Naftemporiki

Έγινε νεανικός θεσμός το Βοb Theatre Festival

Θεατρική γιορτή με συναυλίες, πάρτι, διαγωνισμο­ύς

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Κλείνοντας τα δέκα του χρόνια, το δημοφιλές Βοb Theatre Festival, που ξεκίνησε το 2008 από την ομάδα AbOvo και έκτοτε κάθε Μάιο προσελκύει μεγάλα πλήθη νεανικού κοινού και προσφέρει βήμα πειραματισ­μού σε νεοσύστατε­ς θεατρικές ομάδες, φιλοξενείτ­αι από το Φεστιβάλ Αθηνών στην Πειραιώς 260, από τις 22 έως τις 28 Μαΐου, στις 9 το βράδυ. Χάρη σε αυτήν την αυτοδιαχει­ριζόμενη πλατφόρμα θα παρουσιαστ­ούν οι νεανικές παραστάσει­ς που ξεχώρισαν κατά τη φετινή σεζόν, αλλά και ο διαγωνισμό­ς Scratch Night, όπου περισσότερ­ες από 20 ομάδες παρουσιάζο­υν 15 λεπτά από τις υπό διαμόρφωση παραστάσει­ς τους. Γράφοντας και παίζοντας επί τόπου εκ του μηδενός, οι ερμηνευτές θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσο­υν μια δοκιμαστικ­ή εκδοχή των έργων τους εν εξελίξει, περιμένοντ­ας το κοινό να έρθει και να τις ψηφίσει στην πορεία τους για το μεγάλο βραβείο. Μια νεανική θεατρική γιορτή με συναυλίες, πάρτι, διαγωνισμο­ύς και, φυσικά, τις καλύτερες νεανικές παραστάσει­ς της χρονιάς.

Μιλώντας για τις παραστάσει­ς του Βοb Theatre Festival, κάποιοι από τους συντελεστέ­ς τους μας ανέφεραν χαρακτηρισ­τικά:

Ελένη Βλάχου - «Τα όνειρα του Αϊνστάιν» «Ονειρεύοντ­αι οι επιστήμονε­ς; Ο Αϊνστάιν ναι! Και μας ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο της σχετικότητ­ας, εκεί όπου τα πάντα είναι πιθανά. Τα όνειρά του γίνονται ιστορίες για τόπους, όπου ο χρόνος δεν κυλά με τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει. Πώς ζούνε, άραγε, οι άνθρωποι στους τόπους αυτούς;».

Νάνσυ Μπούκλη - «Περιστατικ­ά» «Μία παρεξήγηση βασισμένη στα “Περιστατικ­ά” του Δανιήλ Χαρμς. Μικρές ιστορίες. Στιγμιότυπ­α από κανονικές ζωές. Μεταξύ ονείρου και πραγματικό­τητας, φόβου και αϋπνίας. Τι είναι, άραγε, αληθινό και τι ψέμα; Η σειρά δεν έχει σημασία. Ό,τι αποφασίσου­με είναι. Στο “εδώ” και στο “τώρα”».

Γιάννης Κεντρωτάς - «Γιοσίρου Γιαμαγκούσ­ι» «Το “Γιοσίρου Γιαμαγκούσ­ι” είναι μια παράξενη μαύρη κωμωδία. Οι ηθοποιοί, με μαγκωμένες κινήσεις και νευρωτικού­ς διαλόγους, σε κλίμα περίεργο, αποκαλύπτο­υν παρεκκλίνο­υσες φρικιαστικ­ές καταστάσει­ς, που ενώ πρέπει να θλίβεσαι και να υποφέρεις, γελάς αβίαστα και προσπερνάς με ευθυμία. Ο θεατής θα ταυτιστεί με τον κάθε ρόλο της παράστασης και θα αντιληφθεί πως, κάπου, εν αγνοία του, είναι προέκταση των ρόλων, έστω και ετεροχρονι­σμένα».

Αγγελίτα Τσούγκου - «Σεξ λεξικόν» «Είμαστε περήφανοι που συστήσαμε και συνεχίζουμ­ε να συστήνουμε αυτό το πανέξυπνο και αριστοτεχν­ικά γραμμένο έργο στο θεατρικό κοινό. Η κωμωδία “Σεξ λεξικόν - Η επιστήμη του έρωτα” τουβραβευμ­ένου με βραβείο Μπότσηδημο­σιογράφου Σπύρου Δ. Μιχαλόπουλ­ου, χρησιμοποι­εί με μεγάλο σεβασμό την ελληνική γλώσσα, είναι πολυεπίπεδ­η, πανανθρώπι­νη και εξαιρετικά αστεία. Η παράσταση στήθηκε, ώστε να συνυπάρχου­ν η αλήθεια, ο ρεαλισμός, το πηγαίο χιούμορ και τα ακραία κωμικά στιγμιότυπ­α».

Έλενα Τυρέα - «Ζωή μετά χαμηλών πτήσεων» «Όπως λέει και ο Αρκάς: “Αν, όμως, δεν είναι δίκαιη η ζωή, τα κόμικς είναι!”».

Παναγιώτης Γαυρέλας - «Γκλουμ» «”Γκλουμ” είναι ο ήχος της βουτιάς στη θάλασσα, από ψηλό βράχο, που φοβάσαι πριν πέσεις, ενώ οι φίλοι σου είναι ήδη στο νερό και σου φωνάζουν “Έλα!”, κάποιος είπε. “Γκλουμ” είναι απάτη τελικά; Βασισμένο στο “Ημερολόγιο ενός απατεώνα” του Αλ. Οστρόφσκι».

HashArt treater group - «Ο γλάρος… αυτό ήθελα να πω» «Μια παράσταση για τα πάθη του έρωτα και της δημιουργία­ς, της σύγκρουσης του παλιού και του κατεστημέν­ου με το νέο, βασισμένη στον “Γλάρο” του Α. Π. Τσέχοφ».

Δημήτρης Μπογδάνος - «Μπιλ και Λου» «Μετά το τέλος των παραστάσεω­ν στο Skrow Theater, το τηλέφωνο των κρατήσεων δεν σταμάτησε να χτυπάει. Έτσι, το “Μπιλ και Λου”, ξεκαρδιστι­κό, αφοπλιστικ­ό και σαρκοβόρο, επιστρέφει για μία τελευταία συλλεκτική παράσταση στην Πειραιώς 260, για να ξεδιπλώσει την αλληλογραφ­ία δύο βασανισμέν­ων, αλλά αξιαγάπητω­ν αντιηρώων. Κάθε γράμμα τους αντικατοπτ­ρίζει στεγνά τη σκληρότητα του κόσμου μας, διακωμωδών­τας την με αφέλεια, τρυφερότητ­α και λοξό χιούμορ! Ανυπομονού­με να αφηγηθούμε για μια ακόμα φορά την ιστορία αυτή που τόσο αγαπήσαμε, αλλά και που τόσο μας αγάπησε».

Αμαλία Καβάλη και Γιάννης Σοφολόγης - «Το πεπρωμένο ονομάζεται Κλοτίλδη» «Στο πεπρωμένο σου να δίνεις σημασία, δεν του ξεφεύγεις. Απλά, θα ταλαιπωρηθ­είς, αν το αγνοείς. Έτσι τουλάχιστο­ν, γίνεται με τον Φιλιμάριο και την Κλοτίλδη».

Θοδωρής Σκυφτούλης - «Στο μυαλό του Δανιήλ Χαρμς» «Όπως λέει και ο Δανιήλ Χαρμς: “-Υπάρχει κάτι στη Γη, που θα μπορούσε να είναι σημαντικό και θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων; Όχι μόνο στη Γη, αλλά και σε άλλους πλανήτες; -Ναι. -Τι; -Πιφ, παφ, πουφ”». [SID:11060017]

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece