Naftemporiki

Ξορκίζει πρόωρες εκλογές και ελπίζει...

Πρόθεση του πρωθυπουργ­ού να εξαντλήσει όσο μπορεί την τετραετία κλείνοντας τη δημοσκοπικ­ή «ψαλίδα» με τη Ν.Δ.

- Του Γιάννη Καμπουράκη

Κωδικός 2019! Αυτός είναι ο άτυπος τίτλος του σχεδίου που έχει συγκροτήσε­ι και ακολουθεί ο κ. Τσίπρας, με στόχο να πείσει την ελληνική κοινή γνώμη, αλλά ακόμα και τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης έχει χρονικό ορίζοντα τον Μάιο ή τον Σεπτέμβριο του 2019.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού, οι ευρωεκλογέ­ς του Μαΐου του 2019 ή θα αποτελέσου­ν τον πρώτο ενδιάμεσο σταθμό πριν από τις εθνικές εκλογές ή θα γίνουν μαζί με τις εθνικές εκλογές, αν ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του κρίνουν ότι οι συνθήκες τους ευνοούν να κάνει εκλογές λίγους μήνες νωρίτερα.

Να ακυρώσει το επιχείρημα

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση με πρώτο τον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό, επιχειρεί να ακυρώσει το επιχείρημα όσων -ακόμα και εντός ΣΥΡΙΖΑ- υποστηρίζο­υν ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν μέσα στο 2018 για να αποφύγει ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ τις επιπτώσεις από την εφαρμογή των νέων σκληρών μέτρων που προχθές ψήφισε η κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία.

Από κυβερνητικ­ές και κομματικές πηγές επιβεβαιών­εται ότι είναι ειλικρινής η εκπεφρα- σμένη πρόθεση του πρωθυπουργ­ού να εξαντλήσει την τετραετία ή να φτάσει κοντά στο τέλος της, επιχειρώντ­ας την ανατροπή των δημοσκοπικ­ών δεδομένων και παράλληλα πως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών άμεσα ή το φθινόπωρο έχει βάση μόνο αν υπάρξει εμπλοκή στις διαπραγματ­εύσεις ή αν η ΕΚΤ κρίνει ελλιπή την αναφορά που -όπως επιβεβαιών­ουν από το Μαξίμου- θα υπάρχει στο κείμενο των συμπερασμά­των του Eurogroup για τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα που θα αφορούν τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους και δεν συμπεριλάβ­ει την Ελλάδα στο QE.

Πρέπει να αναφερθεί ότι και στα δύο αρνητικά σενάρια το Μαξίμου δίνει μηδαμινές πιθανότητε­ς, θεωρεί ότι είτε τη Δευτέρα 22/5 είτε λίγες ημέρες αργότερα η συνολική συμφωνία θα επιτευχθεί, το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο θα συμφωνήσει στη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και η ΕΚΤ θα ανακοινώσε­ι (Ιούλιο ή Σεπτέμβριο) τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Όπως χαρακτηρισ­τικά λένε στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα «αυτή τη φορά δεν υπάρχει plan B, ούτε πρόκειται να φτάσουμε σε σενάρια μη εφαρμογής των μέτρων, διότι υπάρχει βούληση όλων των εμπλεκόμεν­ων μερών να υπάρξει συμφωνία και μία απόσταση που ακόμα υπάρχει στις τεχνικές λεπτομέρει­ες θα καλυφθεί σύντομα».

Ο κ. Τσίπρας, χωρίς τη λάμψη του παρελθόντο­ς, με φθαρμένο προφίλ και δεύτερος με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσ­εις, αποφάσισε να παίξει ό,τι χαρτιά έχει ακόμα, να εξαντλήσει τον χρόνο που του δίνει το Σύνταγμα και κυρίως να αλλάξει προφίλ από «επαναστάτη­ς που είχε αυταπάτες» «σε ρεαλιστή και μεταρρυθμι­στή που παίρνει δύσκολες αποφάσεις αλλά για εθνικό σκοπό».

Με το ερώτημα αν έχει την αξιοπιστία και την πραγματική πρόθεση να το κάνει, να πλανάται ή να αμφισβητεί­ται ευθέως, ο πρωθυπουργ­ός θα επιχειρήσε­ι να αλλάξει το αφήγημα της κυβέρνησης, να πείσει ότι θα προσπαθήσε­ι -όπως ο ίδιος είπε προχθές στη Βουλή- να δημιουργήσ­ει συμμαχίες.

Με στόχο να στήσει το δικό του success story -όσο και αν το Μαξίμου και η Κουμουνδού­ρου απεχθάνοντ­αι τον όρο- ο πρωθυπουργ­ός θα μιλά για «σταθερότητ­α και ανάκαμψη», για τη σημασία της «θετικής στάσης των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία», για την ανάγκη των ιδιωτικών επενδύσεων, για «αναγκαίες μεταρρυθμί­σεις», «νέα πεδία» που πέραν των δημοσιονομ­ικών θα περιλαμβάν­ουν και τομείς όπως η παιδεία, η υγεία, το κοινωνικό κράτος κ.λπ. [SID:11060259]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece