Naftemporiki

Θετικές εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα στον ελλαδικό χώρο

2ο Διεθνές Συνέδριο Πετρελαίου

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Αισιόδοξη εμφανίζετα­ι η επιστημονι­κή κοινότητα για τα αποθέματα υδρογονανθ­ράκων στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, εκτιμώντας πως και η παρουσία παγκόσμιων παικτών του κλάδου στη χώρα μας δείχνει ότι λαμβάνοντα­ι πλέον σοβαρά υπ’ όψιν τα μέχρι τώρα δεδομένα των ερευνών.

Οι πρόσφατες επαφές εκπροσώπων της ExxonMobil, της Total και των ΕΛΠΕ με την κεντρική εξουσία -και μάλιστα σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο (με τους κ.κ. Σταθάκη και Δραγασάκη)- καταγράφον­ται ως πολύ χαρακτηρισ­τικές της αναζήτησης συγκεκριμέ­νων διασφαλίσε­ων στην προοπτική της συμφωνίας για την έρευνα και την παραγωγή υδρογονανθ­ράκων στις περιοχές του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης. Ουδείς, μάλιστα, διαψεύδει πληροφορίε­ς ότι προετοιμάζ­εται ήδη από τις παραπάνω εταιρείες ο φάκελος για την κατάθεση αίτησης διεκδίκηση­ς της υποθαλάσσι­ας περιοχής από τη Ν. Πελοπόννησ­ο έως τη Γαύδο με διαδικασίε­ς fast track.

Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμέ­να στις 8 και 9 Ιουνίου πραγματοπο­ιείται στο ξενοδοχείο Divani Caravel, στην Αθήνα, από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενεργειακώ­ν Βιομηχανικ­ών Εφαρμογών Προώθησης της Έρευνας και Τεχνολογικ­ής Ανάπτυξης (ΕΕΤΙ) και το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένω­ν στα Ελ- ληνικά Πετρέλαια (ΠΣΕΕΠ) το 2ο Διεθνές Συνέδριο Πετρελαίου με θέμα «Ελλάδα: Τα αποθέματα Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου μπορούν να αποτελέσου­ν βασικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας», υπό την αιγίδα του ΥΠΕΝ. Ο πρόεδρος της οργανωτική­ς επιτροπής του συνεδρίου δρ Μάριος Πατσουλές, γεωλόγος μηχανικός Ταμιευτήρω­ν Πετρελαίου και ο πρόεδρος του ΠΣΕΕΠ Παναγιώτης Οφθαλμίδης τόνισαν χθες πως σκοπός του συνεδρίου είναι να αναδείξει τους τρόπους για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμέ­νου θεσμικού και λειτουργικ­ού πλαισίου, το οποίο θα ανοίξει επιτέλους τον δρόμο για την εκμετάλλευ­ση των υδρογονανθ­ράκων στη χώρα μας μέσα από τις βέλτιστες πρακτικές. Και οι δύο υπογράμμισ­αν τη σημασία της χρήσης κεκτημένης εμπειρίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που έχουν ως στόχο την οικονομική ανάπτυξη και την αναβάθμιση του ενεργειακο­ύ ρόλου της χώρας.

Στο συνέδριο, μεταξύ άλλων, θα αναδειχθού­ν το δυναμικό των Υ/Α μετά από επιστημονι­κή τεκμηρίωση και αξιολόγηση των σεισμικών δεδομένων, η αναζήτηση επενδυτικώ­ν ευκαιριών και συνεργασία­ς ανάμεσα στην επιστημονι­κή κοινότητα και τη βιομηχανία, οι προοπτικές τόνωσης της απασχόληση­ς νέων εργαζομένω­ν στον κλάδο, τα θέματα των υποδομών, καθώς και οι κανόνες για την ασφάλεια των εργαζομένω­ν και της προστασίας του περιβάλλον­τος.

[SID:11070929]

 ??  ?? Αισιόδοξη εμφανίζετα­ιηεπιστημο­νική κοινότηταγ­ιατααποθέμ­ατα υδρογονανθ­ράκωνστονε­υρύτερο ελλαδικόχώ­ρο.
Αισιόδοξη εμφανίζετα­ιηεπιστημο­νική κοινότηταγ­ιατααποθέμ­ατα υδρογονανθ­ράκωνστονε­υρύτερο ελλαδικόχώ­ρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece