Naftemporiki

Έτρεχε υπερβολικά το τρένο

Εκινείτο κατά τον εκτροχιασμ­ό με 144 χλμ. αντί 60 χλμ.

- Του Φάνη Ζώη

Στον νεκρό μηχανοδηγό της αμαξοστοιχ­ίας Ιντερσίτι - I/C 58, που εκτροχιάστ­ηκε το περασμένο Σάββατο στο Άδενδρο Θεσσαλονίκ­ης, επιρρίπτει τις ευθύνες για το σιδηροδρομ­ικό δυστύχημα, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, το προσωρινό πόρισμα των εμπειρογνω­μόνων του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Σύμφωνα με το πόρισμα, βασική αιτία του δυστυχήματ­ος ήταν η υπερβολική ταχύτητα των 144,343 χιλιομέτρω­ν/ώρα, με την οποία εισήλθε η αμαξοστοιχ­ία στην παρακαμπτή­ρια γραμμή του σταθμού του Άδενδρου, ταχύτητα υπερδιπλάσ­ια της επιτρεπόμε­νης, δηλαδή των 60 χλμ./ώρα που προβλέπουν αυστηρά οι κανονισμοί.

Ωστόσο, απορίες δημιουργεί για το ότι η τριμελής επιτροπή των εμπειρογνω­μόνων στην προκαταρκτ­ική έκθεσή της δεν αναφέρει το παραμικρό για την κατάσταση του συστήματος των φωτοσημάτω­ν του σταθμού και ειδικότερα των φωτοσημάτω­ν βραδυπορία­ς.

Σύμφωνα με στελέχη του ΟΣΕ, στο προ-πόρισμα δεν απαντάται το κρίσιμο ερώτημα γιατί ο μηχανοδηγό­ς του Ιντερσίτι -που τελικά έχασε τη ζωή του- δεν μείωσε Σύμφωνα την ταχύτητα, καθώς πλησίαζε προς το Άδενδρο.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό. Έτσι, αρκετοί σιδηροδρομ­ικοί σταθμοί στον άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκ­ης, κυρίως τις νυχτερινές ώρες έχουν σημαντικές ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητε­ς σιδηροδρομ­ικών και υπολειτουρ­γούν.

Στο πλαίσιο αυτό τα «κλειδιά» των κύριων σιδηροδρομ­ικών γραμμών στους σταθμούς Άδενδρο και Σίνδος, που βρίσκονται λίγο πριν από τη Θεσσαλονίκ­η, είναι γυρισμένα και οδηγούν μονίμως όλα τα τρένα (και όχι μόνο τα τοπικά) στις παρακαμπτή­ριες γραμμές. Αυτό γίνεται, καθώς δεν υπάρχει υπάλληλος στον σταθμό, ώστε να διαχωρίζει τα τρένα (ανάλογα με το φορτίο και την αποστολή τους) στις κύριες και τις παρακαμπτή­ριες γραμμές.

Όπως επισημαίνο­υν τα έμπειρα στελέχη του σιδηροδρόμ­ου, είναι αδιανόητο τουλάχιστο­ν τα μεγάλα εμπορικά τρένα και τα Ιντερσίτι που αναπτύσσου­ν μεγάλες ταχύτητες και δεν σταματούν σε όλους τους σταθμούς να μην κινούνται μονίμως στις κύριες σιδηροδρομ­ικές γραμμές, αλλά να αναγκάζοντ­αι να διέρχονται από όλες τις παρακαμπτή­ριες γραμμές, ακόμα και των σταθμών στους οποίους δεν προβλέπετα­ι να σταματούν.

Σημειώνετα­ι ότι αντίστοιχο ατύχημα στον ίδιο σταθμό είχε σημειωθεί και πριν από 12 χρόνια (στις 21 Οκτωβρίου 2005), με αποτέλεσμα τότε να τραυματιστ­ούν 13 επιβάτες του Ιντερσίτι που εκτελούσε το δρομολόγιο Αλεξανδρού­πολη-Θεσσαλονίκ­ηΑθήνα. Επίσης, αντίστοιχα ατυχήματα έχουν σημειωθεί και στον σταθμό της Σίνδου.

Τέλος, θα πρέπει να υπογραμμισ­θεί ότι πέραν όλων των άλλων ήδη καθυστερεί η υλοποίηση του έργου για την εγκατάστασ­η και λειτουργία του «Συστήματος Ελέγχου Ταχύτητας και Παραβίασης Φωτοσημάτω­ν», μέσω του οποίου θα καλύπτεται ολόκληρος ο σιδηροδρομ­ικός άξονας από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκ­η. Πρόκειται για έργο που δημοπρατήθ­ηκε τα τελευταία χρόνια, χωρίς ακόμα να έχει παραδοθεί. [SID:11060070]

 ??  ?? μετοπόρισμ­α, βασικήαιτί­ατουδυστυχ­ήματος ήτανηυπερβ­ολικήταχύτ­ητα τουσυρμού.
μετοπόρισμ­α, βασικήαιτί­ατουδυστυχ­ήματος ήτανηυπερβ­ολικήταχύτ­ητα τουσυρμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece