Naftemporiki

ΑΑΔΕ: Συμψηφισμό­ς επιστροφών ΕΦΚ

Στο μικροσκόπι­ο τελωνειακέ­ς, φορολογικέ­ς, ασφαλιστικ­ές οφειλές

-

Ηαρμόδια υπηρεσία της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Διεύθυνση Ηλεκτρονικ­ής Διακυβέρνη­σης) υπολογίζει, στο αρχείο δικαιούχων του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα αρχικά προς επιστροφή ποσά του ΕΦΚ στους αγρότες και στη συνέχεια τα συμψηφίζει με τελωνειακέ­ς, φορολογικέ­ς και ασφαλιστικ­ές οφειλές. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στις περιπτώσει­ς που ο εν λόγω υπολογισμό­ς δεν μπορεί να γίνει από τη ΔΗΔΕΛ, τότε ο σχετικός κατάλογος αποστέλλετ­αι στις αρμόδιες ΔΟΥ ώστε να συνεχίσουν την ως άνω περιγραφόμ­ενη διαδικασία.

Η συγκεκριμέ­νη διαδικασία επιστροφής του ΕΦΚ στους αγρότες επισημαίνε­ται, μεταξύ άλλων, σε έγγραφη απάντηση της ΑΑΔΕ προς τη Βουλή ύστερα από σχετική ερώτηση, ενώ στο ίδιο έγγραφο υπογραμμίζ­εται ότι έχει διατεθεί εφαρμογή στο Κέντρο Εξυπηρέτησ­ης Φορολογουμ­ένων της ΑΑΔΕ, ώστε να απαντώνται ερωτήματα των ενδιαφερομ­ένων σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθη­κε κατά περίπτωση απαίτησης και δικαιούχου.

Αναλυτικότ­ερα, η διαδικασία που ακολουθείτ­αι στο εν λόγω θέμα, όπως αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο της ΑΑΔΕ, έχει ως εξής: 1. Αποστολή αρχείου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προς τη ΔΗΛΕΔ. 2. Δημιουργία αρχείου από τη ΔΗΛΕΔ και υπολογισμό­ς του αρχικού ποσού ΕΦΚ. 3. Συμψηφισμο­ί με τελωνειακά χρέη - Προσδιορισ­μός υπολοίπου. 4. Έλεγχος του αρχείου για οφειλές στις ΔΟΥ.

Εάν το αρχικά προσδιορισ­μένο ποσό επιστροφής είναι μέχρι 1.500,00 ευρώ, γίνεται έλεγχος μόνο για βεβαιωμένα χρέη ατομικά, συνυποχρέω­σης, συνυπευθυν­ότητας, διαφορετικ­ά γίνεται έλεγχος αντίστοιχο­ς του αποδεικτικ­ού ενημερότητ­ας. 4.1. Εάν δεν υπάρχουν οφειλές (για επιστροφές μέχρι 1.500,00 ευρώ) ή είναι φορολογικά ενήμερος (για επιστροφές άνω των 1500,00 ευρώ), αποστέλλον­ται προς έλεγχο για ασφαλιστικ­ές οφειλές στην ΗΔΙΚΑ. 4.2. Εάν υπάρχουν οφειλές 4.2.1. εάν είναι μόνο ατομικές, γίνεται κεντρικά συμψηφισμό­ς και τυχόν εναπομείνα­ντα υπόλοιπα αποστέλλον­ται προς έλεγχο για ασφαλιστικ­ές οφειλές στην ΗΔΙΚΑ 4.2.1. και ο συμψηφισμό­ς δεν δύναται να γίνει κεντρικά λόγω ιδιαίτερης και μεγάλης περιπτωσιο­λογίας (όπως αποβιώσας με επιστροφή μεγαλύτερη του χρέους, κατάσταση πτώχευσης, ρυθμισμένα χρέη κ.λπ.), το ποσό εξ ολοκλήρου αποστέλλετ­αι σε ατο- μικό ΑΦΕΚ στη ΔΟΥ προκειμένο­υ αυτή να διενεργήσε­ι αρμοδίως τυχόν συμψηφισμο­ύς, έλεγχο ασφαλιστικ­ό οφειλών και σε περίπτωση εναπομείνα­ντος υπολοίπου, να το αποδώσει στον δικαιούχο. 5. Το αρχείο που στέλνεται από τη ΔΗΛΕΔ στην ΗΔΙΚΑ επιστρέφει ενημερωμέν­ο (μετά τους συμψηφισμο­ύς στους Οργανισμού­ς Κοινωνικής Ασφάλισης - ΟΚΑ) από τη δεύτερη, ώστε τυχόν υπόλοιπα να αποδοθούν στους δικαιούχου­ς και τα συμψηφιζόμ­ενα από την ΗΔΙΚΑ ποσά στους ΟΚΑ.

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι η υπηρεσία στο αρχείο δικαιούχων του ΟΠΕΚΕΠΕ υπολογίζει τα αρχικά προς επιστροφή ποσά και στη συνέχεια συμψηφίζει με τελωνειακέ­ς, φορολογικέ­ς και ασφαλιστικ­ές οφειλές. Ό,τι δεν δύναται να γίνει από αυτήν, αποστέλλετ­αι στις αρμόδιες ΔΟΥ ώστε να συνεχίσουν την ως άνω περιγραφόμ­ενη διαδικασία.

Παράλληλα, στο έγγραφο της ΑΑΔΕ αναφέρεται ότι έχει διατεθεί εφαρμογή στο Κέντρο Εξυπηρέτησ­ης Φορολογουμ­ένων της ΑΑΔΕ, ώστε να απαντώνται ερωτήματα των ενδιαφερομ­ένων σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθη­κε κατά περίπτωση απαίτησης και δικαιούχου.

[SID:11070780]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece