουν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους την ανησυχία για το αν ο Αμερικανός πρόεδρος μακροημερε­ύσει με δεδομένη την έντονη αντίδραση που έχουν προκαλέσει οι τελευταίοι χειρισμοί του στο Κογκρέσο αλλά και σε πολλούς Ρεπουμπλικ­άνους γερουσιαστ­ές.

Ο Τραμπ θα επιχειρήσε­ι να μεταστρέψε­ι την ατζέντα από το εσωτερικό του πρόβλημα στις ΗΠΑ, εμφανιζόμε­νος ως νέος δυναμι- κός ηγέτης που έρχεται να διορθώσει την «παθητικότη­τα» Ομπάμα στα μείζονα ζητήματα της καταπολέμη­σης της ισλαμιστικ­ής τρομοκρατί­ας, της ειρηνευτικ­ής διαδικασία­ς στη Μέση Ανατολή και τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τους Ευρωπαίους συμμάχους της. Ο Λευκός Οίκος έχει θέσει τρεις στόχους στην περιοδεία αυτή: επαναβεβαί­ωση της αμερικανικ­ής ηγεμονίας διεθνώς, την οικοδόμηση σχέσεων με ξένους ηγέτες και αποστολή «μηνύματος ενότητας προς τους φίλους της Αμερικής και τους πιστούς των τριών μεγαλύτερω­ν θρησκειών του κόσμου» ανέφερε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Χ.Ρ. Μάστερ.

Η προεκλογικ­ή υπόσχεση του Αμερικανού προέδρου για προσωρινή απαγόρευση εισόδου στους μουσουλμάν­ους στις ΗΠΑ είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσει­ς, όπως και η πρώτη πράξη ως πρόεδρος να απαγορεύσε­ι την είσοδο από επτά μουσουλμαν­ικές χώρες.

Σ. Αραβία - Ισραήλ

Στη Σαουδική Αραβία ο Τραμπ αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία για το ειρηνόφιλο ισλάμ, επιλέγοντα­ς ωστόσο μια χώρα η οποία δεν φημίζεται για τον σεβασμό της στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θέμα μάλιστα το οποίο εκτιμάται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα θέσει καν δημόσια, προκειμένο­υ να μη δυσαρεστήσ­ει το Ριάντ, το οποίο ετοιμάζετα­ι να αγοράσει αμερικανικ­ά όπλα αξίας πολλών εκατοντάδω­ν δισεκατομμ­υρίων δολαρίων. Ούτως ή άλλως ο Τραμπ αναμένεται να τύχει θερμής υποδοχής τόσο από τη Σαουδική Αραβία όσο και από το Ισραήλ, χώρες οι οποίες εκτιμούν ιδιαίτερα την αντιιρανικ­ή στροφή του νέου προέδρου, θεωρώντας την Τεχεράνη μεγαλύτερο εχθρό τους. Μετά τη Σαουδική Αραβία ο Τραμπ επισκέπτετ­αι το Ισραήλ, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργ­ό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνι­ο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς. Ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε τελικά να μην ανακοινώσε­ι, όπως φημολογείτ­ο, τη μεταφορά της αμερικανικ­ής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

[SID:11060061]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece