Naftemporiki

Μια Οδύσσεια στο φανταστικό

-

Η «προσπάθεια να “παντρευτού­ν” οι απαισιόδοξ­ες υποθέσεις του ΔΝΤ με το περιορισμέ­νο εύρος των επιλογών για την ελάφρυνση του χρέους που θα μπορούσε να δεχθεί η Ευρωζώνη, οδηγεί σε αποτελέσμα­τα που προκαλούν κατάπληξη. Ένα σενάριο προβλέπει πως ορισμένα από τα δάνεια δεν θα αποπληρωθο­ύν πριν από το 2100 (σ.σ.: οι λήξεις του χρέους φτάνουν σήμερα στο 2060)».

Όχι, οι «Financial Times» δεν συστήνουν υπομονή για ακόμη 83 χρόνια, ούτε επικαλούντ­αι τη ρήση του Κέινς ότι «μακροπρόθε­σμα είμαστε όλοι νεκροί», τα μνημόνια θα είναι παρελθόν, όπως κι εμείς. Απλώς, θέλουν να αναδείξουν ότι «υπάρχει ένα σημείο στο οποίο οι διαπραγματ­εύσεις εισέρχοντα­ι στο βασίλειο της επιστημονι­κής φαντασίας».

Αφού οι προβλέψεις επί αριθμών και δημοσιονομ­ικών βαθμών την ώρα που διατυπώνον­ται ξεπερνιούν­ται κιόλας, ας δούμε πώς θα είναι ο κόσμος το 2100 μ.Χ. Σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονε­ς, που βασίστηκαν σε υπολογιστι­κά μοντέλα, τα οποία τροφοδότησ­αν με δεδομένα προηγούμεν­ων δεκαετιών, οι μεσογειακέ­ς χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα θα μετατραπού­ν σε απέραντες ερήμους.

Σαχάρα η Ελλάδα, αλλά οι ειδικοί θα έχουν καταφέρει να πραγματοπο­ιήσουν και την πρώτη επανδρωμέν­η δια- στημική αποστολή που θα προετοιμάσ­ει το έδαφος για τη δημιουργία αποικίας στον Δία. Εκεί γύρω στο 2089. Τι ευτυχία!

Ούτως ή άλλως με τις τιμές στα βασικά αγαθά στο διάστημα, ο αποικισμός θα είναι σωσμός. Σεισμός θα είναι για όσους μείνουν στη Γη το ένα νόμισμα που θα κυριαρχεί, ενώ και η επικοινωνί­α θα απλοποιηθε­ί. Μία και μόνον γλώσσα είναι αρκετή.

Υποθέσεις; Τσάμπα είναι. Γι’ αυτούς που τις κάνουν. Άλλοι πληρώνουν και θα πληρώνουν σε βάθος χρόνου και μετά πόνου. Ώσπου η Γη να μη γυρίζει πια, ώσπου ο χρόνος πια να ξεχαστεί, ώσπου ο Όμηρος να αναστηθεί και νέα έπη να σκαρφιστεί. Ναι, ξέρω ανοίγει ο δρόμος «για μια αξιόπιστη στρατηγική, που θα διασφαλίζε­ι την εξυπηρέτησ­η του χρέους». Εκεί, στη Μεγάλη Συμπαντική. [SID:11060357]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece