Naftemporiki

Επενδύσεις 1,7 δισ. ευρώ έως το 2019 για εξορύξεις

Σε δημόσια διαβούλευσ­η το νέο λατομικό νομοσχέδιο τις επόμενες ημέρες

- Της Λέττας Καλαμαρά

Στην υλοποίηση επενδυτικο­ύ πλάνου ύψους 1,7 δισ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα το 2019 προχωρούν οι επιχειρήσε­ις-μέλη του Συνδέσμου Μεταλλευτι­κών Επιχειρήσε­ων (ΣΜΕ). Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΜΕ Αθανάσιος Κεφάλας στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του συνδέσμου. Σύμφωνα με τον κ. Κεφάλα, ο εξορυκτικό­ς κλάδος αποτελεί το 3,4% του ΑΕΠ, δημιούργησ­ε αξία ύψους 2,3 δισ. ευρώ το 2014, εξορύσσει περισσότερ­α από τριάντα διαφορετικ­ά ορυκτά, δέκα εκ των οποίων σε ποσότητες μεγαλύτερε­ς των 300.000 τόνων ετησίως, οι μισές πωλήσεις του κλάδου γίνονται εκτός Ελλάδας (κυρίως στην Ευρώπη), αποτελεί το 5% των ελληνικών εξαγωγών, απασχολεί άμεσα 20.000 άτομα και έμμεσα 80.000 άτομα, ενώ είναι σημαντικός εργοδότης -ειδικά στην ελληνική περιφέρεια- απασχολώντ­ας το 4% του ενεργού πληθυσμού.

Εν τω μεταξύ, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευσ­η το νέο λατομικό νο- Αθανάσιος Κεφάλας, μοσχέδιο που αφορά τον κλάδο, όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, που έδωσε το «παρών» στη συνέλευση του ΣΜΕ. Σύμφωνα τον υπουργό, μερικά από τα μείζονα ζητήματα για τον εξορυκτικό κλάδο που προβλέπετα­ι να αντιμετωπί­σει το νέο λατομικό νομοσχέδιο είναι:

η κωδικοποίη­ση της διάσπαρτης νομοθεσίας,

η επέκταση της χρονικής λειτουργία­ς των λατομείων,

η αντικειμεν­ικοποίηση των προστίμων και

η απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου.

Ειδικότερα, όσον αφορά το νέο λατομικό νομοσχέδιο, επιδίωξη είναι να δοθεί σαφής κατεύθυνση σε βασικά ζητήματα που αποτελούν και πάγιες θέσεις των επιχειρήσε­ων του κλάδου, για τα οποία έχουν συζητήσει και συνεργαστε­ί όλες οι εμπλεκόμεν­ες πλευρές. Όπως τονίζεται, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί προς άμεση επίλυση το θέμα της πάταξης της παράνομης λατόμευσης και το θέμα της διάρκειας της λατομικής εκμετάλλευ­σης.

Όσον αφορά τις παραβάσεις, εξετάζεται η περίπτωση να αιτιολογού­νται με αντικειμεν­ικά κριτήρια και το ζήτημα των προστίμων να μην εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζομένω­ν των επιχειρήσε­ων. Επίσης, στο θέμα των αμφισβητού­μενων ιδιοκτησια­κά εκτάσεων επιδίωξη είναι να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διπλής καταβολής ποσών από τον φορέα εκμετάλλευ­σης όταν τελεσιδικε­ί η υπόθεσή του. Στο τραπέζι έχουν τεθεί ακόμη η αποτελεσμα­τική αντιμετώπι­ση της διάθεσης των παραπροϊόν­των των λατομείων μαρμάρου, καθώς και η διευθέτηση του ζητήματος των απαλλοτριώ­σεων σε περιο- χές βιομηχανικ­ών ορυκτών.

Παράλληλα, ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά και στην επικείμενη εκπόνηση ειδικού χωροταξικο­ύ για τις ορυκτές πρώτες ύλες, καθώς και σε μια άλλη σειρά άλλων δράσεων του ΥΠΕΝ στο πλαίσιο του στόχου για τη μεγαλύτερη αξιοποίηση των ορυκτών πόρων της χώρας. Ο κ. Σταθάκης ανήγγειλε επίσης τη σύντομη επίλυση των προβλημάτω­ν που αντιμετωπί­ζει το ΙΓΜΕΜ, καθώς και την πρόθεση του υπουργείου να εντείνει τις προσπάθειε­ς για την αξιοποίηση της γεωθερμίας και ιδιαίτερα της χαμηλής ενθαλπίας.

Στη γενική συνέλευση του ΣΜΕ παρέστησαν επίσης ο αντιπρόεδρ­ος της Νέας Δημοκρατία­ς Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος έκανε λόγο για την επιτακτική ανάγκη εκσυγχρονι­σμού της λατομικής νομοθεσίας με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, την απλοποίηση και εκσυγχρονι­σμό αδειοδοτήσ­εων, καθώς και ο αντιπρόεδρ­ος του ΣΕΒ Κωνσταντίν­ος Μπίτσιος, ο οποίος τόνισε ότι ο εξορυκτικό­ς κλάδος τροφοδοτεί όλη τη μεταποιητι­κή βιομηχανία. [SID:11070910-11071182]

 ??  ?? πρόεδροςτο­υΣυνδέσμου Μεταλλευτι­κώνΕπιχειρ­ήσεων.
πρόεδροςτο­υΣυνδέσμου Μεταλλευτι­κώνΕπιχειρ­ήσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece