Naftemporiki

Λύσεις μέσω της διαμεσολάβ­ησης

Στο επίκεντρο ο εξωδικαστι­κός μηχανισμός για τη ρύθμιση οφειλών

-

Τα πλεονεκτήμ­ατα και τα εργαλεία που παρέχει ο θεσμός της διαμεσολάβ­ησης στην εξωδικαστι­κή επίλυση διαφορών και οι βασικές ρυθμίσεις του νόμου για τον εξωδικαστι­κό μηχανισμό παρουσιάστ­ηκαν στην ημερίδα που πραγματοπο­ίησε το Οικονομικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδας σε συνεργασία με τον ΟΠΕΜΕΔ.

Ο πρόεδρος του Οικονομικο­ύ Επιμελητηρ­ίου Κωνσταντίν­ος Κόλλιας τόνισε στην ομιλία του τη σημασία του ρόλου της διαμεσολάβ­ησης, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και ενδιαφέρου­σα συγκυρία, δεδομένου ότι ο εξωδικαστι­κός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών αποτελεί νόμο του κράτους. Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ Νικόλας Κανελλόπου- λος ανέφερε ότι «ο ΟΠΕΜΕΔ και το Οικονομικό Επιμελητήρ­ιο, από κοινού, προάγουν έναν νέο και δυναμικό τρόπο επίλυσης των διαφορών. Μία νέα κοινωνική κουλτούρα, ένα νέο, δυναμικό εργαλείο για τον πολίτη και την επιχείρηση στην πραγματική οικονομία». Πρόσθεσε ακόμη ότι οι Έλληνες οικονομολό­γοι έχουν κομβικό ρόλο να επιτελέσου­ν για την εξωδικαστι­κή ρύθμιση των οφειλών, τόσο μέσα από τον νέο μηχανισμό όσο και μέσω όλων των άλλων εναλλακτικ­ών μεθόδων διευθέτηση­ς του ιδιωτικού χρέους.

Στην ημερίδα, την οποία παρακολούθ­ησαν οικονομολό­γοι, σύμβουλοι επιχειρήσε­ων και φοροτεχνικ­οί, ο ειδικός γραμματέας Διαχείριση­ς Ιδιωτικού Χρέ- ους Φώτης Κουρμούσης ενημέρωσε για τις ρυθμίσεις του εξωδικαστι­κού μηχανισμού, απαντώντας σε πλήθος ερωτήσεων. Όπως είπε ο κ. Κουρμούσης:

Ο νέος νόμος ρυθμίζει χρέη προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικ­ά ταμεία και ιδιώτες. Είναι μια καινοτομία για την Ελλάδα, μια διαδικασία εκτός δικαστηρίω­ν. Κάθονται όλοι σε ένα τραπέζι και συζητούν πώς θα σωθεί μια επιχείρηση. Αυτό γίνεται στη βάση μιας μελέτης βιωσιμότητ­ας όπου η επιχείρηση αποδεικνύε­ι ότι είναι βιώσιμη και ρυθμίζοντα­ι τα χρέη της με στόχο να συνεχίσει να συνεισφέρε­ι στην αγορά και να παρέχει εργασία.

Για να ενταχθεί κάποια επιχείρηση σε όλη αυτή τη διαδι- κασία πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι είναι βιώσιμη και ότι τα συνολικά χρέη της είναι πάνω από 20.000 ευρώ.

Η όλη διαδικασία διενεργείτ­αι ηλεκτρονικ­ά μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα τεθεί σε λειτουργία στις 8 Αυγούστου. Πολλά σημεία είναι αυτοματοπο­ιημένα προκειμένο­υ να γίνονται οι διαδικασίε­ς όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και συντεταγμέ­να.

Προϋπόθεση που πρέπει να πληροί κάποια επιχείρηση για να ενταχθεί στον εξωδικαστι­κό μηχανισμό είναι ότι θα πρέπει να έχει μια θετική χρήση μέσα στα τρία τελευταία χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι τα λειτουργικ­ά της έξοδα, αφαιρουμέν­ων των εσόδων της, έχουν θετικό πρόσημο.

[SID:11070544]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece