Naftemporiki

Έντονες διακυμάνσε­ις στο νικέλιο

Ο περιορισμό­ς της προσφοράς δεν έδωσε ώθηση στις τιμές

-

Με την αγορά νικελίου πλημμυρισμ­ένη από περίσσεια προσφορά για μία πενταετία, οι τιμές του βασικού μετάλλου μειώθηκαν πάνω από 50% από το 2011 έως το 2015, γεγονός που οδήγησε στο κλείσιμο ορυχείων και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Η συρρίκνωση της παραγωγής μετά τα «λουκέτα» είχε ως αποτέλεσμα η αγορά να εμφανίσει από το 2016 έλλειμμα προσφοράς, το οποίο επιμένει και φέτος, σε μία εξέλιξη που θα ανέμενε κανείς να ωθήσει τις τιμές ανοδικά. Παρ’ όλα αυτά, αντί μιας σταθερής ανόδου έχουμε έντονες διακυμάνσε­ις.

Σύμφωνα με υπολογισμο­ύς των Financial Times, από τον Ιανουάριο έως σήμερα η μέση τιμή νικελίου στη διεθνή αγορά έχει διαμορφωθε­ί στα 10.135 δολάρια ανά τόνο. Αυτή η μέση τιμή, ωστόσο, προκύπτει από τιμές που έχουν μεταξύ τους απόκλιση συν ή πλην 1.863 δολαρίων, δηλαδή 18%. Η έντονη μεταβλητότ­ητα πηγάζει από τις πολιτικές που ακολουθούν η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες και τούτο γιατί αθροιστικά οι δύο χώρες καλύπτουν σχεδόν το 30% της παγκόσμιας παραγωγής.

Η απόφαση του υπουργείου Φυσικών Πόρων των Φιλιππίνων, το καλοκαίρι του 2016, να κλείσει έξι ορυχεία της χώρας και να διατάξει έλεγχο στα οικονομικά πολλών μεταλλευτι­κών, ο οποίος οδήγησε σε περαιτέρω λουκέτα τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, είχε ως αποτέ- λεσμα η τιμή του νικελίου να εκτιναχθεί πάνω από τα 11.000 δολάρια ανά τόνο το Νοέμβριο του 2016. Τον φετινό Ιανουάριο, ωστόσο, απόφαση της Ινδονησίας να επιτρέψει και πάλι τις εξαγωγές, τις οποίες είχε παγώσει από το 2014, διόγκωσε και πάλι την προσφορά στη διεθνή αγορά και οδήγησε τις τιμές σε «βουτιά» στα 9.377 δολάρια. Τους επόμενους μήνες υπήρξε αισθητή ανάκαμψη και στις αρχές Μαΐου οι τιμές διολίσθησα­ν και πάλι κοντά στα 9.000 δολάρια, καθώς οι εξαγωγές της Ινδονησίας άρχισαν να βαίνουν αυξανόμενε­ς. [SID:11064884]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece