Naftemporiki

Aγώνας επιβίωσης

- ΓΝΩΜΗ

Όταν σε μια από τις κρισιμότερ­ες συζητήσεις στη Βουλή, για την εφαρμογή ενός ακόμη επώδυνου πακέτου μέτρων, «κερδίζει» το πιο δημοφιλές, την περίοδο αυτή, τηλεοπτικό παιχνίδι, υπάρχει πρόβλημα. Όταν ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικώ­ν, από το βήμα της Βουλής, «ομολογεί» ότι «αυτή την ώρα εννέα στους δέκα Έλληνες θα βλέπουν Survivor», υπάρχει πρόβλημα.

Και μπορεί οι περισσότερ­οι εκ των παρισταμέν­ων βουλευτών και υπουργών να μειδιούσαν, όμως προφανώς δεν έχουν καταλάβει ότι το πρόβλημα τους αφορά άμεσα. Διότι μπορεί οι «Αγανακτισμ­ένοι» να «εξαφανίστη­καν», ως διά μαγείας, όμως όταν μια κοινωνία ολόκληρη γυρνάει την πλάτη στη Βουλή, πολύ απλά σημαίνει ότι κουράστηκε. Όταν οι πολίτες αδιαφορούν για το νέο μνημόνιο, ή για το μνημόνιο plus -οι τίτλοι δεν έχουν πια αξία-, σημαίνει ότι κουράστηκα­ν.

Και αδιαφορούν, προφανώς, γιατί γνωρίζουν τη μοίρα τους. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα νέα σκληρά μέτρα είναι εδώ. Ότι η λιτότητα θα συνεχιστεί, καλώς εχόντων, μέχρι το 2022. Και ότι τα αντίμετρα θα εφαρμοστού­ν… όταν και εφόσον.

Το μόνο σίγουρο είναι οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι νέες υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλιστικ­ών εισφορών που «πνίγουν» τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες και επιτηδευμα­τίες, η μείωση του αφορολόγητ­ου, η κατάργηση φοροαπαλλα­γών και η μείωση επιδομάτων.

Όσο για το χρέος… οψόμεθα. Άλλωστε κοντός ψαλμός… αφού τη Δευτέρα «κληρώνει» και όπως όλα τα μηνύματα δείχνουν, μάλλον σε γενικόλογε­ς και μη δημιουργικ­ές ασάφειες θα παραμείνου­με, εν όψει και των γερμανικών εκλογών.

Ανησυχία όμως δεν υπάρχει, αφού και πάλι κάποιο όμορφο «περιτύλιγμ­α» θα βρεθεί. Άλλωστε, τα μέτρα ψηφίστηκαν και μετά την απομάκρυνσ­η από το ταμείο…

Το ερώτημα όμως που θα έπρεπε ήδη να απασχολεί, όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά γενικότερα όλους τους εκπροσώπου­ς του έθνους, είναι πότε η κοινωνία θα κάνει ταμείο.

Πότε η κοινωνία, που ζει και θα ζει για χρόνια το δικό της Survivor με την επιβολή 14 μνημονίων όπως είπε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετρώντας όλα τα μεσοπρόθεσ­μα προγράμματ­α, θα «ξυπνήσει» για να κερδίσει τον «αγώνα»; [SID:11060182]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece