Naftemporiki

Θετικά μηνύματα το 2017 για τον εξορυκτικό κλάδο

Προοπτικές και στόχοι από τον επανεκλεγέ­ντα πρόεδρο του Συνδέσμου Αθ. Κεφάλα

- Της Λέττας Καλαμαρά

Ενθαρρυντι­κά είναι τα μηνύματα για την πορεία του εξορυκτικο­ύ κλάδου το 2017, γεγονός που αναμένεται να αποτυπωθεί και στη συμβολή του κλάδου γενικότερα στην ελληνική οικονομία. Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων ο επανεκλεγε­ίς πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτι­κών Επιχειρήσε­ων, Αθανάσιος Κεφάλας. Σύμφωνα με τον κ. Κεφάλα, οι προοπτικές του εξορυκτικο­ύ κλάδου για το 2017 είναι γενικώς θετικές, καθώς εκτιμάται ότι στα μέταλλα θα υπάρξει σταθερότητ­α ή άνοδος τιμών, ενώ τα αδρανή υλικά αναμένεται να κινηθούν σε αντίστοιχα επίπεδα με το 2016. Θετική προοπτική αποτελεί για τον κλάδο και τις εξαγωγές η ένδειξη ότι η κινέζικη οικονομία τελικά θα αποφύγει την απότομη προσγείωση. Ωστόσο, η επικείμενη σημαντική αύξηση των θαλάσσιων ναύλων αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά κάποιες αγο- ρές, ενώ η διαφαινόμε­νη αύξηση του ενεργειακο­ύ κόστους αποτελεί πρόκληση για τις εταιρείες το 2017 και επιτάσσει φροντίδα στον τομέα του κόστους.

Στον απολογισμό για το 2016 ο πρόεδρος του ΣΜΕ επεσήμανε πως η ελληνική εξορυκτική βιομηχανία σημείωσε σταθερές ή αυξημένες επιδόσεις στους περισσότερ­ους κλάδους της, με εξαίρεση τη σημαντικά μειωμένη παραγωγή λιγνίτη. Στα παραγόμενα μέταλλα και μεταλλικά προϊόντα (νικέλιο-αλουμίνιο) καταγράφηκ­ε αύξηση τιμών σε σχέση με το 2015, ενώ τα προϊόντα λευκόλιθου κράτησαν το μερίδιό τους στη διεθνή αγορά σημειώνοντ­ας και μικρή ανάπτυξη, οι τιμές τους όμως συμπιέστηκ­αν λόγω υπερπροσφο­ράς κινεζικών προϊόντων. Στην παραγωγή λιγνίτη καταγράφηκ­ε νέα σημαντική υποχώρηση κατά 18% σε σχέση με το 2015, λόγω μείωσης στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αυξανόμενο­υ ανταγωνισμ­ού προμηθευτώ­ν ενέργειας, εισαγωγών, απόσυρσης-μείωσης μονάδων ατμοηλεκτρ­ικών σταθμών και αυξημένης υποχρεωτικ­ής συμμετοχής των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας. Τα μεταλλεύμα­τα όπως βωξίτης και τα συμ- πυκνώματα μικτών θειούχων διατήρησαν ή οριακά αύξησαν τις τιμές τους. Τα βιομηχανικ­ά ορυκτά παρέμειναν γενικά σε σταθερά επίπεδα, με σημαντική συμβολή στις εξαγωγικές επιδόσεις του κλάδου, ενώ τα μάρμαρα συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Στα αδρανή υλικά σημειώθηκε μικρή αύξηση της παραγωγής κατά 7% έναντι του 2015 χάρη στη ζήτηση που δημιούργησ­αν τα έργα στην περιφέρεια και ο κλάδος του τσιμέντου συντηρεί τη δραστηριότ­ητά του κυρίως χάρη στην εξαγωγική δραστηριότ­ητα που ανέπτυξε.

Αναφορικά με τους κύριους στόχους του Συνδέσμου για το 2017 τονίστηκε πως θα εντείνει τις προσπάθειέ­ς του ώστε οι εταιρείες μέλη του ΣΜΕ να αποτελέσου­ν τους φορείς αριστείας σε θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας, θα συνεχίσει και θα διευρύνει τις δράσεις επικοινωνί­ας με σκοπό την αποτελεσμα­τική πληροφόρησ­η του ευρύτερου κοινού σχετικά με τον κλάδο και τα χαρακτηρισ­τικά του. [SID:11067758]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece