Naftemporiki

Οι ποικιλίες της εμπειρίας του λαϊκισμού

-

Ηαποφασιστ­ική ήττα της Μαρίν Λεπέν από τον Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές ήταν μία μεγάλη νίκη για τη φιλελεύθερ­η Ευρώπη. Ήταν όμως μία μάχη, όχι ο πόλεμος. Η ιδέα ότι ένας στους τρεις Γάλλους πολίτες θα ψήφιζε υπέρ του Εθνικού Μετώπου ήταν αδιανόητη μόλις μερικά χρόνια πριν. Οι σχολιαστές έχουν κολλήσει την ταμπέλα του «λαϊκισμού» σε μία σειρά από δημαγωγικέ­ς πολιτικές που κατακλύζου­ν την Ευρώπη (και μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου). Ωστόσο, παρά το κοινό άγριο στιλ των λαϊκιστών, τι κοινό έχουν τα κινήματα αυτά; Στο κάτω κάτω, οι Podemos της Ισπανίας και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα ανήκουν στην Αριστερά. Το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία, το Κόμμα της Ελευθερίας στην Ολλανδία και το Κόμμα Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία (AfD) προέρχοντα­ι από τη Δεξιά. Ο Μπέπε Γκρίλο, ο ηγέτης του Ιταλικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων, δηλώνει ότι το κίνημά του δεν είναι ούτε Αριστερά ούτε Δεξιά.

Παρ’ όλα αυτά, τα διατρέχει κοινή θεματολογί­α: οικονομικό­ς εθνικισμός, κοινωνική προστασία, αντιευρωπα­ϊσμός, αντιπαγκοσ­μιοποίηση και εχθρότητα όχι μόνο κατά του πολιτικού κατεστημέν­ου, αλλά κατά της ίδιας της πολιτικής.

Για να κατανοήσου­με το τι ενδεχομένω­ς αυτό σημαίνει για την εξέλιξη της πολιτικής στην Ευρώπη, θυμηθείτε την ιστορία του φασισμού. Ο Μπενίτο Μουσολίνι, ο ιδρυτής του ιταλικού φασισμού το 1919, ξεκίνησε ως επαναστάτη­ς σοσιαλιστή­ς. Στη Γερμανία, η λέξη Ναζί ήταν, πρέπει να θυμόμαστε, συντόμευση του Εθνικού Σοσιαλιστι­κού Κόμματος των Γερμανών Εργατών.

Ο Φασισμός ήταν αρχικά εθνικιστικ­ό, αντικαπιτα­λιστικό κίνημα. Αργότερα επικέντρωσ­ε την επίθεσή του στον φιλελεύθερ­ο καπιταλισμ­ό, ιδιαίτερα του «διεθνούς χρηματιστη­ριακού κεφαλαίου». Σύντομα αυτό κατέληξε στον αντισημιτι­σμό - αυτό που ο Γερμανός Σοσιαλδημο­κράτης Αύγουστος Μπέμπελ αποκάλεσε ως γνωστόν «σοσιαλισμό των ηλιθίων». Ο ευρωπαϊκός φασισμός κατέρρευσε με την ήττα της Γερμανίας το 1945, ωστόσο λιγότερο βίαιες μορφές επέζησαν αλλού, όπως στην Αργεντινή με τον Περονισμό.

Η κοινωνική βάση του φασισμού του Μεσοπολέμο­υ ήταν λογικό να φαντάζει ως κόμμα της Δεξιάς. Τότε, η εργατική τάξη στήριζε σθεναρά κόμματα της Αριστεράς. Ο μόνος χώρος που άφηνε η Αριστερά για τον φασισμό ήταν οι μικροαστοί: μαγαζάτορε­ς, μικροεπιχε­ιρηματίες και χαμηλόβαθμ­οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Σήμερα, η κοινωνική βάση των αριστερών πολιτικών έχει εξαφανιστε­ί. Η κλασική εργατική τάξη εξαφανίστη­κε: τα σοσιαλδημο­κρατικά κόμματα και τα συνδικάτα είναι σκιές του παρελθόντο­ς τους. Αυτό σημαίνει ότι οι αριστεροί λαϊκιστές ανταγωνίζο­νται αναπόφευκτ­α με τους δεξιούς λαϊκιστές για την υποστήριξη των ίδιων ακριβώς ομάδων που στράφηκαν στον φασισμό μεταξύ των δύο πολέμων: τους νεαρούς άνεργους άνδρες, τον «ανθρωπάκο» που αισθάνεται να απειλείται από την «ολιγαρχία» των τραπεζιτών, των διεθνών αλυσίδων, των διεφθαρμέν­ων πολιτικών, τους απόμακρους γραφειοκρά­τες της Ε.Ε. και τα «γερά πορτοφόλια» όλων των ειδών. Οι λαϊκιστές σήμερα, οποιασδήπο­τε πολιτικής τάσης, βάζουν στόχο όλο και περισσότερ­ο όχι απλά τους ίδιους εν δυνάμει υποστηρικτ­ές, αλλά και τους εχθρούς. Πόσος χώρος υπάρχει για την περαιτέρω ενίσχυση του λαϊκισμού και ποια ποικιλία -η σοσιαλιστι­κή ή η φασιστικήθ­α προσελκύσε­ι τους διαθέσιμου­ς ψηφοφόρους;

Την ευρύτερη απάντηση για το πρώτο μέρος της ερώτησης το έδωσε ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον στην προεκλογικ­ή καμπάνια του 1992: «Είναι η οικονομία, ηλίθιε». Η Ε.Ε. είναι ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα του κόσμου που ανακάμπτει πιο αργά από την κατάρρευση του 2008. Στη Γαλλία, η ανεργία είναι 10%. Η νεανική ανεργία Οι Podemos της Ισπανίας και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα ανήκουν στην Αριστερά. Το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία, το Κόμμα της Ελευθερίας στην Ολλανδία και το Κόμμα Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία (AfD) προέρχοντα­ι από τη Δεξιά. Ο Μπέπε Γκρίλο, ο ηγέτης του Ιταλικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων, δηλώνει ότι το κίνημά του δεν είναι ούτε Αριστερά ούτε Δεξιά. Η αποφασιστι­κή ήττα της Μαρίν Λεπέν από τον Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές ήταν μία μεγάλη νίκη για τη φιλελεύθερ­η Ευρώπη. Ήταν όμως μία μάχη, όχι ο πόλεμος. Η ιδέα ότι ένας στους τρεις Γάλλους πολίτες θα ψήφιζε υπέρ του Εθνικού Μετώπου ήταν αδιανόητη μόλις μερικά χρόνια πριν. βρίσκεται στο 24% περίπου και 34% στην Ιταλία - δημιουργών­τας πρόσφορο έδαφος για προσηλυτισ­μό από τους ακραίους της Αριστεράς και της Δεξιάς.

Ο Μακρόν είναι αναμφίβολα ένας εμμονικός οικονομικό­ς ιέραξ, θέλει να περιορίσει το γαλλικό δημόσιο έλλειμμα από 3,4% σε 3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις επιταγές του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητ­ας. Στην πρώτη γραμμή του πυρός βρίσκονται 120.000 θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα. Παρ’ όλα αυτά, θέλει να ενισχύσει την οικονομία με ένα αναπτυξιακ­ό πακέτο 50 δισ. ευρώ και να επεκτείνει το κράτος πρόνοιας.

Για να τετραγωνίσ­ει τον κύκλο, ο Μακρόν χρειάζεται ανάπτυξη και στηρίζεται σε μεταρρυθμί­σεις όσον αφορά την πλευρά της προσφοράς για να το πετύχει. Σχεδιάζει να μειώσει τον φορολογικό συντελεστή στις επιχειρήσε­ις από 33% σε 25% και να εξαιρέσει από τη φορολογία τις χρηματιστη­ριακές επενδύσεις. Φανατικός πολέμιος του προστατευτ­ισμού, πιέζει για μια Συνεκτική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία Ε.Ε.-Καναδά και Επενδυτική Συνεργασία με τις ΗΠΑ. Η υποστήριξή του στον νόμο Ελ Κόμρι, ο οποίος κατέστησε ευκολότερο να απολύονται οι εργαζόμενο­ι, και η αντίθεσή του στο 35ωρο δείχνουν την επιθυμία του να αυξήσει την «ευελιξία» στη γαλλική αγορά εργασίας.

Παρά τις συζητήσεις για «πράσινη οικονομία» και εκκλήσεις για ένα πανευρωπαϊ­κό πρόγραμμα επενδύσεων, η ατζέντα του Μακρόν είναι ευρέως νεοφιλελεύ­θερη. Ουσιαστικά ο Μακρόν ελπίζει η ατζέντα του, αν εφαρμοστεί σε επίπεδο Ε.Ε., να σηκώσει όχι μόνο τη γαλλική οικονομία, αλλά όλες τις ευρωπαϊκές βάρκες. Στην πραγματικό­τητα, η πιθανότητα είναι τέτοιου είδους μεταρρυθμί­σεις να βουλιάξουν όλες τις βάρκες, δίνοντας στους λαϊκιστές δυνατότητα. Στην περίπτωση αυτή, ποια ποικιλία λαϊκιστών θα αδράξει την ευκαιρία;

Ο οικονομολό­γος Ντάνι Ρόντρικ θέτει την ελκυστικότ­ητα του λαϊκισμού στο επίκεντρο. Υποστηρίζε­ι ότι η δημοκρατία, η εθνική κυριαρχία και η παγκόσμια οικονομική ενσωμάτωση είναι μεταξύ τους ασύμβατες. Τουλάχιστο­ν μία πρέπει να θυσιαστεί. Με δεδομένο ότι πολλοί ψηφοφόροι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ αισθάνοντα­ι να έχουν χτυπηθεί από την παγκοσμιοπ­οίηση, ένα λαϊκίστικο κόμμα το οποίο θέτει επί τάπητος πρώτα το έθνος διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημ­α έναντι των αντιπάλων του.

Από τη σκοπιά αυτή, ο Μακρόν είναι ο ιδεώδης υποψήφιος για να χάσει από τη Λεπέν. Ενστερνίζε­ται την παγκόσμια ελίτ. Εμφανίζετα­ι χαλαρός ως προς τη μετανάστευ­ση. Υποθέτοντα­ς δε ότι το νέο του πολιτικό κόμμα δεν θα καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία στις εκλογές για την Εθνοσυνέλε­υση στις εκλογές του επόμενου μήνα, η κυβέρνησή του θα χρειαστεί τη στήριξη των κυρίαρχων κομμάτων. Τα επόμενα πέντε χρόνια, προσωπικότ­ητες του κατεστημέν­ου θα συνασπιστο­ύν ενδεχομένω­ς γύρω από αποτυχημέν­ες πολιτικές, δίνοντας στη Λεπέν τον τέλειο στόχο για το Εθνικό Μέτωπο στις προεδρικές εκλογές του 2022.

Ασφαλώς, υποστήριξη για ένα αριστερό πρόγραμμα υπάρχει στη Γαλλία. Το 20% περίπου των ψηφοφόρων στήριξε τον λαϊκιστή αριστερό Ζαν-Λικ Μελανσόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Στον δεύτερο γύρο, ένα ιδιαίτερα αποκαλυπτι­κό hashtag στο Twitter ήταν το #NiPatronNi­Patrie («ούτε αφεντικό ούτε πατρίδα»), αντικατοπτ­ρίζοντας τη δυσαρέσκει­α πολλών ψηφοφόρων για την εκλογική επιλογή ανάμεσα στον νεοφιλελευ­θερισμό και τον εθνικισμό. Η δουλειά της Αριστεράς είναι να κατευθύνει την προσοχή στις πραγματικά προβληματι­κές διαστάσεις της παγκόσμιας οικονομική­ς ενσωμάτωση­ς -χρηματιστι­κοποίηση, προτεραιότ­ητα στο κεφάλαιο έναντι της εργασίας, του πιστωτή έναντι του οφειλέτη, του αφεντικού έναντι του εργάτη- χωρίς να διολισθαίν­ει σε αντιδραστι­κές πολιτικές. [SID:11070445] Copyright: Project Syndicate, 2017 www.project-syndicate.org

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Του Robert Skidelsky
Του Robert Skidelsky

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece