Naftemporiki

Λιγότεροι σύμβουλοι στα υπουργικά γραφεία

Επιλογή των δημοσιογρά­φων που θα καλύπτουν θέματα γαλλικής προεδρίας

-

Δραστική μείωση των συμβούλων στα υπουργικά γραφεία αλλά και επιλογή των δημοσιογρά­φων που θα καλύπτουν τη γαλλική προεδρία είναι τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Με χθεσινό διάταγμα που δημοσιεύθη­κε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς και φέρει τις υπόγραφες του προέδρου και του πρωθυπουργ­ού, ένας υπουργός μπορεί να έχει το ανώτερο 10 συμβούλους, έναντι 15 και πλέον που είχαν επί Ολάντ. Οι υφυπουργοί περιορίζον­ται στους 8 και οι γενικοί γραμματείς στους 5.

Όλοι οι σύμβουλοι θα πρέπει να κάνουν δήλωση για την περιουσιακ­ή και οικονομική τους κα- τάσταση στην Ανώτατη Αρχή για τη Διαφάνεια της Δημόσιας Ζωής και θα πρέπει να έχουν το πράσινο φως για τον διορισμό τους από τον πρωθυπουργ­ό.

Μέσα στο επόμενο δίμηνο προβλέπετα­ι επίσης να περάσει από έλεγχο το σύνολο των διευθυντών της δημόσιας διοίκησης και ανάλογα με την εκτίμηση για την αποδοτικότ­ητά τους, ο καθένας θα επιβεβαιωθ­εί ή όχι στη θέση του. Στόχος είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη αποτελεσμα­τικότητα της δημόσιας διοίκησης.

Η δεύτερη πάντως επιλογή του νέου προέδρου να επιλέξει αυτός ποιοι δημοσιογρά­φοι θα καλύπτουν τις δραστηριότ­ητές του προκάλεσε έντονες αντιδράσει­ς, θυμίζοντας «Τραμπ».

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της νέας γαλλικής κυβέρνησης , οι δημοσιογρά­φοι των περισσότερ­ων γαλλικών ΜΜΕ εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους για την απόφαση του όγδοου προέδρου της πέμπτης γαλλικής δημοκρατία­ς να ορίσει τη δημοσιογρα­φική ομάδα με την οποία θα είναι σε επαφή.

Σε ανοικτή επιστολή τους που δημοσιεύτη­κε χθες, δημοσιογρά­φοι μεγάλων γαλλικών μέσων επισημαίνο­υν ότι δεν είναι «δουλειά» του Μεγάρου των Ηλυσίων να επιλέγει αυτούς που θα καλύπτουν το ρεπορτάζ της κυβέρνησης.

Ανάμεσα στα γαλλικά ΜΜΕ που έσπευσαν να καταδικάσο­υν την πρωτοφανή κίνηση της γαλλικής κυβέρνησης είναι οι δημοσιογρά­φοι του γαλλικού πρακτορείο­υ (AFP) και των γαλλικών ΜΜΕ: «BFM TV», «Les Echos», «Europe 1», «Le Figaro», «Redaction nationale de France 3», «Liberation», «JT», «Mediapart», «Le Monde», «RFI», «RMC», «RTL», «Telerama», «TF1». [SID:11060409]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece