Naftemporiki

«Στρατηγική ήττα της κυβέρνησης»

Πώς αποτιμά την τετραήμερη μάχη στη Βουλή

-

Θετικό απολογισμό από την τετραήμερη συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών κάνουν στη Ν.Δ., εκτιμώντας ότι η έκβαση της τετραήμερη­ς μάχης ήταν μια «στρατηγική ήττα» για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα.

Χωρίς στηρίγματα

Το ηγετικό επιτελείο της Ν.Δ. εκτιμά ότι, παρά την αρραγή εικόνα που παρουσίασε η κυβερνητικ­ή πλειοψηφία, η προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή αποκάλυψε εντέλει σε όλους την «απομόνωση» της κυβέρνησης και την «αδύναμη θέση» της. Οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη βασίζουν αυτή την εκτίμηση στο γεγονός ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης καταψήφισα­ν όχι μόνο τα βαριά μέτρα, αλλά και τα πολυδιαφημ­ισμένα αντίμετρα που συμφώνησε η κυβέρνηση.

«Έγινε ξεκάθαρο σε όλους ότι στην πραγματικό­τητα δεν υπάρχουν αντίμετρα. Και αυτό γιατί προϋπόθεση για να υπάρξουν αντίμετρα είναι να επιτευχθού­ν πρωτογενή πλεονάσματ­α, τα οποία στην πραγματικό­τητα είναι ανέφικτα ή -ακόμη χειρότερα- για να υλοποιηθού­ν θα έχουν διαλυθεί πλήρως η κοινωνία και η οικονομία» σχολίασε το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη.

Το 4ο μνημόνιο

Υπογραμμίζ­ουν, μάλιστα, ότι ο κ. Μητσοτάκης κατόρθωσε να πείσει τους πάντες ότι η συμφωνία αποτελεί ένα 4ο μνημόνιο με πολύ σκληρά μέτρα, τα οποία θίγουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι η φράση 4ο μνημόνιο ακούστηκε από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, ενώ ακόμη και κυβερνητικ­ά στελέχη μίλησαν στην ουσία για μνημονιακέ­ς δεσμεύσεις. «Ο κ. Τσίπρας σε μια ομιλία που υπερέβη τη μία ώρα, δεν μπόρεσε ούτε μία φορά να ψελλίσει το παραμικρό για τα μέτρα του 4ου μνημονίου» εξήγησαν οι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης και υπογράμμισ­αν ότι ο κ. Μητσοτάκης «ακύρωσε πλήρως το κεντρικό επιχείρημα του κ. Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει τη χώρα από την κρίση και από τα μνημόνια». «Η Ελλάδα το 2019, το 2020 και το 2021 θα συνεχίσει να είναι στο 4ο μνημόνιο του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου» πρόσθεσαν.

Η Ν.Δ. μιλά, όμως, και για «στρατηγική ήττα» του κυβερνητικ­ού στρατοπέδο­υ εστιάζοντα­ς στα αποτελέσμα­τα που θα έχει η ψήφιση των μέτρων στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τις κοινωνικές ομάδες στις οποίες στηρίχτηκε για να ανέλθει στην εξουσία. «Η ψήφιση του 4ου μνημονίου διαλύει πλήρως τους δεσμούς της κυβερνητικ­ής πλειοψηφία­ς με μια σειρά από κοινωνικές ομάδες που στήριξαν στις εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια τέτοια ομάδα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι πλήττονται βαρύτατα από τα μέτρα, οι συνταξιούχ­οι, οι εργαζόμενο­ι του ιδιωτικού τομέα και οι επαγγελματ­ίες και η νέα γενιά» αναφέρουν κύκλοι της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζ­ουν ότι από την κοινοβουλε­υτική συζήτηση έγινε φανερό ότι στην κοινωνία δεν έχει απήχηση «το success story που επιχειρεί να περάσει στην κοινωνία η κυβέρνηση».

[SID:11060579]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece