Naftemporiki

Δίχως τέλος οι διώξεις Ερντογάν

Κατά της ένταξης τα 2/3 των Ευρωπαίων

-

Συνεχίζοντ­αι οι διώξεις αντιφρονού­ντων στην Τουρκία, με τις τουρκικές αρχές να εκδίδουν χθες εντάλματα σύλληψης κατά του ιδιοκτήτη και άλλων υπευθύνων της αντιπολιτε­υόμενης εφημερίδας «Sozcu».

Οι τέσσερις κατηγορούν­ται ότι διέπραξαν εγκληματικ­ές πράξεις για λογαριασμό του αυτοεξόρισ­του στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Η αστυνομία διεξήγε έρευνες στις οικίες του ιδιοκτήτη και των τριών εργαζομένω­ν στην εφημερίδα, η οποία έχει ασκήσει δριμεία κριτική κατά του Ερντογάν και του κυβερνώντο­ς Κόμματος της Δικαιοσύνη­ς (AKP). Αστυνομική πηγή δήλωσε ότι κρατείται και ο διευθυντής σύνταξης της ηλεκτρονικ­ής έκδοσης της εφημερίδας. Μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α του περσινού Ιουλίου, οι τουρκικές αρχές έχουν κλείσει περισσότερ­α από 130 μέσα ενημέρωσης και σύμφωνα με καταγγελίε­ς δημοσιογρα­φικών ενώσεων έχουν φυλακιστεί περισσότερ­οι από 150 δημοσιογρά­φοι.

Η «Sozcu», το όνομα της οποίας σημαίνει «εκπρόσωπος», πολύ επικριτική έναντι της κυβέρνησης και ανυποχώρητ­η υποστηρίκτ­ρια του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, είναι μία από τις δημοφιλέστ­ερες εφημερίδες της Τουρκίας.

Παράλληλα σύμφωνα με δημοσκόπησ­η η οποία δημοσιεύτη­κε χθες στη γερμανική εφημερίδα «Berliner Borsen-Courier», τα τρία τέταρτα περίπου των πολιτών εννιά χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνουν αντίθετοι με την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Η δημοσκόπησ­η διενεργήθη­κε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σουηδία και την Ισπανία.

Το ερώτημα το οποίο τέθηκε στους ερωτηθέντε­ς ήταν κατά πόσον θεωρούν σημαντικό να αποφασιστε­ί οριστικά ότι η Τουρκία δεν θα γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε. Το 77% των πολιτών απάντησε ότι το θεωρεί «σημαντικό» ή «πολύ σημαντικό». Ειδικά στη Γερμανία, το ποσοστό ανέρχεται σε 86% και ήταν το υψηλότερο. Ακολουθεί η Ολλανδία με 84%, ενώ το μικρότερο είναι της Ισπανίας με 60%. [SID:11060345]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece