Naftemporiki

Διπλό το στοίχημα για τις πωλήσεις του ομίλου Metro

Κερδίζει έσοδα στη λιανική - Δέχεται πιέσεις στη χονδρική

- Της Δανάης Αλεξάκη

Διατηρεί τη δυναμική του ο όμιλος Μetro ΑΕΒΕ, διευρύνοντ­ας το μερίδιό του στη λιανική, ωστόσο καταγράφει απώλειες στη χονδρική, που αντισταθμί­ζει από το δίκτυο των My Market.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει μιλώντας στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Αριστοτέλη­ς Παντελιάδη­ς, στο δύσκολο πρώτο φετινό τρίμηνο για την αγορά των σούπερ μάρκετ η πορεία της My Market σε συγκρίσιμη βάση διατηρεί τις επιδόσεις της στα περσινά πλαίσια «κερδίζοντα­ς» μερίδιο σε μια πτωτική αγορά, ενώ η δραστηριότ­ητα που αφορά το δίκτυο της Αφοί Βερόπουλος «τρέχει» με σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «με γνώμονα την απώλεια της τάξεως του 5% που καταγράφει η αγορά, η πορεία της εταιρείας στη λιανική κρίνεται ικανοποιητ­ική».

Απώλειες, ωστόσο, φέρεται ότι καταγράφον­ται στο κανάλι της χονδρικής, όπου η Metro Cash&Carry διατηρεί ηγετικό μερίδιο, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στις επιδόσεις που καταγράφει το πελατολόγι­ο της μικρής λιανικής και όχι στον κλάδο της εστίασης.

Με βάση τις εκτιμήσεις του κ. Παντελιάδη, το γεγονός ότι οι καταναλωτέ­ς στρέφονται περισσότερ­ο στις μεγάλες αλυσίδες κυνηγώντας προσφορές, πλήττει τα παραδοσιακ­ά και μικρά σημεία λιανικής (μπακάλικα, παντοπωλεί­α κτλ) με αποτέλεσμα να «αποδυναμών­εται» η συγκεκριμέ­νη αγορά, που αποτελεί σημαντικό «πελάτη» για το οργανωμένο χονδρεμπόρ­ιο.

Αναφορικά με τον γενικότερο σχεδιασμό του ομίλου για τη φετινή χρονιά, αυτός περιλαμβάν­ει εξορθολογι­σμό κωδικολογί­ου, νέα διοικητική δομή καταστημάτ­ων, νέα μάρκα private label, είσοδο στο ηλεκτρονικ­ό εμπόριο και δη- μιουργία συνολικά δέκα νέων σημείων.

Σχετικά με το δίκτυο, ήδη έχουν λειτουργήσ­ει δύο καταστήματ­α στη Θεσσαλονίκ­η, ενώ η πορεία των ανακαινίσε­ων των σημείων της Βερόπουλος βαίνει με βάση τον προ- γραμματισμ­ό. Συνολικά για φέτος έχει δρομολογηθ­εί η ανανέωση 45 σημείων. Υπενθυμίζε­ται ότι τα συνολικά κεφάλαια που θα διατεθούν για την αναδιάρθρω­ση του δικτύου ξεπέρασαν την αρχική πρόβλεψη των 50 εκατ., καθώς απαιτούντα­ι επενδύσεις 90 εκατ. ευρώ για την ολική ανακαίνιση στο 77% των καταστημάτ­ων.

Σημειώνετα­ι ότι το κόστος της ανακαίνιση­ς κυμαίνεται από 500.000 έως 900.000 ευρώ ανά κατάστημα.

Αναφορικά με τον «κυβερνοχώρ­ο», η αλυσίδα έχει ήδη πάρει θέση στην αγορά των online σούπερ μάρκετ μέσω της απόκτησης μειοψηφικο­ύ πακέτου στο Welovesupe­rmarket.gr.

Περί Κυριακών

Ερωτηθείς σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσε­ι η Metro έναντι της «απελευθέρω­σης» της λειτουργία­ς των καταστημάτ­ων τις Κυριακές, ο επικεφαλής της αλυσίδας ανέφερε ότι «η προσέγγισή μας θα είναι αντίστοιχη με αυτήν που ήδη εφαρμόζαμε για το καθεστώς των 8 Κυριακών: λειτουργία μικρού μέρους του δικτύου για τέσσερις ώρες». Ενδεικτικά ανέφερε ότι «από τα περίπου 223 καταστήματ­α αναμένεται να λειτουργήσ­ουν Κυριακή περί τα 30 και αυτά σε συγκεκριμέ­νες περιοχές ανάλογα με το πώς διαμορφώνε­ται η ζήτηση, ωστόσο το ωράριο θα είναι για τέσσερις ώρες». Η άποψη του κ. Παντελιάδη είναι ότι η λειτουργία ειδικά των σούπερ μάρκετ τις Κυριακές δεν είναι ανταποδοτι­κή, καθώς επί της ουσίας μοιράζει τον τζίρο του Σαββάτου σε δύο μέρες, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τα λειτουργικ­ά έξοδα. Ωστόσο, όπως σημειώνει, «από τη στιγμή που ορισμένοι παίκτες του κλάδου επιθυμούν και θα εφαρμόσουν τη δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος η αγορά είναι αναγκασμέν­η να ακολουθεί». [SID:11060109]

 ??  ?? Η πορεία της My Market σε συγκρίσιμη βάση διατηρεί τις επιδόσεις της στα περσινά πλαίσια, ενώ η δραστηριότ­ητα της Αφοί Βερόπουλος «τρέχει» με σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης. Αριστοτέλη­ς Παντελιάδη­ς, διευθύνωνσ­ύμβουλος τουομίλουΜ­etroΑΕΒΕ
Η πορεία της My Market σε συγκρίσιμη βάση διατηρεί τις επιδόσεις της στα περσινά πλαίσια, ενώ η δραστηριότ­ητα της Αφοί Βερόπουλος «τρέχει» με σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης. Αριστοτέλη­ς Παντελιάδη­ς, διευθύνωνσ­ύμβουλος τουομίλουΜ­etroΑΕΒΕ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece