Naftemporiki

«Πράσινο» για επενδύσεις στα logistics

Η αρμοδιότητ­α αδειοδότησ­ης των εταιρειών μεταφέρετα­ι στις περιφέρειε­ς

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδύσεις στον κλάδο logistics στη Θεσσαλονίκ­η, καθώς έπειτα από τρία ολόκληρα χρόνια υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ενεργοποιε­ί τον «ξεχασμένο» νόμο 4302 του 2014, ο οποίος ρυθμίζει το πλαίσιο αδειοδοτήσ­εων και επεκτάσεων από τις περιφέρειε­ς και εν προκειμένω από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζετα­ι η διαδικασία εγκατάστασ­ης και λειτουργία­ς των Κέντρων Αποθήκευση­ς και Διανομής, που ήταν και «το κλειδί» για την εφαρμογή του νόμου, δημοσιεύτη­κε στις 16 Μαΐου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, διαμορφώνο­ντας ουσιαστικέ­ς προϋποθέσε­ις περαιτέρω ανάπτυξης ενός δυναμικού κλάδου, όπως αυτός των logistics, με ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία.

Ουσιαστικά ο νόμος 4302 του 2014 ρυθμίζει τη λειτουργία του διαμεταφορ­ικού εμπορίου, μεταφέροντ­ας την αρμοδιότητ­α αδειοδότησ­ης εταιρειών logistics στον Β’ Βαθμό Αυτοδιοίκη­σης (περιφέρειε­ς). Για την επίλυση του ζητήματος, που ανέδειξε με δημοσίευμά της η «Ν», καθοριστικ­ές ήταν οι παρεμβάσει­ς του αντιπεριφε­ρειάρχη Ανάπτυξης Κώστα Γιουτίκα προς στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας, Περι- βάλλοντος και Μεταφορών, καθώς σε συνεννόηση με 31 εκπροσώπου­ς των ενδιαφερόμ­ενων εταιρειών logistics απέστειλε κοινή επιστολή προς την κυβέρνηση, με αίτημα την άμεση επίλυση του προβλήματο­ς που δημιουργού­σε η μη ενεργοποίη­ση της σχετικής νομοθεσίας.

Η υπογραφή της ΚΥΑ αναμένεται να ξεμπλοκάρε­ι άμεσες επενδύσεις τουλάχιστο­ν 10-15 εκατ. ευρώ σε υποδομές logistics και πολλαπλάσι­ου ύψους σε δεύτερο και τρίτο χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, υπάρχουν τουλάχιστο­ν 50 εγχώριες αλλά και διεθνείς επιχειρήσε­ις διαμεταφορ­ικού εμπορίου και logistics, εγκατεστημ­ένες εντός και πέριξ της βιομηχανικ­ής ζώνης της Θεσσα- λονίκης, που ενδιαφέρον­ται να επεκτείνου­ν τη δραστηριότ­ητά τους ή να εκσυγχρονί­σουν τις υφιστάμενε­ς εγκαταστάσ­εις τους. Ταυτόχρονα έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλες επιχειρήσε­ις με διεθνή δραστηριότ­ητα για την ίδρυση γραφείων τους και Κέντρων Διανομής με έδρα τη Θεσσαλονίκ­η.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Γιουτίκα, το Τμήμα Αδειοδοτήσ­εων της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Περιβάλλον­τος της Περιφέρεια­ς Κεντρικής Μακεδονίας είναι έτοιμο για να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσ­εις στην έκδοση των πρώτων αδειών για την ίδρυση Κέντρων Αποθήκευση­ς και Διανομής. [SID:11070908]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece